Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hazard už vláda omezila. Co začne zakazovat teď?

Hazard. Mocné slovo, na které slyší spousta lidí. Někdo mu zoufale propadne, jiný ho bere jen jako zábavu. Někdo si ho nikdy nevyzkouší, ale mluví o něm pořád a rádoby zasvěceně.

Právě na první a poslední skupinu zaměřil kroky ministr financí s celou vládou. Jen nějak nedomyslel, že se vše dotkne i těch druhých. A nejen jich. Že se omezování hazardu dotkne v podstatě všech. Plošně budeme omezovat hazard a budeme jej vytlačovat jen do míst mu určených. Mocná a silná slova se současné vládě daří naplňovat. Slova, kterými samozřejmě zahrála na notu stádu, které začalo skákat blahem a vládě vyjadřovat obdiv a podporu. Co na tom, že devadesát procent lidí, kteří bojují za omezení, popřípadě úplné zakázaní hazardu, nikdy automat nebo ruletu ani neviděli.

Aby bylo jasno, mé zaměstnání nemá s hazardem nic společného. Pracuji v úplně jiném oboru, ale na rozdíl od spousty jiných jsem si ho vyzkoušel. V současné době je mi skoro čtyřicet a mám úplně jiné zájmy a koníčky. Ovšem v letech, když jsem byl mladší (okolo 25 let) a vydělával slušné peníze, jsem si občas pro zábavu zahrál. Byla to s kamarády taková naše klasika, samozřejmost a rituál. V pátek večer jsme se sešli na večeři v jednom sportbaru na Andělu v Praze. Na velkoplošné obrazovce jsme u jídla sledovali nějaký sportovní, nejčastěji fotbalový, přenos. Občas si někdo z nás odskočil cvrnknout kuličku, nebo pinknout automat.

Nikdy jsme zde neprohráli žádné velké peníze. Všichni jsme to brali jen jako zábavu a další zpříjemnění pátečního večera. Stejně jako, že jsme si v přilehlé sázkové kanceláři chystali tiket na víkend. Prostě zábava. Nikdo z nás se nestal závislákem a nikomu se hraní nevymklo z rukou. Důvod je samozřejmě jasný. Neměli jsme úplně prázdné makovice.

Argumentům, že hazard ničí charaktery, rodiny a že způsobuje závislost, se mohu jen pousmát a divit. Pokud má člověk dost inteligence, nikdy ho nemůže podobná zábava semlít. Pokud by totiž za vše mohl hazard, pak by bylo nasnadě zakázat další věci, u kterých se lidé baví. Začne teď vláda zakazovat a omezovat restaurace a hospody? Stejně jako automaty i hospody dokážou rozvracet rodiny a ničit osudy lidí, pokud člověk nepoužívá hlavu. Nebo co třeba sázkové kanceláře? I v nich je možné utopit tisíce a tisíce a likvidovat rodinu? A vůbec, neměli by se na vládě zamyslet, jestli by nestálo za to, omezit i sport? Vždyť ten dokáže v lidech vzbuzovat neskutečné pudy a vybudovat velké závislosti.

Berte vše jako nadsázku a něčeho podobného se zatím určitě nedočkáme. Přesto mě osobně štve, že vláda v tak velké míře hazard omezila. Vůbec ne například kvůli Synotu a panu Valentovi. Spojení této firmy a fotbalové ligy k sobě totiž náramně pasovalo a vyjadřovalo přesně vše, jak se liga prezentuje a jaká je. Mrzí mě vše směrem k amatérskému a poloamatérskému sportu. Loterijní firmy v mnoha případech podporovaly sportovní kluby ať už v regionech nebo na celorepublikové úrovni. Zejména mládežnický sport. A to se momentálně omezí, nebo zmizí úplně.

Stejné je vše s pokladnami měst a obcí, které jsou podstatně chudší a kterým příjmy z hazardu prostě budou chybět. Vláda by měla asi přemýšlet jinak a místo populistických gest pro radost davu uvažovat daleko racionálněji. Bohužel ale populismus k vládě ČSSD patří stejně jako oranžová barva a na to nic bohužel nezměníme.

Autor: Jakub Zeman | čtvrtek 21.1.2016 17:20 | karma článku: 18,86 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Jakub Zeman

Zeman chce znovu kandidovat. To je dobrá zpráva.

Česká republika měla ve své krátké historii celkem tři prezidenty. Kdo z nich byl nejlepší a proč je vlastně dobře, že chce Miloš Zeman znovu kandidovat?

28.1.2016 v 17:25 | Karma: 34,22 | Přečteno: 1514x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Tak dlouho na Růžičku něco hledali, až našli

Celý případ je podivný a zvláštní od samého začátku. Počínaje jeho načasování, přes hlavní aktéry až k jeho vyústění. Jak vše bude pokračovat dál, mají v rukou už jen české soudy.

28.1.2016 v 8:09 | Karma: 24,27 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Zeman zase jednou spojil celé politické spektrum

Ten výrok se panu prezidentovi opravdu nepovedl. Klasický jeho pokus o bonmot tentokrát trošku přesáhl meze slušnosti a překročil tu tenkou hranici mezi vtipem a nevkusem.

26.1.2016 v 17:26 | Karma: 24,07 | Přečteno: 2185x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Propaganda začíná mířit i na děti

Je to už řádnou dobu pořádná mediální masáž. Jak bychom se měli hezky chovat k imigrantů, jak jsou všichni báječní lidé, jak jim ve vlastní zemi hrozí nebezpečí atd. Poslední dobou ovšem sluníčkáři svou masáž přitvrdili.

26.1.2016 v 7:10 | Karma: 34,29 | Přečteno: 798x | Diskuse| Ostatní

Jakub Zeman

Diagnóza pejskař

Vždycky jsem sena ty lidi zlobil. Byl jsem naštvaný a někdy i sprostý. Teprve postupně jsem pochopil, že chovat psa a být tzv. „pejskařem“ je vlastně diagnóza.

25.1.2016 v 17:20 | Karma: 24,12 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1854x
Mladý člověk se svým názorem.

Seznam rubrik