Když se město nezeptá aneb parkovné věcí veřejnou

Krátký místní důkaz potřeby přímé demokracie, kdy mají rozhodovat obyvatelé, ne zastupitelé před koncem funčního období.

Dnes jsem si přečetl zajímavou novinku od nás z Uherského Hradiště. Město chce zpoplatnit další parkoviště, tentokrát u kina Hvězda a Sportovní haly. Není tomu tak dávno, co se rozpoutala diskuze nad tím, proč je v Hradišti míra parkovného na stejně vysoké úrovni jako v centru Brna a vlastně i jednou z nejdražších na Moravě. Tato diskuze pod hlavičkou nepatrného snížení ceny parkovného nakonec utichla. Jako jedním z hlavních argumentů „pro“ byl omílán odklon dopravy z centra města a jeho menší vytíženost, s odkazem na bezplatné parkování pár minut pěšky z náměstí právě na parkovišti u Sportovní haly. Radnice rychle obrátila, ale na jejich starší výroky zapomenout nejde.

Nechci tvrdit, zda-li má být parkoviště zpoplatněno či nikoliv, ale jsem zastáncem názoru, že si obyvatelé města Uherské Hradiště zaslouží mít možnost v místním referendu vyjádřit svůj názor, zda-li chtějí čistější a méně frekventované centrum nebo neplatit horentní sumu, když potřebují zaparkovat. Je třeba občanům předložit objektivně oba návrhy a nechat je rozhodnout. Ne konat a neptat se, jedná se o věc veřejnou o které bychom měli mít právo rozhodnout a rozhodně si občané zaslouží mít v budoucnu možnost se vyjádřit k tomu, co děje pod jejich okny. Teď se jedná o drobnou věc jako parkovné, příště může jít o větší padstatnost.

Autor: Jakub Gros | středa 25.8.2010 10:42 | karma článku: 11,82 | přečteno: 1250x
  • Další články autora

Jakub Gros

Jeden o nakupování

21.7.2010 v 11:08 | Karma: 39,00

Jakub Gros

Jeden nepolitický pro chvíle pohody

19.5.2010 v 10:59 | Karma: 47,28

Jakub Gros

Věci neveřejné aneb nespalte se!

17.5.2010 v 15:36 | Karma: 21,67