Záškodnický brouk amerických imperalistů se vrací

Americký brouk – mandelinka bramborová – se opět vrací ve větším množství v krajích, které hraničí s oblastmi západního Německa, okupovaného americkou armádou.

Je to zejména Plzeňský kraj, kde americký brouk byl nalezen ve venkovských obcích všech okresů, a podobně v zahradách ve městě, na ulicích, ba i na schodišti. Je to nezvratný důkaz toho, že opět jako loni, amerického brouka k nám západní imperalisté posílají pomocí mraků, větru a jiných podlých způsobů, ve snaze, aby poškodili naše hospodářství.

Ihned po usnesení vlády ze dne 12. června o opatření k úspěšnému boji proti mandelince bramborové, byly v ohrožených oblastech organisovány hledací dny.

V Žatci, aby se mohli ničení mandelinky zúčastnit pokud možno všichni obyvatelé obce, byl hledací den zorganisován na neděli.

V obci Plasy bylo při prvním hledacím dnu nalezeno 21 brouků. Nález byl okamžitě hlášen ONV a za jeho pomoci započali rolníci ihned s ochranným poprašováním klultur. Jž loňského roku vedli v Plasích boj proti mandelince bramborové. Tehdy však byl úspěšný boj zdržován roztříšteností bramborových kultur, které byly nasázeny na malých parcelách.

Rozdrobené parcely zejména ztěžovaly práci sovětským letcům, kteří přišli pomoci našim rolníkům ničit zločinnou setbu amerických imperalistů. Proto na podzim loňského roku provedli rolnícic v Plasích technicko-hospodářskou úpravu půdy a letos již zasázeli brambory do velkých honů takže nyní bude ničení mandelinky brambrové za pomoci letadel podstatně usnadněno.

V Otěšicích na Přešticku v organisování hledacích dnů je počítáno s pomocí všech občanů. Denně budou kontrolována ohniska, ve kterých byla nalezena mandelinka. V Otěšicích se rozhodli, že v příštím roce zasázejí brambory do velkých lánů, aby v případě opětného objevení mandelinky mohli proti níc co nejúčinněji bojovat, zejména za pomoci letadel.

Zemědělské ženy z Újezdnice v přeštickém okrese se zavázaly, že budou vzorně ošetřovat všechny plochy brambor a zúčastní se každého hledacícho dne. V Obci také v boji proti americkému brouku vydatně pomůže školní mládež.

Je třeba pravidelně opakovat hledací dny, dále zesilovat účinný boj proti mandelince bramborové a tak zničit tuto zločinnou setbu amerických imperalistů.

.........................................

Publikováno na serveru Neaktuality.cz.

Rudé Právo, 27. 6. 1951, str. 3

zdroj: Archiv.ucl.cas.cz

Autor: Jakub Hájek | pondělí 27.6.2011 9:31 | karma článku: 12,46 | přečteno: 1332x