Jdi! Možná přežiješ.

Ráda jsem poslouchala babiččino vyprávění o jejím dětství, dospívání a životě vůbec. Uměla poutavě líčit zážitky všední i ty méně obvyklé. Velmi zajímavé byly ty z období druhé světové války. Vyprávěla nejen o době samotné, ale také o lidech co ji prožívali.

Pro moji babičku byly ty dlouhé roky těžké, stejně jako pro tisíce a miliony dalších lidí. I ona prožívala strach, úzkost a obavy z toho, zda všichni přečkají a přežijí válku. Jestli se shledá se všemi svými blízkými a jestli ještě někdy uvidí svého manžela, který byl odvlečen do koncentračního tábora v Mauthausenu. Udal ho tenkrát rodák ze stejné vesnice. Udal ho za to, že schvaloval atentát na Heydricha.

 

O dědečkovi ale vyprávět nebudu. Chci psát o tom, jak i vlastní rodina může už  tak těžkou situaci ještě zhoršovat.

 

Babička pocházela z katolické rodiny a v téhle víře byla přísně vychována. Snažila se vždy dodržovat „desatero“ a žít podle něj. I dědeček pocházel ze stejných poměrů a byl vychováván ve stejném duchu. Když se vzali, babička následovala svého muže do jeho vesnice, kde si pořídili malý domek. Jeho rodina ji ale neměla příliš v lásce. Patrně měli představu, že si jejich syn vezme slečnu z města.

 

Ani po odvlečení dědečka u nich jejich snacha nenašla oporu a zastání. Zůstala sama na výchovu svých tří dětí.

 

Jednoho dne si ale usmysleli, že moje babička musí jejich synovi do koncentráku  poslat balíček na přilepšenou. Je jeho manželka a proto je to její povinnost.

 

Odeslat balík , znamenalo vypravit se do města na velitelství gestapa a tam prosit o odeslání. Samozřejmě, že měla svého muže nade vše ráda a ráda by mu pomohla, přilepšila. Ale byly tu děti!

 

Babička jim vysvětlovala, že je to věc naprosto nemyslitelná a nemožná. Bylo to obrovské riziko. Vždyť by si s největší pravděpodobností došla pro smrt. Mohou si ji tam nechat, poslat také do koncentráku. Hned popravit. Prostě cokoliv. Němci žádný důvod nepotřebují. Stačí, že je manželkou toho, co už v lágru je.

 Nepomohly prosby, domlouvání ani to, že by zůstali tři sirotci. Tchán s tchýní byli neoblomní. 

A babička, jako poslušná snacha, šla. Šla s vědomím, že je to možná její poslední cesta. Rozloučila se s dětmi. Ale jen jako obvykle, když chodívala do města. Nechtěla v nich vzbudit ještě větší strach, který už tak s sebou válka nesla.

  

Vrátila se živá a zdravá. Babička nikdy nepřestala věřit, že ji pomohly její motlitby.Její pevná víra v Boha.

 Dědeček se  po válce vrátil domů. Byl jedním z mála šťastných  co přežili.  Ptala jsem se babičky jestli po tomto zážitku neposlala tchána s tchýní k čertu. Řekla, že ne, že se má odpouštět. Že se modlila i za ně….

…….a odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům……

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Andrea Jamborová | pátek 14.9.2007 9:45 | karma článku: 22,02 | přečteno: 1235x
  • Další články autora

Andrea Jamborová

Nechovej se jako debil...

28.6.2017 v 8:46 | Karma: 21,13

Andrea Jamborová

Už víme? Leda kulový…..

20.10.2014 v 14:26 | Karma: 11,82

Andrea Jamborová

Vejdi a neuškoď !

29.2.2012 v 8:23 | Karma: 13,52

Andrea Jamborová

Říkám hlad, myslím chlast

2.2.2011 v 10:53 | Karma: 29,60