Kuchyňská sůl a cukr by měly být černé

Cukr a sůl jsou jako démoni, kteří v roušce bílé nevinnosti podlamují naši vůli a zdraví. Pokud mají barvu špinavého sněhu, dostáváme signál.

 

Čím jsou cukr a sůl čistější tedy bělejší, tím více jsou žádané. Pokud mají barvu špinavého sněhu, dostáváme signál. Černá přece jen evokuje špínu a nepořádek. Černá varuje, bílá evokuje nevinnost a čistou cestu. Když látky rozpustíme, už je nevidíme. Mizí.

Sypeme a sypeme a cukr a sůl se ztrácí a my nevidíme vůbec nic. Tedy dokud pití nebo jídlo neochutnáme. Míra se lehce překračuje a vrátit rozpuštěné zpět je pro nás už nemožné. Tloustneme a utápíme se ve sladkém snu, že kdykoliv budeme chtít, můžeme sůl a cukr vynechat.

Kdyby tak nechávalo všechno to sladké a slané černou stopu.  Jídlo a pití by bylo lehce šedivé nebo úplně černé, jako inkoust. To už bychom věděli, do čeho se budeme zahryzávat.  

I sníh je zářivě bílý. Je jako peřina, hladký, svítící, měkký, krásně se do něj padá, ale pokud je ho příliš dlouho, stává se hřbitovem.

Mrak je férový a varuje nás. Když se z bílého stává tmavý, hned rozpoznáme přicházející bouřku. 

Autor: Jakub Kouřil | čtvrtek 12.1.2017 17:57 | karma článku: 15,73 | přečteno: 630x
  • Další články autora

Jakub Kouřil

Cinkání

13.4.2024 v 5:18 | Karma: 7,58

Jakub Kouřil

Talíř a myška

2.4.2024 v 8:35 | Karma: 8,85

Jakub Kouřil

O stromu a housence

30.3.2024 v 12:44 | Karma: 10,30

Jakub Kouřil

Borovicový spor

27.3.2024 v 6:32 | Karma: 14,36

Jakub Kouřil

Reportáž ze Saudské Arábie

27.2.2024 v 13:11 | Karma: 18,99