Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Alcator

4. 8. 2009 15:59
Zlatuškův návrh inspirovaný západem

Státem garantovaná půjčka (tzn. banka MUSÍ půjčit, je-li student přijat ke studiu) na školné (podle oboru 3 až 15 tisíc měsíčně) -- po dobu studia neúročena, poté až pět let odklad splácení s nízkým úročením (3%), poté běžná sazba kolem 8%.

POZOR: Nastoupí-li student po absolutoriu do služeb státu (úředník, státní zástupce, učitel, programátor pro státní úřad, lékař ve veřejném zdravotnickém zařízení apod.), pak se splácení půjčky odkládá na neurčito a každý rok práce "pro stát" se 5 procent půjčené částky odpustí.

Po 20 letech práce pro stát tedy nemá dluh veškerý žádný (což kompenzuje nižší platy ve státní sféře).

V případě objektivních příčin (invalidita, úmrtí...) stát půjčku uhradí za studenta (předpokládá se, že půjde o méně než 1% případů)

+ Škola může až 3% nejlepších studentů za každý semestr školné "odpustit" (prospěchové stipendium).

0 0
možnosti

Alcator

4. 8. 2009 16:03
Re: Zlatuškův návrh inspirovaný západem

Vychází se z toho, že obecně má absolvent VŠ vyšší šanci na získání práce s lepším platem, tzn. studium na VŠ je především investice do budoucnosti.

Návrh je přitom sociálně citlivý, protože "chudý student" nemusí peníze na školné shánět předem, nýbrž je dostává ve formě půjčky s odloženým splácením (splácet začne až 5 let po skončení VŠ, tedy dostatečně dlouho po pravděpodobném získání práce).

Navíc, službou pro stát lze dluh umazávat, tzn. například učitelé, kteří zejména v prvních letech práce mají podpůrměrné výdělky, se nemusí bát, že "nebudou mít na splácení" -- pro ně se situace nijak nemění.

Po 20 letech ve službách pro stát je dluh kompletně smazaný (absolventovi je cca 45 let), zároveň je-li ve státních službách, pak už díky tabulkám začíná mít slušný příjem.

0 0
možnosti

candyflip

4. 8. 2009 16:42
Re: Zlatuškův návrh inspirovaný západem

Státem garantovaný úvěr => škola nastaví poplatek na maximum, protože "na to každý má", místo aby byla výše poplatku určena normálním volnotržním způsobem a škola se snažila efektivně hospodařit. 

0 0
možnosti

parat

4. 8. 2009 17:13
Re: Zlatuškův návrh inspirovaný západem

Trochu bych oponoval s tím "podprůměrem. To má většina lidí. Pouze medián je rozumný ukazatel. V městysi, kde by bydlel Roman z ČEZu, by byl každý pod průměrem mimo Romana....

0 0
možnosti

Psí zadek

4. 8. 2009 17:15
Re: Zlatuškův návrh inspirovaný západem

A jak by se mělo splácení řešit v případě odchodu na mateřskou? (toto není rýpnutí, ale vážně míněná otázka)

0 0
možnosti

yntelygent:-)

6. 8. 2009 2:56
Re: Zlatuškův návrh inspirovaný západem

V případě mateřské by se splatnost odsunula až do jejího konce.

0 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2497x
Studuji Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, v rámci studia se zaměřuji zejména na sociálně-politická témata a výzkum a pomoc společnosti. Jsem zaměstnán na plný úvazek v nadnárodní společnosti a denně komunikuji s francouzskými zákazníky, pro některé tedy - nejsem "vyžírka státu". Jsem členem Věcí veřejných a kandiduji do zastupitelstva města Uherské Hradiště letos na podzim.

Seznam rubrik