Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Farář komunistou? Nenormální a ostudné…

Nedokážu se s tím ovšem srovnat. Nedokážu pochopit, jak může farář, kněz, s klidným svědomím před Bohem usilovat o vstup do KSČM a s radostí za ně kandidovat, či nabízet jim modlitebnu.

Kdyby mi někdo něco takového vyprávěl, jen tak bych mu nevěřil. Skutečnost však opět předstihla všechny představy. Farář Československé církve husitské z Chlumce nad Cidlinou Rostislav Kotrč je tak nakloněn myšlenkám marxismu-leninismu, že se rozhodl do komunistické partaje vstoupit. To by mi sice přišlo od něj neuvěřitelně blbé, ale vcelku bych se s tím srovnal. Řada duchovních má pocit, že se musí profilovat politicky a tak jich pár v různých stranách najdeme. I když, zrovna komunisté… Nu, jeho věc. Asi je mu jedno, co si o tom jeho farníci myslí.

Soudruzi však projevili kupodivu zdravý rozum a rozmluvili mu to. Tak alespoň farář poskytl tamní rudé buňce modlitebnu k bolševickým shromážděním. Zde už jsem zanaříkal. To je skutečně nechutné a dle mého ostudné. Osobně jsem přesvědčen, že kdyby se náš (díky Bohu rozumný) farář zbláznil a nabídl kostel agentu Falmerovi / Filipovi, hned první neděli by jej sborové shromáždění odvolalo a žádalo synodní radu o nového faráře, rozumného a psychicky zdravého.

Jenže tohle panu husitskému faráři také nestačilo. A tak za KSČM kandiduje do městského zastupitelstva. „Jsem orientován levicově a sociálně. Když se podíváme do Bible, zvláště do knihy Skutky apoštolské, která popisuje počátek křesťanství, tak tam můžeme číst, že lidé měli vše společné, o majetek se dělili, tak jak kdo potřeboval. To je přece základní princip komunismu. Bohužel se z této filozofie vytratil Bůh, což vedlo k její částečné deformaci,“ říká bratr farář. A myslí to vážně. Dodává: „Vím, že pro mnohé lidi je to těžko pochopitelné. Myslím, že je to vlivem neustálé mediální masáže a špatného pochopení dějinných a teologických souvislostí.“ S programem komunistů prý souhlasí, je například rozhodným odpůrcem církevních restitucí.

Tady už musím zásadně nesouhlasit. A být v naprosté opozici proti němu a jeho postoji. Ale pozor – nikoliv jako jednoznačný antikomunista. Nebudu a nechci bratru faráři zasahovat do jeho sympatií a postojů, to je věc jeho svědomí. Ale mám absolutní a po dlouhá léta konzistentní odpor vůči tomu, když někdo víru a náboženské přesvědčení, či dokonce přímo teologii, dává do služeb politiky. Náboženství a politika mají, a troufám si kategoricky říci, že musí, být striktně odděleny. Proto také nejsem srozuměn s KDU-ČSL. Křesťanství není politickým programem. A nikdy jím být nemá. Co je Boží, Bohu, co je císařovo, císaři!

Osobně jsem tvrdě kriticky vymezen vůči islámu. Proto, že není ani tak náboženstvím, jako ideologií. Je spíše společenským a politickým programem. Což je ovšem to, co dělá islám maximálně nebezpečný. Jako ucelený systém řídí veškerý život, od jedince až k celému státu. A v žádném případě nechci, aby něco takového vytvářeli křesťané. Považuji odluku církví (věrouky) od státu jako nesmírně důležitý a nutný prvek moderní společnosti. Ve chvíli, kdyby mi sestry a bratři v našem sboru říkali, jak mám nakládat s majetkem či co může či nesmí dělat má dcera, kdyby mi říkali, jaká strana je lepší a kterou volit nemám, byl bych nešťastný. Protože je opustila pokora a víra. A snad bych i, vědom si své slabosti napravit to, co dělají, je opustil také.

A tak doufám, že bratr farář Kotrč pochopí, jaké zlo dělá. Snad pochopí, že jeho politické sympatie nemají s Kristem nic společného. A to i přes letitou a urputnou snahu komunistů propagovat jej jako jakéhosi jejich předchůdce. A jeho učedníky malovat jako div ne tajemníky ÚV. Snad bratr farář přijde na to, že škodí. Škodí své církvi, škodí svým farníkům a nakonec, škodí všem křesťanům. Nebudu používat slova o prašivé ovci ve stádu, raději se za něj pomodlím a budu doufat, že dostane rozum. Ale stejně se těch slov o ovci v hlavě asi nezbavím.

Autor: Jakub Roth | sobota 20.9.2014 16:03 | karma článku: 27,32 | přečteno: 1604x
  • Další články autora

Jakub Roth

Dělá si Rusko z Ukrajiny a světa srandu?

Podle blogera Kroupy si dělá legraci prezident Porošenko z občanů Ukrajiny a z nás. Protože chce prý Rusku vyhlásit válku a tím si vyskakuje nad své možnosti.

28.11.2018 v 14:59 | Karma: 43,12 | Přečteno: 5611x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Ruské lži opět válcují veřejnost - Aktualizováno

Putinovo No passarán v Kerčském průlivu oprávněně nadzvedlo ze židlí nejen Ukrajinu, ale mnohé vládní činitele západních zemí. Přesto ruské lži vytvářejí okolo takřka neprostupnou mlhu.

26.11.2018 v 17:53 | Karma: 31,89 | Přečteno: 1182x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Faktická nepřesnost je prachsprostá lež

Už jsme v „době postfaktické“ klesli tak hluboko, že zjevnou lež a dezinformaci se zdráháme přesně pojmenovat? Raději použijeme vágní termín, snad abychom nenarazili?

24.11.2018 v 10:31 | Karma: 40,13 | Přečteno: 4365x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Návrat ztraceného elfa

Zjistil jsem, že opět žiju v době, kdy pro mne není možné mlčet. Kdy rozhodnutí odejít ze zdejší blogosféry musí jít stranou. V době, kdy každý hlas za pravdu je nesmírně důležitý!

23.11.2018 v 10:01 | Karma: 21,67 | Přečteno: 828x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

S Bohem a šáteček…

...aneb Zavřete oči, odcházím. Odcházím jako autor nějaké té stovky blogů, jako člověk, který to tu měl rád. Odcházím jako zcela zhnusený bloger a diskutér.

9.3.2016 v 16:01 | Karma: 20,67 | Přečteno: 927x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Prodej bytu 1+1 37m2
Prodej bytu 1+1 37m2

17. listopadu, Mladá Boleslav - Mladá Boleslav II
3 550 000 Kč

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2032x
Motorkář, monarchista, křesťan, modroknižník, vtipálek, čtenář, psavec, docent Gorkého university života. Evropský mischung slovanských, germánských, židovských a keltských genů. Syn, manžel, otec, strýc a jednou snad i dědeček. Odpůrce komunistů, nacistů a fašistů.

E-mail: Roth.J@seznam.cz


 

Seznam rubrik