Já zdravím Salam Alejkum. Odpovědí mi je dětské Grüß Gott

Rád píši česky. Čím jsem starší, tím mám více času se učit. Díky internetu hodně česky čtu a poslouchám rádia a televize. S mluvením je to ale horší. Tady u nás o Čecha nezavadím. Kde přesně žiji si ponechám pro sebe, žiji totiž klidně. A šťastně....

Odmalička jsem přistěhovalcem. Emigrantem i imigrantem. Co na tom, že můj děda naši usedlost vyženil již koncem čtyřicátých let dvacátého století. A já zde žiji a pracuji s rodinou skoro padesát let.

V hospodě stejně říkají, že jsem cizácká, slovanská naplavenina. Je to humor, drsný, chlapský vtip. Přitom sýr, šňaps i uzený dělám lepší než kdejaký několikasetletý starousedlík....(neberte mě vážně, i toto je vtip).

V posledních letech se hodně změnilo téma našich hospodských řečí. Dříve nás zahraniční politika nijak nezajímala. Dnes je to jiné, probírá se Obama, Merkel, Hollande i Simonetta Sommaruga, ale když já začnu se Zemanem,  to je teprve prča. Díky mně ho tu zná každý....Leonhard z myslivny dokonce ironicky tvrdí, že by ho hned vyměnil za našeho starostu. Nebo alespoň za hospodského.

Jednou jsme naladili českou televizi a já musel online překládat. No, ostudu jsem měl větší než český prezident, co budu povídat. A starostovi je to úplně jedno. Hospodskému taky.

Teď hodně čtu a poslouchám o rostoucím strachu z islamizace Evropy. Ano, je to průšvih. Války kdesi v Arábii decimují miliony obyvatel. A hodně Arabů viní z tohoto krveprolévání Západ. Myslím si, že dost oprávněně. I když řevnivost mezi sunnity a šíty je také nepřehlédnutelná. A pak si z těch zpráv vyberte. 

Žít s imigranty ale budeme muset. Pokud se budou velmoci prát o zdroje, bude jich v Evropě přibývat. Proto je důležité s nimi mluvit a učit je. Musí ale hlavně pracovat. Třeba na poli. Nebo zametat ulice, odhrnovat sníh.

Já mám na starosti deset lidí z Aleppa. Krmí zvířata, sekají trávu, pomáhají mi s mlékem i s výrobou sýra. Pečou chleba a připravují dřevo. Modlí se a mají i svůj satelit s arabskými programy.

Tvrdí, že je to stejné jako doma. A mají v očích slzy.

A když já je ráno začal zdravit z legrace Salam Alejkum, oni nelení a odpovídají : "Grüß Gott, Jakub"...... 

Je to jen o přístupu. O osobním přístupu. Na politiky nehleďte. Ti vám v tomto nepomohou.

Autor: Jakub Jánský | úterý 6.1.2015 20:40 | karma článku: 18,20 | přečteno: 1411x