Výprask ODS dává šanci na spravedlivé komunální volby v Olomouci

Jedna z věcí, která mě na komunální úrovni v Olomouci štve, je pravidelné rozdělení města do pěti volebních obvodů tak, aby výsledek nahrával velkým politickým stranám a naopak stěžoval zisk mandátů v zastupitelstvu stranám malým. Kromě Olomouce a částí Prahy se podobné umělé rozdělení do obvodů nikde v České republice nekoná. V dubnu jsem proto napsal zastupitelům otevřený dopis a do konce roku spustím i informační web.

Dosud požadavky různých iniciativ na jeden volební obvod ignorovala zejména ODS a ČSSD. Bylo to z jejich strany logické, protože jim jako velkým stranám rozdělení města ve volbách nahrávalo a tím si upevňovaly moc na radnici. Nyní nastala ale vcelku jedinečná situace – z velké ODS se stala strana malá. V Olomouci strana získala v parlamentních volbách 8,58 % hlasů, což je výsledek, který už může v komunálních volbách znamenat při rozdělení města do obvodů pro stranu problém a může ODS ubrat nějaké to křeslo v zastupitelstvu. Naopak by standardně posílila ČSSD a nově zřejmě ANO 2011.

Zastupitelstvo bude o (ne)rozdělení Olomouce pro příští komunální volby na podzim 2014 hlasovat pravděpodobně někdy na jaře. V současné době má ODS 14 ze 45 zastupitelů. TOP 09 (6 zastupitelů) a KDU-ČSL (3 zastupitelé) se podílely před minulými komunálními volbami na iniciativě „Jedna Olomouc“, která se postavila proti rozdělení města a sbírala i podpisy pod petici (leč marně). Kromě toho mi pan zastupitel Jakubec za TOP 09 přislíbil, že rozdělení nepodpoří. Ani jedna ze stran navíc z rozdělení neprofituje, KDU-ČSL spíš naopak ještě přišla o nějaký ten mandát.

Pokud zastupitelé za ODS pochopí, že příští rok mohou v komunálních volbách sami doplatit na systém, který tu ODS dlouhá léta spoluvytvářela, je dost možné, že další rozdělení Olomouce svými hlasy nepodpoří. ČSSD by tak ani s podporou komunistů (dohromady 22 ze 45 hlasů) neprohlasovala další rozdělení Olomouce.

Zdá se tedy, že možná svítá na spravedlivější komunální volby a Olomoučané budou mít příští rok poprvé možnost vybírat kandidáty napříč celým městem v rámci jednoho volebního obvodu a malé strany nepřijdou o své zastupitele. Stačí jen aby Občanská demokratická strana otevřela konečně oči a uvědomila si, v jaké situaci se ocitla.

Aktualizace: Připojte se k iniciativě Nerozdělení.cz.

Autor: Jakub Hájek | neděle 27.10.2013 18:03 | karma článku: 9,57 | přečteno: 725x