Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Putin o menšinách – blbý hoax

Zastánci Putina a jeho politiky vůči menšinám se znovu a znovu zaštiťují něčím, co s největší pravděpodobností nikdy neřekl. A kdyby řekl, je jim jedno, že jde o výrok debila.

Kolikrát už za poslední dobu oběhla svět internetu zprávička s pekelným překladem části projevu, který měl mít samovládce vší Rusi v Dumě. Jde o tento blábol (zde z pochybného serveru ceskenarodnilisty.cz). Pustil jsem se dnes do prohledávání webů s touhou zjistit, jak to s tím žvástem vlastně je. Protože s ním opět někdo mával před očima a vykřikoval, jak Putin s islámem zatočí a jací jsou Rusové pašáci, když s muslimy takhle jednají.

Takže jsem hledal a kromě odkazů jeden na druhého jsem nenašel nic. Mimo toho, který ovšem dává najevo, že jde o hoax. Nikde totiž neexistuje záznam takového projevu. Nula. Nic. To ale nevadí, páč jednoduchému postačí, že to četl na nějakém obskurním serveru a tak tu pitomost roznáší dál.

Snad prý Vladimir Vladimirovič něco podobného někde řek, nějak ale už nikdo neví, kde a kdy. Snad to bylo trochu jemnější vyjádření, ale jinak zůstal postoj stejný. Snad to někde najdeme, píší nadšenci. Snad. Dokonce i MUDr. Macek se tím nechal nachytat a patřičně okomentoval.

Vykašleme se zde na to, že jde o hoax. Putin toho v posledních měsících řekl tolik, že se v tom jeden ztratí. A řekl takové hověziny, že týž jeden by tomu i uvěřil. A proč že? Poněvadž je tento blábol, i když vyfabrikovaný, vcelku dobrou ukázkou velkoruského myšlení. Tak se totiž Rusové na menšiny skutečně dívají. Jak mi potvrdil mnohahodinový rozhovor s kamarádkou z Volgogradu na počátku tohoto týdne. Takže malý ex post vzkaz: Mám Tě Oxano moc rád, Tebe ano. Ale Tvůj bratr nejsem, nebudu, a pokud se pamatuji, nikdy jsem nebyl. Ani má žena není Tvá sestra. Ani má dcera. A o vše se budeme dělit půl na půl a ne bratrsky. A zase někdy přijeď.

Nu, ale zpět k onomu kolujícímu blábolu. V něm totiž autor říká, že v Rusku žijí Rusové a tak se všichni podle toho budou chovat. To bych ovšem podepsal. Takový přístup je jediný možný. Tedy tam, kam se stěhují různí imámové. Jenže je tady problém. V Rusku žijí Rusové ruské národnosti. A také tam žijí desítky etnik, které Rusy nejsou. Ale asi by být měly. Ta etnika. No jistě, kdyby tam přitáhla za prací či sociálními dávkami. Pak jo.

Jenže je tady problém. Ono se zapomíná na to, že jestli kdy existoval nějaký skutečně imperialistický (a že to blbé označení nemám rád) stát, tak to bylo Rusko. Z malého a slabého Moskevského knížectví postupem staletí nabobtnalo do neuvěřitelných územních rozměrů největší země na planetě. A také si podrobilo řadu oněch etnik. Dagestánci, Karelové, Jakuti, Něnci, Čuvaši, Kalmykové, Tataři, Azerové, Tádžikové, Litevci a mnoho a mnoho dalších. Někteří se po pádu CCCP stačili trhnout, jiní v náruči moskevského medvěda zůstali. A jako etnikum začasté trpěli. Někteří zanikli. Jiní se drží tradic i víry.

Osobně jsem nepřítelem islámu primárně proto, že jako ucelená nábožensko-společenská ideologie neuznává místo pro jiné, kritické životní postoje. Proto, že nově přišedší usedlíci by rádi původnímu obyvatelstvu diktovali, jak se ono k nim a vůbec má chovat. Tak to zkrátka je.

Tito Nerusové však nikam nepřišli. Oni už byli a žili tam, kde najednou přicválal kozák a zemi zabral jménem knížete, později cara. A sdělil jim, jak se mají chovat. Tudíž zde Moskva dělá přesně to samé, co muslimové ve zbytku Evropy. A pokrytecky pak Kreml poukazuje na fakt, že zde někdo „vyváží demokracii“, což se nemá. Chápu. Demokracii vyvážet ne. Musí se vyvážet samoděržaví. Aby byl pořádek.

A ještě něco mne při tom srovnání napadlo – islám má za to, že všude tam, kde už jednou islám zvítězil (samozřejmě zbraněmi, misijní náboženství to nikdy nebylo) a pak byl po právu vypakován, je jeho dům. A muslim má pořád na tu zemi právo. Mno, jestli mi to něco nepřipomíná. Něco z nedávné doby a něco z Putinových vyjádření. Asi podobnost čistě náhodná.

Autor: Jakub Roth | čtvrtek 3.7.2014 15:09 | karma článku: 21,48 | přečteno: 1171x
  • Další články autora

Jakub Roth

Dělá si Rusko z Ukrajiny a světa srandu?

Podle blogera Kroupy si dělá legraci prezident Porošenko z občanů Ukrajiny a z nás. Protože chce prý Rusku vyhlásit válku a tím si vyskakuje nad své možnosti.

28.11.2018 v 14:59 | Karma: 43,12 | Přečteno: 5611x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Ruské lži opět válcují veřejnost - Aktualizováno

Putinovo No passarán v Kerčském průlivu oprávněně nadzvedlo ze židlí nejen Ukrajinu, ale mnohé vládní činitele západních zemí. Přesto ruské lži vytvářejí okolo takřka neprostupnou mlhu.

26.11.2018 v 17:53 | Karma: 31,89 | Přečteno: 1182x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Faktická nepřesnost je prachsprostá lež

Už jsme v „době postfaktické“ klesli tak hluboko, že zjevnou lež a dezinformaci se zdráháme přesně pojmenovat? Raději použijeme vágní termín, snad abychom nenarazili?

24.11.2018 v 10:31 | Karma: 40,13 | Přečteno: 4365x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Návrat ztraceného elfa

Zjistil jsem, že opět žiju v době, kdy pro mne není možné mlčet. Kdy rozhodnutí odejít ze zdejší blogosféry musí jít stranou. V době, kdy každý hlas za pravdu je nesmírně důležitý!

23.11.2018 v 10:01 | Karma: 21,67 | Přečteno: 828x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

S Bohem a šáteček…

...aneb Zavřete oči, odcházím. Odcházím jako autor nějaké té stovky blogů, jako člověk, který to tu měl rád. Odcházím jako zcela zhnusený bloger a diskutér.

9.3.2016 v 16:01 | Karma: 20,67 | Přečteno: 927x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2032x
Motorkář, monarchista, křesťan, modroknižník, vtipálek, čtenář, psavec, docent Gorkého university života. Evropský mischung slovanských, germánských, židovských a keltských genů. Syn, manžel, otec, strýc a jednou snad i dědeček. Odpůrce komunistů, nacistů a fašistů.

E-mail: Roth.J@seznam.cz


 

Seznam rubrik