Děkan brněnské právnické fakulty je podezřelý ze spolupráce s StB

Akademický senát právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně včera rozhodl, že se obrátí na ministerstvo vnitra s žádostí o lustrační osvědčení děkana Jiřího Kroupy. Podle předsedkyně senátu Ivy Šmídové tak senátoři dostáli znění lustračního zákona neboť děkan se ujímá své funkce až dnes.

Kroupa odmítá požádat o lustraci sám, protože je principiálním odpůrcem lustračního zákona. Negativní lustrační osvědčení je však pro výkon funkce děkana podmínkou. Včera byl ochoten komentovat nové rozhodnutí senátu pouze slovy, že vše je záležitostí dalších úvah.

Akademický senát ještě minulý týden proti Kroupovi osvědčení nepožadoval, včera však v tajném hlasování změnil názor. Poměr hlasů předsedkyně senátu odmítla sdělit.

Proti tom, že děkan nebyl lustrován, protestovalo v lednu ministerstvo školství, jež ovšem nemá pravomoc děkana odvolat. Podle náměstka ministra školství Ivana Pilipa však uvažuje o tom, že bude odmítat habilitace profesorů fakulty, pokud děkan lustrační osvědčení mít nebude.

Jméno docenta Kroupy se podle Pilipa několikrát objevilo v tisku jako jména zapsané v registru svazků StB pod krycím jménem Stránský.

Kroupa však spolupráci s StB odmítá. Pilip řekl, že není jasné, proč Kroupa nezvolil jako odpověď žádost o lustrační osvědčení.

Více na Neaktuality.cz

Autor: Jakub Hájek | pátek 1.2.2013 16:53 | karma článku: 12,03 | přečteno: 960x