Zemřel prezident George H. W. Bush

Z mého pohledu jeden z nejlepších prezidentů USA, a to i přesto, že vládl jen jedno volební období. Nicméně pevně, odhodlaně a s jasnou vizí světa bez komunistů. Takže ti asi nyní jásají.

Komunisté a podobní vejlupci mu na jméno přijít nemohou. Ačkoliv adorují vyškoleného kágébáka Putina, politik, který se stal ředitele CIA je pro ně odsouzeníhodný. Co na tom, že v USA jde o čistě politickou pozici a na rozdíl od VVP Bush starší nikdy nebyl rozvědčík. A už vůbec se nezabýval kontrašpionáží, protože to CIA ani nedělá. Opět – na rozdíl od tehdejší KGB.

Ještě větší mínus u této party má exprezident (nicméně, podle tradice v USA i po skončení mandátu titulována jako prezident) kvůli jeho podílu na pádu komunistických režimů ve Střední a Východní Evropě.

Byl nejdříve protivníkem Ronalda Reagana v primárkách Republikánů v roce 1980. Po porážce si jej ovšem Reagan vybral jako svého viceprezidenta. Znal Bushovu pověst čestného a pracovitého člověka s pevnými názory a také jeho pověst vojáka z II.Světové války. Tehdy GHWB pilotoval námořní lehký bombardér Avenger a byl sestřelen. Jako jediný z posádky přežil.

Spolupráce obou státníků jasně nasměrovala Bushe názorově jako odpůrce totality a především zrůdné komunistické ideologie. Podporoval Reaganův tvrdý přístup a jako takový se už v pozici ředitele CIA v sedmdesátých letech snažil nastavit fungování agentury jinak, než jak by chtěl tehdejší prezident umírněný Gerald Ford.

Po skončení druhého období Ronalda Reagana se stal novým prezidentem a pokračoval v jeho snahách komunismus v Evropě i jinde zlikvidovat. Nepovolil zdánlivě velice vstřícného Gorbačovovi a dál tvrdě tlačil CCCP do budoucího nebytí. Dotáhl tak do konce dílo svého předchůdce a mentora. A my na východ od železné opony si mohli vydechnout.

Stal se tak prezidentem, který poslal krvavý bolševický systém na hnojiště, odkud se už naštěstí, i přes opětovné snahy, nevyhrabal. Byl prvním prezidentem USA, který navštívil tehdy ještě Československo a byl uvítán nejen politickou reprezentací, ale i tisíci obyvatel republiky. Nadšeně a spontánně. Tehdy byli nedávno poražení komunisté ještě zticha. Léčili si hluboké rány, pohřbívali mrtvé a vůbec nedoufali, že za pár let se bez nich neobejde vláda a oni si budou moci diktovat.

Prezident Bush starší tento fakt asi už při jeho nemoci nezaregistroval. Ale konání velkého přítele (byť je to fakticky absurdní) českých komunistů sledoval a ještě velmi bystře glosoval. A zoufal si nad tím, jak se k Rusku, snažícímu se stát opět mocným a militaristicky výkonným státem, staví prezident Barack Hussein Obama.

Jeho zásadovost a zaujímání jasných stanovisek nám budou chybět. A budou chybět nejen světu, ale ve světle posledních událostí především USA. God bless America. God bless you, Mr. President.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Roth | sobota 1.12.2018 10:35 | karma článku: 23,75 | přečteno: 505x
  • Další články autora

Jakub Roth

Prezident Trump už zcela zešílel?

4.1.2019 v 15:05 | Karma: 24,89

Jakub Roth

Pan Baklažán, kocour 3)

29.12.2018 v 11:46 | Karma: 9,31