Zeman slavil na íránském velvyslanectví výročí islámské revoluce

Vlnu kritiky z řad opozice sklidil premiér Miloš Zeman kvůli své sobotní návštěvě íránské ambasády. Na poledním koktejlu si tam s velvyslanci a dalšími hosty připil na dvacáté výročí islámské revoluce, která v roce 1979 svrhla šáha Rezá Pahlavího a nastolila v Íránu vládu fundamentalistických duchovních v čele s ajatolláhem Chomejním.

Miloš Zeman byl jediným českým politikem, který se na oficiální slavnosti objevil. Mnoho hostů tak svou přítomností překvapil: „Zdržel se asi půl hodiny, a aniž by pronesl nějaký oficiální proslov, odešel,” prozradil Neaktualitám jeden z podnikatelů, který se oslavy zúčastnil.

Na politické scéně vyvolalo Zemanovo vstřícné gesto k zemi, kterou ještě donedávna považovaly USA za předního podporovatele světového terorismu, pozdvižení. Podle exministra Tošovského vlády a nynějšího poslance za Unii Svobody Vladimíra Mlynáře poškozuje Zeman zájmy České republiky.

Poslanec Michal Lobkowicz dodává: „Naše obchodní vztahy s Íránem traumatizují již několik let vztahy se spojenci v NATO. A to je pouze slabý odvar proti tomu, když premiér navštíví ambasádu a dá tím najevo svůj vztah k Íránu.“

Pochopení premiér nenašel ani u svého stranického kolegy Lubomíra Zaorálka z ČSSD: „Přiznám se, že to výročí není ničím, co bych sám za sebe musel nějak slavit.“ Naopak smířlivější je poslanec a předseda výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas z ODS. „Máme s Íránem diplomatické vztahy, tak na tom nevidím nic špatného. Naopak současným demokratickým změnám v Íránu je potřeba pomáhat, a ne jim házet klacky pod nohy,“ hájí Nečas premiéra.

Samotný Zeman nepovažuje svou návštěvu velvyslanectví za chybu ani pouhou formalitu: „Domnívám se, že íránskému režimu lze leccos vyčítat, ale nestavěl bych jej na stejnou úroveň s Irákem. V Íránu alespoň docházelo na úrovni prezidentských voleb k volbám mezi více kandidáty, takže je zapotřebí tyto režimy rozlišovat. Moje krátká návštěva byla výrazem zájmu na uchování dobrých ekonomických styků s Íránem,“ dodal.

Pokračování ve věštecké kouli na Neaktuality.cz

Autor: Jakub Hájek | pondělí 11.2.2013 18:02 | karma článku: 10,47 | přečteno: 1135x