Tři řešení Sýrie: dvě blbá, jedno hnusné

Ať se postavíte k současnému dění v Sýrii jakkoliv, jste na špatné straně. Za Assada? Podporujete nacionálně socialistický krvavý režim. Za povstalce? Podporujete teroristické islámisty a USA. Co s tím?

Pomůžete, intervenujete a dopadne to v důsledku takto.zpravy.idnes.cz

Humanisté a demokraté mají jasno. Povstalci bojují za svobodu, někdy vpravdě nevybíravými metodami, ale tak to holt chodí. Musíme jim pomoci, protože režim strany BAAS je vražedný, nedemokratický a vpravdě krvežíznivý. Proto je nutné, abychom bojující podpořili. Buď dodávkami materiálu (tedy zbraní a munice), nebo přímo vojenskou intervencí. Jen musíme nějak vyřešit různé zájmy jednotlivých států v oblasti. Tedy – nějak se musíme dohodnout s Íránem, Čínou a Ruskem. A pak zvítězí svoboda a Syřanům bude dobře. Tedy – některým. Mnoho jich bude plakat.

Na druhé straně stojí ti (obvykle levice a nacionalisté), kteří hlásají – ruce pryč od Sýrie. Ami go home. A tak podobně. Poukazují na fakt, že povstalci jsou zhusta radikální muslimové a v případě jejich vítězství by v této krásné zemi zavládlo právo šaría a islámský teror. Nemají tu a tam nic proti dodávkám materiálu (opět – zbraní a munice), ale samozřejmě pouze vládní straně. Dokonce nevylučují ozbrojenou intervenci, ale tu jen ve prospěch Assada. Pokud zvítězí ten, Sýrie bude ovšem naříkat kvůli pomstě BAASistů.

Takže – ať zvítězí ten nebo ten, Sýrie bude v pytli. Možná. Je tu ale ještě jedno řešení. Je hnusné, protože je izolacionistické a to se dnes nenosí. Řešením je – vykašleme se na partikulární zájmy i na humanismus, kterému muslimové stejně nerozumějí. Jasně řekněme všem v podobně výbušných státech – nepočítejte s námi. Pokud si u nás doma vybíráme ze dvou zel to menší, nemusíme to samé dělat u vás. Už jen proto, že vůbec nevíme, které to vaše menší zlo je. Zvážíme, zda přijmeme některé (NĚKTERÉ!) vaše uprchlíky, ale to je asi tak všechno. Ani dolar na pomoc jedné či druhé straně. Ani jeden náboj, ani jedena raketa. Nikomu. A až skončíte, dejte vědět, jak na tom jste, jak se hodláte chovat nadále a pak můžeme o něčem jednat.

Celá studená válka se nesla (mimo jiné, samozřejmě) ve jménu podpory různých gaunerů. CCCP miliardami podporoval různá hnutí teroristů levicových, USA zase kdejakého diktátora. To vše jen proto, aby tu či onde nezvítězil ten druhý. Po létech je jasné, že se to v důsledku nevyplatilo nikomu. Nejméně ovšem daňovým poplatníkům v zemích dárců a obyvatelstvu zemí obdarovaných. Takže – už nic podobného. Konec. Hnusné, ale jinak se opět dostaneme do spirály, která vede jen k nenávisti k dárcům či vojensky pomáhajícím. 

Autor: Jakub Roth | úterý 21.8.2012 12:25 | karma článku: 23,46 | přečteno: 1214x
  • Další články autora

Jakub Roth

Prezident Trump už zcela zešílel?

4.1.2019 v 15:05 | Karma: 24,89

Jakub Roth

Pan Baklažán, kocour 3)

29.12.2018 v 11:46 | Karma: 9,31