Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ufi

11. 11. 2007 22:55
radši už většinou stojím

sedám si jenom v prázdnější mhd. když zbývá třeba 5 míst, radši už stojím, abych si ušetřil věci, jaký už popisují lidi předemnou. že někoho pustím a on nechce. že na těhotný v kabátu nepoznám že je těhotná a nebo že ta těhotná je nakonec jenom vyžraná. aspoň nemusím posílat k šípku ženy středního věku který se rvou na sedačku, kterou jsem uvolnil důchodci stojícímu za nima, kterýho "náhodou" neviděj. nemusím tak i poslouchat kecy umírajících rádoby invalidů, kteří ale na zastávce měli rychlost blesku a při bitce ve dveřích nejvíc síly že přeprali i ty, co chtěli ještě vystupovat. a už mě nebaví být i asertivní (všeho moc škodí a člověka to otráví), takže abych nebyl sprostý, tak už ani nežádám aby mě někdo pustil sednout k oknu, kde je volný místo. což je další nešvar, že půlka lidí si sedne hned u uličky a blokují volný místo u oken, kam nikoho nechtějí pustit a nikomu to ani většinou nedrží. takže sem rád, že momentálně si vozím zadek v autě, i pracovně.

0 0
možnosti

Pavel

11. 11. 2007 15:07
Tolerance a pochopení

Se zájmem jsem si přečetl článek a skoro celou diskuzi. Myslím, že tenhle problém plně vystihuje situaci v naší společnosti, kde naprosto chybí tolerance a řeší se věci, které jsou naprosto banální. Upřímně je mi úplně jedno jestli v tramvaji sedím nebo stojím, možná proto, že je mi 26 a dělám vrcholově sport, kdybych byl postižený viděl bych to asi jinak. Každopádně, kdykoliv vidím osobu starší, nemohoucí nebo těhotnou automaticky pouštím místo. Nedělám to ale kvůli ní, dělám to hlavně kvůli sobě, protože to tak cítím..... je to jako dát někomu dárek, radost to udělá hlavně Vám. Co bych chtěl, ale vzkázat paní autorce je ta věc s galantností. Ano je to strach a ostych....dneska se bohužel tyhle věci moc nenosí, takže si svoji galantnost nechávám pro lidi, kteří jsou mi nejblíž a v tramvaji prostě neriskuju. Každopadně když někde potkám Vás osobně určitě Vás sednout pustím ;-)

0 0
možnosti

pibira@centrum.cz

7. 11. 2007 23:12
Feministky

poděkujte militantním feministkám, které galantnost uráží a raději bojují za rovnoprávnost podle ruského vzoru. Ženy do dolů a kamenolomů. To je důsledek

0 0
možnosti

Eva

10. 11. 2007 10:36
Re: Feministky

Blbost. To je omluva pro neglantnost chlapů? Pokud chlapi nedkážou být sví, je to spíš problém jejich sebevědomí, než feminisu. Na feminismus se dnes svádí jakékoli hulvátství a neschopnost jakkoli vidět lidi kolem sebe :-)

0 0
možnosti
PV

Alcator

7. 11. 2007 18:58
Bohužel, skutečný důvod je jinde

Drtivá většina mužů byla v okamžiku, kdy vyrůstali a dospívali, připravená starší lidi, těhotné ženy atd. pouštět sednout.

Bohužel, většina z nich zažila něco, po čem se zatvrdili, že prostě NEPUSTÍ, dokud si o to slušně neřeknete. Co to něco bylo?

"Ale ne, mladý pane, já už brzo vystupuju!" odpoví vám babka-nad-hrobem(tm) na vaši nabídku místa. A vy si připadáte jako debil, protože (1.) jste na sebe přitáhli pozornost celé tramvaje, ale možná někteří neslyšeli, co vám ta babka řekla, takže když si znovu sednete, budete vypadat jako hulvát; (2) vaši kamarádi, kteří to vidí, se vám vysmějí, protože oni se neztrapnili, (3) dle vašeho oprávněného názoru se ta babka zachovala špatně, protože přece vám říkali, že máte pouštět sednout, ne "nabízet místo", takže ONA SI MUSÍ sednout, když ji pustíte (!!).

A tak se zařeknete a rozhodnete se, že jestliže vás někdo slušně požádá, pustíte ho, ale sami od sebe to dělat nebudete.

0 0
možnosti
PV

Alcator

7. 11. 2007 19:10
Re: Bohužel, skutečný důvod je jinde

dodatek:

- Je mi úplně jedno, zda má ta babka hemeroidi nebo tuhé koleno - když si nesedne, zablokuje tím všem ostatním důchodcům pouštění sednout. Tohle si prostě musí důchodci uvědomit, a jestliže vysloveně NECHTĚJÍ místo k sezení, ať stojí na schodech.

0 0
možnosti

Jiří

6. 11. 2007 22:57
Problém je jinde - pokud jsou lidi bezohlední dobytkové

tak se to projeví i tím nepuštěním sednout. Projeví se to předbíháním na schody v metru, tlačením se do vozu, honem běžet k sedadlu. Ať bába nebo dědek postojí. Ale stejné sobectví je si paní přes 50, co obloží další sedadlo svojí taškou, nebo si sedne tak, že zabere 2 místa. Jedno, že jiní stojí. Jí to nezajímá. Mladí se chovají stejně bezohledně jak ti staří. Pouze od staršího se nečeká, že bude pouštět sedě. Ale já očekávám poděkování. Jednou jsem slyšel jednu starou paní, když ji pustil mladík sednout, že neděkuje, že to je samozřejmé. Ta paní se pro mě nelišila od těch pásků, co by ji nechali stát případně se ještě na ni s úsměvem dívali nebo seděli i po požádání. Možná samozřejmost, ale stejná samozřejmost je poděkovat.

0 0
možnosti
AJ

Andrea Jamborová

7. 11. 2007 8:22
Re: Problém je jinde - pokud jsou lidi bezohlední dobytkové

Ne vždy jsou na vedlejším sedadle tašky. Prostě se někomu nechce jen posunout zadnici dál. Byla jsem svědkem toho, že paní seděla na krajním sedadle a byla slečnou slušně požádána o to volné místo vedle ní. Paní se jen podívala s výrazem - není ti sto, tak nemáš nárok - a seděla dál. Slečna ještě asi třikrát zopakovala - s dovolením - a protože paní nemínila na situaci nic měnit, slečna si začala přes ni razit cestu k volnému místu. Přitom milou dámu vzala taškou po hlavě. Zda úmyslně nebo ne, to nevím. Já jsem si říkala, že si ten taškový záhlavec zasloužila.

0 0
možnosti
VH

keschaf

6. 11. 2007 16:51
Druhá strana mince

Inu, i já jsem nejednou zkoušel být za galána. Nemám pravda důchodový věk, je mi 25, ale i mě je poněkud trapně, pokud vedle mě stojí zástupce něžného pohlaví. Vyjma tedy puberťáků.

A jak to dopadlo? Dotyčná nejenže si nesedla, ale navíc si ťukala na čelo. A nebylo to jedinkrát. Dámy odpusťte, ale už Vás sednou nepouštím (pokud tedy daná dáma není viditelně těhotná nebo ověšená nákupem). Být několikrát terčem pošklebků není mé hobby.

0 0
možnosti
AJ

Andrea Jamborová

6. 11. 2007 20:22
Re: Druhá strana mince

Tak to mě mrzí za Vás. No, jak je vidět i natvrdlé dámy mají v MHD své místo. Ťukání na čelo je v takové situaci vskutku navycválynost. A nebojte se, v ten moment určitě lidé kolem vás viděli toho exota v oné  "dámě". 

0 0
možnosti

Pan Chrysopras

6. 11. 2007 15:18
Vlastni zkusenost

Souhlas s clankem, je mi 25 a musim priznat, ze taky moc nepoustim, spis rovnou stojim, kdyz tusim ze bude nacvakano. A mel bych to zlepsit! Ale ted mam novou cerstvou zkusenost - mam v haji koleno, pretrzenej vaz a  jezdim MHD. Kulhal jsem docela obstojne, zvlast schody v tram a starejch busech pro me byly orisek....

A myslite, ze me nekdo pustil  sednout? Ani  nahodou. Mlady, stredniho veku, zeny, muzi - nikdo. Proste tak to je a nastvanej jsem z toho nebyl. Ale jizda na jedny noze neni pak nic moc a kdyz nejaky misto "ulovite", tak jeste  obcas musite sledovat kysely ksichty, co jste za burana :-/. Takze jsem z okna koukal vic nez obvykle ;-D Jesteze se koleno lepsi.

Vic ohleduplnosti vsech to chce a taky hned neodsuzovat....

0 0
možnosti
AJ

Andrea Jamborová

6. 11. 2007 15:28
Re: Vlastni zkusenost

K té ohleduplnosti se také ráda připojuji (do svědomí ať si sáhne každý sám), protože občas chybí nám všem. A možná by stálo za to ještě připomenout těm, co příjmou místo od druhého, že za slůvko "DĚKUJI" ještě nikomu pusa neupadla.:-)

0 0
možnosti

Meduzka

6. 11. 2007 13:06
Má zkušenost

Dobrý den, ráda bych napsala, co se před cca rokem stalo mně. Jen podotýkám, že i když je mi 22 let, vypadám mladší a dotyčná paní si zřejmě myslela, že jsem nějaká středoškolačka.

Jela jsem tramvají, seděla jsem na místě, kt. není určeno pro invalidy. Přišla ke mně žena, mohlo jí být 40. let. Oblečena byla v krátkém kostýmku, vysoké podpadky a obličej měla zmalovaný jako velikonoční vajíčko. Aniž by pozdravila, vyštěkla na mě, ať ji pustím sednout. Byla poměrně hlasitá, tudíž jsem zvolila stejnou hlasitost. "Také Vám přeji dobrý den. Nezlobte se, ale pokud jste schopná nosit vysoké podpadky a malovat se, nevidím důvod, proč Vás pouštět". Nezlobte se na mě, ale kdyby alespoň daná dáma pozdravila a slušně požádala o místo, pustím ji, ale pokud není schopná ani pozdravit a chová se jak se chová, nemám důvod ji pouštět.... Jinak paní středního věku a zvlášť s taškou v ruce pouštím běžně.

0 0
možnosti
JA

Don_Alex

6. 11. 2007 13:10
Re: Má zkušenost

Správně Meduzko jsi udělala... já bych udělal to samé....

0 0
možnosti

Milada

6. 11. 2007 13:02
přežitek

PROČ BYCH MUŽI MĚLI POUŠTĚT ŽENY SEDNOUT V TRAMVAJI ???- považuji tento zastaralý stereotyp za absolutní přežitek - je v rozporu s moderními genderovými a ekologickými trendy - ženy jsou přece absolutně rovnoprávné - to by zase šovinisté vykřikovali že jsou ženy pro emancipaci jenom když se jim to hodí do krámu

0 0
možnosti
JA

Don_Alex

6. 11. 2007 13:08
Re: přežitek

přesně tak, ženy stále volají po rovnoprávnosti a toto mezi ni patří... to že si svůj nákup musí držet v ruce a ještě s ním mlátit sedící je jejich problém. Všimněte si že skoro každý muž okamžitě položí nákup, případně těžší zavazadlo na zem. Co se týče pouštění starších lidí, tam je nutná oboustranná slušnost. Staršího člověka většinou pustím, obzvlášť když vidím, že to potřebuje, zrovna tak jako pustím mladého, který má třeba sádru, o těhotných nemluvě. Ale nikdy by mě nenapadlo pouštět sednout starší dámičku, která půl kilometru běží na tramvaj tak že by i Zátopek ve svých mladých letech záviděl, načež ještě na schodech na mě začne řvát, jaktože už dávno nestojim. Co se týče onoho postaršího muže... pokud mu to udělá dobře a klidně mladou ženu pustí, proč ne, je to milé....

0 0
možnosti

Meduzka

6. 11. 2007 13:00
Má zkušenost

0 0
možnosti
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3050x
Občas sluníčko, občas mraky.