Mašíblové vracejí úder: Polemika s kolegou Čelechovským

Po mém „Stručném úvodu do Mašíblologie“ se ozval Radek Čelechovský s roztomilou obhajobou mašíblovství. A v podstatě potvrdil to, o čem jsem psal já. I když si toho asi vědom není.

V úvodu musím poznamenat, že se hned v perexu svého článku mýlí (http://celechovskyradek.blog.idnes.cz/c/343977/Pravda-podle-Rotha.html). Pochopil Mašíblovství špatně. Uvádím na pravou míru – Mašíblem je člověk, který není spokojen s realitou (potažmo standardně dostupnými informacemi) a proto si vzhledem k naprosto nemetodickému přístupu k relevantním faktům (item i nedůvěře k nim) vytváří na základě nesmyslných informací realitu virtuální. Tu pak považuje (aniž by měl sebemenší důkaz, jen dohady a neopodstatněné teorie) za skutečnost. A je o ní takřka bezvýhradně přesvědčen. Doufám, že to pro Mašíbly není příliš složité.

Dále se pan kolega mýlí v tom, že by snad neMašíbl byl jedinec, který „považuje za pravdu pouze a výhradně oficiální informace přicházející z main streamových medií“. Nikoliv. NeMašíbl je člověk, který přistupuje k předkládaným informacím kriticky a zodpovědně. Mašíbl pak takové informace okamžitě odsuzuje, považuje je za přinejmenším zhovadilé a slepě věří kdejakému blábolu na alternativních webech. Viz například v mých článcích několikrát zmíněný OrgoNet. Tamní komunita se rozhodla uvěřit tomu, že ocet, vylévaný za oblačného počasí kolem baráku, mraky rozhání. Osobně bych mohl mít za to, že tuto šílenost vymyslel nějaký výrobce octu a zvyšuje tak prodej produktu.

Pan Čelechovský tvrdí, že Mašíblové analyzují informace. To považuji za naprostý nesmysl. Mašíbl není analýzy schopen. Neumí analyzovat. Neumí, protože analýza jako taková má ve své podstatě přísná pravidla a ta vytvořili vědci, kteří jsou (stejně, jako jejich jakékoliv konání) ovšem terčem Mašíblovy absolutní nedůvěry, ba nenávisti. Jediným vědcem, který si jejich pozornost zaslouží, je Nikola Tesla, poněvadž toho vymyslel ohromnou spoustu a jeho převratné vynálezy vlády či korporace ukradly a zatajily nám je. Ach ouvej.

Pokud jde o UFO, které kolega Čelechovský zmiňuje, tak autor (J.R.) nebude vysvětlovat nic. Není totiž ufologem a neví, co se za těmito jevy skrývá. Ovšem přiznám to. Osobně nevím, zda existují vyspělé mimozemské civilizace a nevím, zda nás navštěvují či ne. O tom však řeč nebyla. Psal jsem o tom, jakým blbostem Mašíblové věří a jak v tom mají hokej, poněvadž se tyto bláboly velmi často navzájem vylučují.

Problém je v tom, že můj oponent ve vztahu k informacím hovoří obvykle o víře. Jako křesťan si ovšem říkám, kde k tomu přišel? Mluvíme zde o relevantních faktech a pan Č. opáčí, že problém je v tom, že neMašíbl „věří“ pouze informacím oficiálním. Ale já přeci nemohu věřit nějaké informaci. Pouze mohu vědět, že ta informace se zakládá na relevantních faktech a poctivém výzkumu a pak k ní přistupuji s akceptací. A naopak mohu vidět, že ta informace má špatný (vyfabrikovaný či pouze neúmyslně mylný základ) a pak s ní takto zacházím. Víra zde nemá místo. Naproti tomu Mašíbl věřit musí. Nic jiného mu totiž nezbývá. Když někdo z falešných (komerčních) Mašíblů vyskotačí na světlo s nějakou převratnou technologií či léčebným postupem, aniž by dokázal funkčnost, nedá se k němu z pozice Mašíbla přistupovat jinak, než na základě víry.

Nutno říci, že Mašíbl nenávidí vědecké postupy, metodologie mu připadá jako sprosté slovo a termín výzkum se v jeho chápání změnil na četbu obskurních webových stránek či vytváření powerpointových prezentací s nulovou informační hodnotou. A tak na oněch webech neustále čtu, kdy už sakra bude ten a ten převratný přístroj na výrobu energie z ničeho k dostání, když už před patnácti lety v Itálii ho kdosi ukázal. Ukázal? Fakt? A co vlastně? Své dceři jsem ukázal vodníka. Skutečného. Sedí na vrbě nad rybníčkem. Na návsi v Holašovicích. Zajeďte si tam. Je reálný stejně, jako ty přeúžasné přístroje. A stejně jako ty vyrábějí energii, on topí lidi.

A ještě jednu věc. Pak Čelechovský zmiňuje a pak v diskusi hájí postavu jménem Jesse Ventura. Prý je to muž, který ve svém televizním pořadu prokázal pravdivost mnoha konspiračních teorií. Viděl jsem jeho videa. Pan Ventura neprokázal zhola nic. Ale úspěšně jej to živí. Mašíblové totiž zřejmě neví, že pan Ventura je bývalý wrestlingový zápasník a herec (např. film Predátor). Komediantstvím se živí po dlouhá léta a nic na tom nemění fakt, že byl jedno volební období také zvolen za guvernéra státu Minnesota. Inu, politik je komediantem též. Tož tak.

Na závěr si dovolím parafrázovat páně Čelechovského výrok.

Jsem přesvědčen, že kdyby lidská touha po vědění a po pravdě vycházela vždy z relevantních faktů (jak sami vidíte, zde logicky nejfrekventovanější termín), i přesto by Mašíblové existovali.

A Ještě jednu parafrázi: Důležité je, že hned víte co je pravda a co nesmysl, stačí zapnout alternativní webové stránky a vypnout mozek.

Mašíbly fakta nezajímají. Mašíbly zajímá potvrzení jejich podezření, že je něco jinak. I když se jedná o potvrzení postavené na lžích, výmyslech a nesmyslech. Ale pozor. Neodsuzujte Mašíbly. Mějte je rádi. Přinášejí prvek bezbřehé fantazie, roztomilého šílenství a žeň humoru do často zamračených dnů.

Tudíž se opět loučím s pozdravem Mašíblům zdar.

A zde pár (opravdu jen pár, jej jich strašně moc) Mašíblovských webů, obrázek si udělejte sami:

http://www.matrix-2001.cz/

http://www.osud.cz/

http://www.ac24.cz/

http://nwoo.org/

http://probuzeni.blogspot.cz/

http://orgo-net.blogspot.cz/

http://leva-net.webnode.cz/

http://www.exopolitika.cz

http://afinabul.blog.cz/

Autor: Jakub Roth | úterý 28.5.2013 12:31 | karma článku: 12,27 | přečteno: 837x
  • Další články autora

Jakub Roth

Prezident Trump už zcela zešílel?

4.1.2019 v 15:05 | Karma: 24,89

Jakub Roth

Pan Baklažán, kocour 3)

29.12.2018 v 11:46 | Karma: 9,31