Novinky.cz a průzkumy - jděte se zahrabat! - aktualizováno!

Dnes se opět zveřejnily stranické preference, tentokráte od CVVM a od STEM. Novinky.cz opět potvrdily, jak rády zkreslí výsledky…

Neříkám, že preferencím věřím, statistická odchylka max.2,5% je na vzorku cca 1200 lidí velmi utažená za vlasy, ale ony preference hodně hýbou názorem veřejností. Tak schválně – tohle jsou původní výsledky od CVVM:

 

Zdroj: www.cvvm.cas.cz

A takto jsou výsledky prezentovány novinkami.cz:

Zdroj: www.novinky.cz

A já se ptám, kam se ztratily Věci veřejné? Alespoň z výsledků původního průzkumu Věci veřejné mají 4,5%, dokonce vice než lidovci a o pár hlasů vice než zelení. Kde je chyba? Není senzace, že nějaká strana přeskočila v průzkumech dvě parlamentní?

V poslední době se hodně mluví o zkreslování průzkumů, ale novinky.cz jsou snad jediné, které si dovolí takhle krásně a okatě zkreslovat a ovlivňovat. O to vice jsem potěšený, že už se většina ostatních medií nebojí ukazovat výsledky v takové podobě, v jaké jsou.

Z dnešních průzkumů si však beru dvě titulkové věci – kdyby byly věrohodné, levice má většinu a ta druhá, Věci veřejné se blíží hranice vstupu do parlamentu (což shledal portal aktualne.cz za titulkovou zprávu - http://aktualne.centrum.cz/domaci/volby-2009/strany/clanek.phtml?id=656050).

A pro Vás jednu radu – chcete-li alespoň trochu pochopit preferenční průzkumy, podívejte se na stránky jednotlivých statistických úřadů či agentur a tam na podrobnosti těchto výzkumů, možná si sami odvodíte, jak moc mohou být věrohodné a uvidíte, nakolik se Vás která media snaží jak ovlivnit. Vlastní názor je to, co u nás chybí, tak si ho utvořte sami a nenechte si jej vzít.

 

Aktualizováno 17.12.2009 v 18:13

V reakci na tento blog jsem napsal na novinky.cz, přičemž jsem se osobně ptal, proč nejsou uvedeny informace o Věcích veřejných. Na mou žádost byl již článek upraven a VV byly do tabulky přidány.

Tímto tedy doufám, že budoucí výsledky budou prezentovány jako všeobjímající a také děkuji autorovi Jaroslavu Soukupovi za pochopení a napravení.

A stejně Vám radím, raději sledujte oficiální tiskové yprávy, protože ve článcích se povětšinou dozvíte jen jejich přetlumočení a nic moc navíc. A jestli najdete ve článcích něco, co se zakládá ne nepravdě či neúplnosti, klidně napište a žádejte vysvětlení. Tímto se taktéž omlouvám serveru novinky.cz, že jsem si o nich myslel, že jsou úplní ignoranti.

Autor: Jakub Gros | čtvrtek 17.12.2009 16:23 | karma článku: 18,54 | přečteno: 2232x
  • Další články autora

Jakub Gros

Jeden o nakupování

21.7.2010 v 11:08 | Karma: 39,00

Jakub Gros

Jeden nepolitický pro chvíle pohody

19.5.2010 v 10:59 | Karma: 47,28

Jakub Gros

Věci neveřejné aneb nespalte se!

17.5.2010 v 15:36 | Karma: 21,67