Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na hady si vždy dávám pozor

Neházejte hady do jednoho pytle. Nemějte vůči nim předsudky. Nejsou všichni stejní. Jen někteří jsou smrtelně nebezpeční. A kazí to těm ostatním, kterých je jistě naprostá většina. Nebo ne?

Přiznám se, že hady tak nějak zevšeobecňuji. Ne, netrpím strachem, a už vůbec ne chorobným, z beznohých plazů. Chápu, že mají v přírodě často nezastupitelnou roli. Chápu, že zbavují prostor mnohých škůdců. Jsem ochoten hada vzít do rukou a v případě mláďat hada nejedovatého je mi to dokonce příjemné. Ba dokonce jasně vím, že když to nemá nohy a při tom má šupiny a rozeklaný jazyk, nemusí to být nutně had. Může to být neškodný slepýš.

To mi však nebrání, abych byl vůči hadům ostražitý. Ani po důsledné snaze učitelů nerozeznám se svými několika dioptriemi na první pohled zmiji od užovky. Musel bych se přiblížit na velmi malou vzdálenost. Pak bych snad bez problémů viděl pověstnou klikatinu na zádech. A stihl-li bych to, utíkal bych. A pak tu jsou ještě takové veselosti, jako je korálovec a korálovka. Jeden z těchto červenočerných hadů je smrtelně jedovatý a agresívní, druhý je prý až pruhovaným mazlíčkem. Nikdy si rozdíl v jejich zbarvení nezapamatuji.

Jistě lze namítnout, že had explicitně na člověka neútočí. Najmě jedovatý. Možná snad nějaká osmimetrová krajta, která nemá problém nasoukat i jedince mé figury do jícnu. Jenže existují hadi, kteří zaútočí vždy. Zda je důvodem přirozená agresivita či jen malý mozeček, který jim neřekne, že je rozhodně neohrožuji, nevím. Nejsem herpetolog.

A tak neříkám mé malé dceři, že hadi jsou fajn a milí a neškodní a vůbec. Když jdeme v létě u nás v Pošumaví na nějakou suchou, kamenitou a prosluněnou stráň, budu chtít, aby si vzala i v parnu holínky. A v předtuše možného střetu tu a tam udeřím holí do země. A zadupu. Hadi neslyší. Ale cítí otřesy. Pak snad zdrhnou. Mimochodem, já tam nechodím exploatovat. Jen na návštěvu. Přijdu, pokochám se a zase odejdu. To ale, sákryš, nedává zmiji právo mne hryznout.

Stejně tak nemám potřebu hady doma chovat. A nenavštěvuji ty, kteří chovají. Obvykle se chlubí s děsivým úsměvem, jak jim onehdá nějaká ta jedovatá či škrtící potvora utekla. Pak chodili v holínkách i doma a hledali a hledali, až nakonec s úlevou našli. Kromě toho hadi smrdí. Kdo byl v ZOO, ví, co myslím. Kdo byl na návštěvě u herpetologa, rovněž. Jak jsem sám na vlastní nos zažil, smrdí pekelně i jeden jediný exemplář hroznýše v bytovém teráriu.

Tudíž mohu říci – ano, nemám nic proti hadům. Pokud si bez mého souhlasu neudělají svobodné rejdiště v mém domě. Či dokonce v mé vaně. To pak budu řvát a bez rozmýšlení nebohého hada, pokud na mne přímo nezaútočí, vynesu do přírody, kam patří a odkud přišel. Nebo jej v případě jeho agrese sprovodím ze světa. Tak to holt chodí. Nebojím se jich. Ale jsem vůči nim ostražitý.

Je mi ale jasné, že divní lidé, kteří se sdružují například zde či zde a zde, ba dokonce sama Cameron Diaz, mne nazvou ofidiofobem. Je to pro ně jednodušší, než pochopit, proč existují lidé s jiným vztahem k plazům, než mají oni. Oni jsou totiž zvláštní bytosti, které budou hady vynášet do nebes i v smrtícím objetí pythona. Zřejmě si nedovedou představit lepší domov, než ložnici pokrytou změtí hadích těl. A nejraději by se sami hadem stali. Asi si s nimi nikdy neporozumím. Had v mé vaně nemá co dělat.

Příští článek jsem původně chtěl věnovat soužití s islámem. 

Autor: Jakub Roth | středa 4.2.2015 15:55 | karma článku: 24,05 | přečteno: 1200x
  • Další články autora

Jakub Roth

Dělá si Rusko z Ukrajiny a světa srandu?

Podle blogera Kroupy si dělá legraci prezident Porošenko z občanů Ukrajiny a z nás. Protože chce prý Rusku vyhlásit válku a tím si vyskakuje nad své možnosti.

28.11.2018 v 14:59 | Karma: 43,12 | Přečteno: 5611x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Ruské lži opět válcují veřejnost - Aktualizováno

Putinovo No passarán v Kerčském průlivu oprávněně nadzvedlo ze židlí nejen Ukrajinu, ale mnohé vládní činitele západních zemí. Přesto ruské lži vytvářejí okolo takřka neprostupnou mlhu.

26.11.2018 v 17:53 | Karma: 31,89 | Přečteno: 1182x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Faktická nepřesnost je prachsprostá lež

Už jsme v „době postfaktické“ klesli tak hluboko, že zjevnou lež a dezinformaci se zdráháme přesně pojmenovat? Raději použijeme vágní termín, snad abychom nenarazili?

24.11.2018 v 10:31 | Karma: 40,13 | Přečteno: 4365x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Návrat ztraceného elfa

Zjistil jsem, že opět žiju v době, kdy pro mne není možné mlčet. Kdy rozhodnutí odejít ze zdejší blogosféry musí jít stranou. V době, kdy každý hlas za pravdu je nesmírně důležitý!

23.11.2018 v 10:01 | Karma: 21,67 | Přečteno: 828x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

S Bohem a šáteček…

...aneb Zavřete oči, odcházím. Odcházím jako autor nějaké té stovky blogů, jako člověk, který to tu měl rád. Odcházím jako zcela zhnusený bloger a diskutér.

9.3.2016 v 16:01 | Karma: 20,67 | Přečteno: 927x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2032x
Motorkář, monarchista, křesťan, modroknižník, vtipálek, čtenář, psavec, docent Gorkého university života. Evropský mischung slovanských, germánských, židovských a keltských genů. Syn, manžel, otec, strýc a jednou snad i dědeček. Odpůrce komunistů, nacistů a fašistů.

E-mail: Roth.J@seznam.cz


 

Seznam rubrik