Vláda přijala mnichovské usnesení, Sudety získává Německo

Praha – Vláda republiky konala dnes o 12. hodině polední schůzi za předsednictví presidenta republiky na hradě pražském. V této schůzi podrobila svědomité úvaze mezinárodně-politickou a vojenskou situaci, jak se utvořila po usnesení čtyř velmocí na konferenci v Mnichově dne 29. září. Usnesení této konference bylo oznámeno československé vládě dnes dopoledne.

Vláda zkoumala všechny podrobnosti tohoto usnesení i okolnosti, k nimž musila při svém rozhodnutí přihlížeti. Po všestranné úvaze a zkoumání všech naléhavých doporučení, jež jí byla tlumočena vládou francouzskou a britskou, a s plným vědomím historické odpovědnosti odhodlala se československá vláda s plným souhlasem odpovědných činitelů politických stran k tomu, aby mnichovská usnesení čtyř velmocí přijala. Učinila tak u vědomí, že je nutno zachovati národ a že jiné rozhodnutí není dnes možné.

Vláda republiky československé činíc toto usnesení, tlumočí zároveň světu svůj protest proti tomuto rozhodnutí, učiněnému jednostranně a bez naší účasti.

Pozor! V 17:00 je očekáván mimořádný projev předsedy vlády, armádního generála Jana Syrového. Neaktuality.cz vás budou o vývoji situace nadále informovat.

zdroj: Doslovný přepis usnesení vlády ze dne 30. 9. 1938 otištěné v Lidových novinách den poté.

Autor: Jakub Hájek | pátek 30.9.2011 12:33 | karma článku: 9,46 | přečteno: 922x