Proč nejsem konzervativcem?

Protože nejsem zastánce sociálního inženýrství. Ano, právě to co konzervativci často kritizují na liberálech, je jejich podstatou. To oni chtějí lidem říkat, jak má člověk žít. To oni říkají, co je pro společnost dobré. A nejen to. Oni svůj pohled na svět chtějí vymáhat zákonem.

Nejsem konzervativcem, protože konzervativní hodnoty mohu vyznávat i jako liberál, libertarián či přímo anarchista. Vyznávat konzervativní hodnoty nemusí být nic špatného a sám jsem v mnoha ohledech konzervativní. Rozdíl mezi mnou a konzervativcem je pouze v tom, že já odmítám ostatním lidem prostřednictvím státu vnucovat můj pohled na svět, můj hodnotový žebříček.

Navíc hodnoty, které vyznávají konzervativci jsou často velmi zvrácené. Tak například ve své době bylo nemyslitelné, aby správný konzervativec obhajoval zrušení otroctví či zavedení volebního práva žen. To byl do té doby onen “přirozený řád”, který byl “prověřený časem”. Kdyby v té době žil bývalý hradní vícekancléř Petr Hájek jistě by označil abolicionisty za pravdoláskaře a levičáky.

Rozdíl mezi socialistou a konzervativcem je menší než se zdá. Zatímco socialisté chtějí formovat společnost na základě revolučních změn, konzervativci to samé chtějí dělat udržováním statu quo. Ani jednomu nejde v prvé řadě o svobodu jednotlivce.

Autor: Jakub Hájek | pondělí 10.6.2013 7:17 | karma článku: 12,63 | přečteno: 927x