Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem se zas rád vrátil do ČR aneb zloději, ignoranti a hlupáci

Strávil jsem několik dní příjemnou dovolenou v Tunisku, za celou dobu se nic neztratilo, žádné problémy, vše, co bylo třeba se vyřídilo, ale.... jen člověk přijede do vlasti a když zapomene, jak to tu chodí, spadne mu čelist a zažije nepřeberně mnoho nepříjemností, včetně kráděže, nelogičnosti a hlouposti. A aby toho nebylo málo, tak možná budu tratit víc, než je nezbytné...

Strávili jsme s přítelkyní příjemných sedm dní v Tabarce v Tunisku, dokonce jsme se odvážili v noci do města a všechno bylo v pořádku. Arabové i v době Ramadánu byli příjemní, dalo se na všem domluvit a o to větší byl šok po příletu. Přiletěli jsme v ranních hodinách na Ruzyni, v pořádku se dopravili na Hlavní nádraží a odtud jsme si vyhlídli příjemný spoj do Uherského Hradiště bez přestupů. Odjezd kolem páté, jednalo se o Expres 527 Mojmír. A tam to začalo. Po nočním letu jsme vlezli do prázdného kupé, zamkli jsme jej na kličku a mírně usnuli. Přítelkyně se budila co chvilka a v Hulíně, kdy jsem se vzbudil, nastal šok, taška, ve které jsem měl mobil, doklady byla fuč. A to jsem ji účelově schoval za madlo k oknu. Zloděj drze přešel celé kupé. Uvědomil jsem si, že jsem už opravdu v ČR.


Rychle jsem vstal, šel za průvodčím, ale ten nic neviděl, jen poradil, co dělat a poslal mě za vlakvedoucím (možná byli funkce naopak) a ten byl najednou arogantní a plně neochotný. Už několikrát jsem slyšel, jak toto echo „na jistotu“ funguje. Ale nechci nic konstatovat, asi to byl fakt jen zloděj, který si nás prostě vybral.


Přijeli jsme tedy do Hradiště, hned na policii. Tam si strážník napsal údaje a že se mám stavit po poledni, až to sepíše. Divil jsem se, jak to šlo hladce. Ale neměl jsem doklady (pas, řidičák ani občanku), kreditní ani platební karty, telefon, všechno fuč. A tak jsem začal blokovat. Vodafone byl v pohodě, zablokovali, ale náhradní mobil ani simku mi nemohou bez občanky dát, tak snad v pondělí na papír občanku nahrazující. Došel jsem rychle domů a napsal do bank – ČS a ČSOB. Z první mi hned odepsali, že kartu dočasně mohou zablokovat do neděle večer, do té doby mám zavolat o podrobnosti. V pohodě. ČSOB neodepsala. Tak jsem, bez mobilu, bez peněz, bez možnosti vybrat šel do budky volat do bank. ČS v pohodě, 200 za blokaci karty, zablokovány doklady. A teď ČSOB přišla na řadu. Na infolince zdarma paní nemohla pochopit mou situaci, pořád mi vnucovala číslo, kde mohu kartu zablokovat. Cena 15 kč / min, ale že mi to potom proplatí. Ale za co mám volat, mi neřekla. Jakmile jsem sehnal padesát korun, šel jsem na to. Tři minuty jsem čekal, poslouchal hloupou hudbu a věděl, že mi nezbývá moc času. Když mi posléze bylo sděleno, že blokace bude stát 2000kč, klesl jsem do kolen, ale vzhledem k částce na účtu mi nic jiného nezbývalo. Doklady zablokovat nechtěla, tak jsem zase volal na infolinku, čekal, naštvaný už velmi, tam mi paní řekla, že doklady nezablokuje, že si mám zajít na pobočku, ale nemám očekávat, že tam mi je zablokují, protože nemám doklady, abych se prokázal, že jsem to já. Ironie. Teď se můžu strachovat, že na moje doklady kdokoliv vybere můj účet. Zlatá spořka.


Po telefonátech jsem šel na policii. Tam mi strážník předal papíry a že celá záležitost poputuje do Hulína, protože tam jsme se o ztrátě dozvěděli. Sám mi strážník odpověděl, že se ale asi nic moc nebude vyšetřovat, protože jestliže to bude putovat dál, do dvou měsíců se toho moc nestihne.


Přišel jsem domů a po přečtení dodatků o pojištění, které jsem si připlatil na zavazadla, pravděpodobně pojišťovna nic nezaplatí. Vlastně skoro v žádném případě mi nic nezaplatí, tak proč jsem si to pojišťoval? Moje chyba.


A teď jen sedím, míchají se ve mně pocity toho, že něco u nás není v pořádku. Vždycky jsem si myslel, že Tunisko v těchto věcech na tom musí být hůř. Není. Jednají precizněji, byť byrokratičtěji, ale řeší. U nás spleť nechápavosti mě může stát několik desítek tisíc. A vím, že s tím nic neudělám. Možná až dostanu občanku, budu moct zase normálně žít. Teď si ani peníze nemůžu vybrat, ani telefon dostat, nemůžu zaplatit nájem a musím si hloupě půjčovat, kde to jen jde. Budou krušné dva týdny. Děkuji zlodějovi, který se obohatil o pár korun a způsobil nepříjemnosti na několik týdnů. Jsem rád zpět v ČR.

Autor: Jakub Gros | neděle 30.8.2009 20:08 | karma článku: 30,81 | přečteno: 2376x
  • Další články autora

Jakub Gros

Když se město nezeptá aneb parkovné věcí veřejnou

Krátký místní důkaz potřeby přímé demokracie, kdy mají rozhodovat obyvatelé, ne zastupitelé před koncem funčního období.

25.8.2010 v 10:42 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Ostatní

Jakub Gros

Jeden o nakupování

I tak se mi v neděli mezi nočními v podvečer zachtělo jít si nakoupit, inu, nejsem člověk, který si na vše stěžuje a nemám prenegativistický pohled, ale holt čeho je moc, toho je příliš aneb asi si nikdy nezvyknu.

21.7.2010 v 11:08 | Karma: 39,00 | Přečteno: 6481x | Diskuse| Ostatní

Jakub Gros

Rozhoduji o vládě a budoucnosti ČR, jsem „véčkař“

Aneb pohled z druhé strany a o tom, co si mnozí lidé zase dedukují a překrucují.

9.7.2010 v 14:50 | Karma: 16,61 | Přečteno: 1531x | Diskuse| Politika

Jakub Gros

Jeden nepolitický pro chvíle pohody

Aneb když se spoluobčané snaží Vaši pohodu co nejvíc kazit. Naštěstí se vždycky někdo najde.

19.5.2010 v 10:59 | Karma: 47,28 | Přečteno: 14150x | Diskuse| Společnost

Jakub Gros

Věci neveřejné aneb nespalte se!

Dnes jsem šel na fakultu a na Moravském náměstí místo stánku ČSSD byl stánek nový – nespalte se! Návštěva byla velmi zajímavá s snad stojí za to se nad ní alespoň chvilku pozastavit. A nejprve jsem se smál, ale odešel jsem rozmrzelý, vlastně jsem se nic nedozvěděl.

17.5.2010 v 15:36 | Karma: 21,67 | Přečteno: 2354x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra. Fiala rozhodnutí přivítal

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  14:32

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42,  aktualizováno  14:07

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2497x
Studuji Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, v rámci studia se zaměřuji zejména na sociálně-politická témata a výzkum a pomoc společnosti. Jsem zaměstnán na plný úvazek v nadnárodní společnosti a denně komunikuji s francouzskými zákazníky, pro některé tedy - nejsem "vyžírka státu". Jsem členem Věcí veřejných a kandiduji do zastupitelstva města Uherské Hradiště letos na podzim.

Seznam rubrik