Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věci neveřejné aneb nespalte se!

Dnes jsem šel na fakultu a na Moravském náměstí místo stánku ČSSD byl stánek nový – nespalte se! Návštěva byla velmi zajímavá s snad stojí za to se nad ní alespoň chvilku pozastavit. A nejprve jsem se smál, ale odešel jsem rozmrzelý, vlastně jsem se nic nedozvěděl.

Při vstupu do nafukovacího stánku mě hned do očí bily nástěnky s velkými titulky z Blesku a Aha! a kdoví jakého ještě bulváru, to jsem se pousmál. Četl jsem dál a čím dál víc jsem se musel smát. Stačí zaujmout, trochu křiklaviny a opakovat a opakovat po vzoru ČSSD, až se věci stanou pravdou. Tak se na to pojďme podívat.

 

První kauza – kauza financování Věcí veřejných. Věci veřejné snad jako jediná strana uspořádala tiskovou konferenci k financování strany, představila veřejně sponzory, kteří jsou motivováni chtíčem čisté politiky (snad tomu věřit lze) a deklarovala, že je představuje kvůli transparentnosti. Věřte nebo ne, ale když společnost ví, kdo stranu sponzoruje, dá si sakra bacha na to, aby se nehrála stará známá hra „já na tebe, ty na mě“ a budou takto pod drobnohledem, snad nejlepší kontrolní mechanismus, oni by si nemohli snad ani dovolit dělat něco nečistě, vždyť na ně bude zaměřeno nejedno médium. A ano, firma ABL spravuje památky pro Prahu 1 – ale zjištovali jste si průběh výběrového řizení? A hlavně, výdělek, který není nikterak astronomický, je jen drobným zlomkem výdělku celé firmy, za to by to nestálo. Spojování s Romanem Janouškem je snad už jen úsměvné a nemám ani zapotřebí se nad ním pozastavovat.

 

Druhá kauza – STB a Radek John. Je zvláštní, že se ke mně doneslo toto téma ještě dříve, než bylo uveřejněno. Bylo na hledáčku jiné strany, ale ta jakmile zjistila, jak se věci mají, že lustrační osvědčení je opravdu pravdivé, tuto antikampaň stáhla. No nic, chopili se ho jiní.

 

Třetí kauza – Johnův vyhazov z Novy. Dalo by se říci...a zase ten Janoušek. Nic konrétního k tomu neuvádí. Vlastně vůbec nic, jen to, že Johna z Novy vyhodili. Tak já nevím, nějak si pořád pamatuju, že Na vlastní oči byly docela cenzurované a John odešel zároveň s většinou týmu tohoto pořadu.

 

Čtvrtá kauza – Besedy a kuchařka. Tak moc omýlané téma, respektive ani nemám chuť o něm psát. Čtyři miliony za dvacet přednášek a krátký film! Nic proti ničemu, ale odečtu-li si náklady na film, odečtu-li si náklady na přednášky s nimi spojené a vezmu si popularitu Radka Johna a jeho status, dostanu částku, která není nějak extrémně přehnaná.

 

Pátá kauza – VZP a časopis. Další z témat, milionkrát opakovaná pravda se stane pravdou... Z VZP odsál 700 milionů! Co je to za hnus bulvár? V malém textu, který neupoutá už tolik, se jedná o polviční částku – 350 milionů. Ano, vypsalo se nové řízení, stejný formát, stejně stránek, stejný materiál a za polovinu. Škoda jen, že se zapomnělo zmínit, že se rozšířila inzerce, která bude finančně ve prospěch vydavatele. Hm, v konečném důsledku to asi vyjde velmi podobně.

 

Šestá kauza – kauza nevěra. Co říct? Nic. Radek John je člověk, ale pro tohle hledá omluvu málo kdo a já ji ani nechci hledat. Já bych tohle neudělal, ale jako chlap chlapa ho chápu a při pohledu do statistik vím, kolik lidí je nevěrných.

 

Celkově mě spíš zaráží, jak některá strana může absolutně nepropagovat svůj program, pouze vést negativní kampaň. Paní Bobošíková už asi opravdu rezignovala na politiku, natož na dělání slušné politky. Když mě nakonec ve stánku oslovila slečna, říkám, že jsem člen Věcí veřejných, že materiály ani nechci, blesk si můžu koupit každou neděli. Smutně se na mě podívala, říkaje, že jí je to taky líto, že se vede taková kampaň, ale že taková politka prostě je. A já myslím, že není. Poprosil jsem ji alespoň o program. Omluvila se, že má jen letáčeks pár body. Nic neříkajícími, obecnými body. A mě se zase jednou zastesklo po tom, že jsem mohl s někým do programově odborné či ideologické konfrontace, to se však nestalo. To, co strany začaly prosazovat, nejsou vesměs řešení, jsou to jen hesla, neodbornosti, nenázorovosti a jen negativnost. Děkuju všem stranám, které o svém programu vědí, je rozumný a prosazují jej.

Autor: Jakub Gros | pondělí 17.5.2010 15:36 | karma článku: 21,67 | přečteno: 2354x
  • Další články autora

Jakub Gros

Když se město nezeptá aneb parkovné věcí veřejnou

Krátký místní důkaz potřeby přímé demokracie, kdy mají rozhodovat obyvatelé, ne zastupitelé před koncem funčního období.

25.8.2010 v 10:42 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Ostatní

Jakub Gros

Jeden o nakupování

I tak se mi v neděli mezi nočními v podvečer zachtělo jít si nakoupit, inu, nejsem člověk, který si na vše stěžuje a nemám prenegativistický pohled, ale holt čeho je moc, toho je příliš aneb asi si nikdy nezvyknu.

21.7.2010 v 11:08 | Karma: 39,00 | Přečteno: 6481x | Diskuse| Ostatní

Jakub Gros

Rozhoduji o vládě a budoucnosti ČR, jsem „véčkař“

Aneb pohled z druhé strany a o tom, co si mnozí lidé zase dedukují a překrucují.

9.7.2010 v 14:50 | Karma: 16,61 | Přečteno: 1531x | Diskuse| Politika

Jakub Gros

Jeden nepolitický pro chvíle pohody

Aneb když se spoluobčané snaží Vaši pohodu co nejvíc kazit. Naštěstí se vždycky někdo najde.

19.5.2010 v 10:59 | Karma: 47,28 | Přečteno: 14150x | Diskuse| Společnost

Jakub Gros

Drahé stádo, necháme se vést nebo budeme přemýšlet?

Jako stádo oveček jsme... bečíme a bečíme, žřát co máme, ale stále bečíme, protože můžeme mít víc, anebo nemusíme za chvilku mít žrát co. Orwell by z nás měl radost a měl by další jednoduchý román. S neznámým koncem.

25.3.2010 v 10:55 | Karma: 15,23 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2497x
Studuji Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, v rámci studia se zaměřuji zejména na sociálně-politická témata a výzkum a pomoc společnosti. Jsem zaměstnán na plný úvazek v nadnárodní společnosti a denně komunikuji s francouzskými zákazníky, pro některé tedy - nejsem "vyžírka státu". Jsem členem Věcí veřejných a kandiduji do zastupitelstva města Uherské Hradiště letos na podzim.

Seznam rubrik