Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo se bojí komunistů? Pehe ne.

Pehe promluvilo a Pehe se tím také definitivně odkopalo. Komentář známého „politologa“ na webu aktuálně.cz přinesl zajímavý, ale očekávaný pohled na možné povolební vládnutí ČSSD a KSČM.

autor: Deník

Jiří Pehe dokáže okomentovat vše. Předpokládám, že se letos vyjádří i k úrodě hlávkového zelí. Ovšem nejraději komentuje současnou vládu, a pokud vstane levou nohou, tak obzvlášť agresivně prezidenta Klause. Proč ne. Je to jeho profese, má nezadatelné právo se veřejně vyjadřovat a činí tak již nějakých 18 let s nevšední radostí. Ano, už je to dlouhých 18 let, kdy jeden televizní zpravodaj nutně potřeboval někoho, kdo by okomentoval nějakou tehdejší politickou událost. Byl jsem osobně svědkem. Nikdo ze známých „nezávislých expertů“ nebyl k dispozici. A tu si jeden z kolegů vzpomněl, že zná jednoho, který vystudoval v zahraničí, jistě by to dokázal nějak okomentovat, jen trochu huhňá. I přes tento televizní handicap byl tedy neznámý osloven, souhlasil, postavil se před kameru a zrodil se fenomén Pehe. Dodatečně se za to národu omlouvám, neb jsem měl na tomto lapsu také malinký podíl.

Ale pryč od „ad hominem“ k „ad rem“. Politolog Pehe dnes publikoval názor, že „by se neměla ČSSD nechat předpokládanou antikomunistickou hysterií zastrašit, jakkoliv bude vzhledem k nedostatku jiných zbraní, používaných tradičně proti vládě ČSSD, asi tentokrát ještě silnější. ČSSD by si měla nechat dveře otevřené k takové koaliční spolupráci, která ji bude po volbách nejlépe vyhovovat.“ Glosuje tím možnost povolební spolupráce socialistů s komunisty a v podstatě s ní souhlasí. Vlastně v ní nevidí nic špatného. Jako by se na ni těšil. Alespoň takový ve mně jeho komentář nechal dojem. Má totiž za to, že tímto politickým experimentem by se rychle ukázalo, „zda KSČM vůbec může fungovat jako součást „systému“, nebo je to strana veskrze antisystémová. Pokud by se ukázalo to druhé, zřejmě by se jako každá „antisystémová“ strana, která se „ušpinila“ vládnutím v rámci „nepřátelského“ systému, začala štěpit.

Pehe tak opět vytahuje starý argument přátel rudé gardy, totiž situaci, kdy francouzští socialisté dokázali vytvořit povolební koalici pouze se silnou komunistickou stranou. Ta se poté díky naprosté neschopnosti a nekoncepčnosti stala slabou a víceméně marginální. Mohl bych tedy jako zásadní odpůrce všeho komunistického říci, že je to skvělé a těšit se, že se tak stane i u nás. Ale... Zatím jsem nečetl a neslyšel jediný důvod, proč by se tato situace měla opakovat i u nás. A dokonce jsem přesvědčený, že k ničemu takovému ani nedojde a i přes participaci na moci zůstane KSČM stejně silná. Důvodů je mnoho. Počínaje stálou volební disciplínou komunistů, přes vzrůstající prapodivnou nostalgii po reálném socialismu, až po náš rozkošný rys, tak hezky zobrazený v pořekadle o sousedově chcíplé koze.

Nicméně zpět k Pehemu. Problém vidím v tom, že už dávno není tím „nezávislým expertem“, za kterého byl novináři dlouhá léta považován. Jeho názory a rétorika se postupně stávaly čím dál tím více levicovými. V posledním komentáři už dokonce používá fráze, za něž by se nemusel stydět ani soudruh Kojzar neblahé paměti. Tak třeba „novinářským aktivistům ve službách pravice tak nakonec zbývá už jen jedna tradiční zbraň: strašení komunisty“. Nebo „už pouhá možnost, že by se vláda Petra Nečase mohla poroučet, načež by se konaly předčasné volby, zažehla v části českých médií politický aktivismus, jehož cílem je oslabit volební šance sociální demokracie. Takže aby bylo jasno. Pehe je jednoznačným levičákem, není nestranným politologem, sám je výrazným aktivistou, ale osočuje z toho druhé. Ty, kteří jej „vyrobili“, ty, kteří mu dávají prostor pro jeho aktivismus. Pehe se odkopal jako socialista a jsem rád, že to vím. Doufám, že to pochopí i mí bývalí kolegové a nadále s tímto pánem budou zacházet jako s politikem, nikoliv jako s politologem.

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-pehe.php?itemid=16256

Pro odlehčení můj fotoblog s krásnými motocykly.

http://jakubroth.blog.idnes.cz/c/259834/100000-Harleyu-a-jeden-Boss-fotoblog.html

Autor: Jakub Roth | čtvrtek 26.4.2012 9:15 | karma článku: 27,43 | přečteno: 1590x
  • Další články autora

Jakub Roth

Komunisté ministra zahraničí Petříčka pochopitelně nenávidí…

Očividně se nyní domnívají, že vláda bude tančit, jak oni zapískají. A vcelku se jim to daří. Až na jeden případ, který je výjimkou. Ministr zahraničí Tomáš Petříček totiž jedná tak, jak mu praví dlouholetá vládní koncepce.

4.2.2019 v 8:27 | Karma: 28,60 | Přečteno: 867x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Je Zeman obchodním zástupcem Huawei?

Podle všeho je. A znovu a zas to veřejně dokazuje. Jak jinak si totiž vysvětlit jeho kroky v posledních týdnech a dnech.

2.2.2019 v 9:26 | Karma: 32,02 | Přečteno: 829x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Prezident Trump už zcela zešílel?

Nebo je skutečně agentem Kremlu? Vždy jsem se této teorii smál, ale jeho poslední vyjádření o oprávněnosti sovětské agrese proti Afghánistánu je jaksi šokézní.

4.1.2019 v 15:05 | Karma: 24,89 | Přečteno: 1304x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Pan Baklažán, kocour 3)

Trochtovi se ničemu nediví, Jindřiška a Davídek se sbližují s panem Baklažánem tak usilovně, že z toho Davida rozbolí hlava, Amálka se sklouzne a paní Dvoriačiková maluje čerta.

29.12.2018 v 11:46 | Karma: 9,31 | Přečteno: 166x | Diskuse| Poezie a próza

Jakub Roth

Ministr kultury podpořil komunistickou lež

Tak křtil, nebo nekřtil? To je vlastně úplně jedno. Přišel, promluvil, popřál a tím legitimizoval vydání knihy, která má prý přinést „jiný pohled“ na církevní majetek.

28.12.2018 v 10:03 | Karma: 41,03 | Přečteno: 2467x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2027x
Motorkář, monarchista, křesťan, modroknižník, vtipálek, čtenář, psavec, docent Gorkého university života. Evropský mischung slovanských, germánských, židovských a keltských genů. Syn, manžel, otec, strýc a jednou snad i dědeček. Odpůrce komunistů, nacistů a fašistů.

E-mail: Roth.J@seznam.cz


 

Seznam rubrik