Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
NN

neuu

28. 8. 2009 23:39
jde o výši školného

Kdyby bylo školné 500,- měsíčně, tak po 5 letech bych měl sekeru 25 000,-  tj. pro mladého člověka bez závazků po nástupu do zaměstnání je to záležitost na půl roku to splatit. Úroveň vysokých šlol je mizerná právě proto že tak většina studentů jde hlavně proto že se jim ještě nechce jít do práce, ne proto aby se něco naučili.

0 0
možnosti
J

jardahol

6. 8. 2009 22:16
Otázka ?????

Autor je student Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně - oborů Sociální politika a práce, Sociální antropologie - zajímalo by mne jaké uplatnění najde a kolik peněz jako čerstvý absolvent bude brát.

Vystuduje , bude mu minimálně 24 let, bude chtít na dovolenou, bude chtít mít bydlení, bude chtít mít třeba rodinu - no bude moci na to zapomenout.

 Proč, no protože  studia už teď něco stojí -  ubytování, doprava, skripta, učební pomůcky, zápisné,strava ( v menze pravda levnější), atd. Tím pádem peníze nenašetří. 

Jaký je  současný plat  absolventů VŠ - žádná sláva. No  a manažerských míst zase tak moc není.

Takže ČSSD neslibuje bezplatné studium, ale nechce studenty více zatěžovat.No a pokud chcete školné, tak bych je vybral i od těch co vystudovali a neplatili ho. Přibyly by tak peníze  školám.

0 0
možnosti
V

Vikiš

9. 8. 2009 19:32
Re: Otázka ?????

 Náš pan student určitě není z rodiny, která by si jeho vzdělání nemohla dovolit zaplatit. Proto volá tak pevným hlasem po školném. Pokud by tomu nebylo tak, věděl by a dobře si spočítal, jakou možnost jako Bc s oborem sociální antropologioe bude mít možnosti uplatnění a za kolik.  Pokud ho čeká uplatnění v tátově "fabrice" jako produkčního  sociální politiky, tak ho i chápu. Sociální antropologie je opravdu obor velmi zajímavý, ale s "obrovským" využitím. 

 A naše VŠ jsou poddimenzovány finančně. Ale mnozí studenti v  zemích, kde to s poplatky přehnali, se žení až po třicítce a ne proto, že by si chtěli užívat svobody, ale že musí splatit studia a rodinu si nemohou dovolit založit.  A pokud nesehnali pohádkově placené zaměstnání, mají dluhy na dost velký kus života.

A sponzorování VŠ vám nikdo nebrání. Naopak, sponzoři jsou všude vítáni.

0 0
možnosti
PJ

Petr Johan

5. 8. 2009 17:39
tomu říkám budoucí generace

Vážený pane, v žádném případě Vás nepodezřívám z toho, že by Vám někdo radil. Pokud vystupujete na veřejnosti s takovýmto pohledem na svět a způsobem řešení tak závažné otázky, jako je školství, musím s úsměvem poznamenat, že se budu těšit na další Vaše články, které budou mít tak pevné podloží, jako článek tento.

R^R^R^

Mě osobně také přispěla při studiu střední průmyslové školy nejvíce praxe, naučil jsem se spoustu věcí, které mi škola nedala. A také hlavně proto, že jsem chtěl se něco naučit.

0 0
možnosti
F

Finsternis

5. 8. 2009 14:37
Školné opravdu ne!!!

Milý pane, je opravdu vidět, že jste studentem zbytečné školy, zbytečného zaměření, s prakticky nulovým využitím, školy, která učí z titulu svého názvu jediné - žvástat, blábolit a vyluzovat moudra. To, nad čím tak přemýšlíte, je vhodné maximálně pro studenty Vašeho zaměření, ale co technické školy? Co školy s vysokými nároky na studium - např. přírodovědného zaměření? Ty by slavné školné přivedlo na buben. A co pak absolventi? Nedokážu si představit, že bych vyšel školu a měl založit rodinu s vědomím, že mám na krku dluh za školné, které musím splácet... Navíc, dlouho by pro firmy bylo výhodnější platit mi méně, kdy bych nemusel splácet nic, než mi trochu přidat a já bych měl v souhrnu méně, neboť by mne stát, či škola připravili o část na splátkách za školu. Prostě bych musel vzít nižší plat, protože dostatečně vysoký by mi nikdo nenabídl. Etc. Etc. Etc. Školné řešení nepřináší. Proč ale nezpoplatnit věčné studenty, repetenty, flinky, etc.?

0 0
možnosti
AH

Atila Han

6. 8. 2009 17:25
Re: Školné opravdu ne!!!

No tak ty jses pripad sam pro sebe. Myslim ze trocha elementarni logiky by se hodilo ale bohuzel ... ne kazdemu je shury dano ze mily Finsternisi ?

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

4. 8. 2009 22:18
Co je

nedoceněné povolání a proč by mělo být "pozitivním" úkazem jestli někdo vystuduje obor za jehož produkty není nikdo dobrovolně ochoten zaplatit. Kdo vlastně studuje na pedagoga? Žeby samí zapálení idealisté nebo spíš lidi, co se chtějí k titulu dostat lacino a na "pajdáku" cítí nízké nároky? Činnosti, za které nikdo nechce platit asi za moc nestojí. Zrovna tak systém půjček neřeší případy lidí, co ani tak netouží po uplatnění nabytých znalostí, ale po "prodloužení mládí". Ti po škole nebudou vydělávat mnoho, zvlášť pokud školu prolezli s odřenýma ušima a ostatní jim jejich leháro zatáhnou. Správně by půjčku měli splatit všichni a je na každého rozvážení, jestli se mu studium vyplatí, t.j jestli se cítí dostatečně schopný se ve vybraném oboru prosadit. Dotovat lemply netřeba. A pokud je někdo bohatý,  ať si studuje třeba až do důchodu namísto koupě Ferrari. Jeho věc a jeho rodičů peníz. Howgh.

0 0
možnosti
M

manuva

4. 8. 2009 16:35
Druhá strana mince 1

Po přečtení textu musím trochu oponovat a poukázat na určité znevýhodnění vysokoškolsky vzdělaných oproti středoškolsky a vyučeným.

Problém č. 1 - vydělat si na studentský život

Vysokoškolák se musí během studia živit. Pokud má hodně povinných vyučovacích hodin (např. lékařské fakulty), kdy má pracovat? O víkendu? A do toho se ještě učit? Musí se zkrátka hodně ohánět a bez pomoci rodiny je to někdy nemožné. Pokud má student to "štěstí" a hodin má méně, bývají většinou neefektivně rozvrženy a je problém najít si byť jen poloviční úvazek.

Problém č. 2 - druh práce při škole

Studentovi VŠ (především v nižších ročnících) nikdo nedá odbornou práci - brigádu, tzn. že tato práce je dobrá pouze k výdělku, nikoliv jako kdo ví jak hodnotná praxe.

0 0
možnosti
PP

parat

4. 8. 2009 17:33
Re: Druhá strana mince 1

Rád bych věděl, v jaké je nevýhodě doktor s padesátitisícovým platem, advokát, soudce proti elektrikářovi, řidiči, zámečníkovi, prodavačce - vyučené, kuchařovi...  A zajímalo by mě, co dělá nedoučený, neboli pouze středoškolsky vzdělaný chlap. Možná vedoucího v supermarketu. Plat jako bejk... Školné je správné pro všechny. Chudí by neměli platit budoucí bohaté a kdo na školu nemá, ať tam neleze. Blbejch lidí s titulem je příliš. Přitom inteligentních je stále stejné množství. Hierarchie je neoblomná. Jeden nejlepší vůdce, několik špičkových, kolem deseti procent nadprůměrných a zbytek se veze. Tak co tam tolik nablblých lidí dělá? A chudí to platí!

0 0
možnosti
M

manuva

4. 8. 2009 16:35
Druhá strana mince 2

Problém č. 3

Pokud si někdo myslí, že student po VŠ dostane závratný plat, mýlí se. Stejně staří studenti SŠ (kteří však už nejméně 5 let pracují, zatímco student VŠ studova) mají v době nástupu VŠ do práce větší plat a životní úroveň.

A tyto studenty chceme dále zatěžovat splácením úvěru. Ano, jsem pro, aby se student odměnil státu za možnost studovat, ale je třeba zvážit výše zmíněné problémy. Východiskem vidím větší propojení VŠ a firem a koordinaci toho, co se student učí a toho, co firmy vyžadují (na oplátku nějaké zvýhodnění pro firmy od státu).

0 0
možnosti
K

kanuk

4. 8. 2009 16:19
Neuveritelny blabol - tento clovek aspiruje na studium VS .?

Debata o skolnem je debata o tom jestli vzdelani je ci neni verejny statek a jestli ma tudiz byt podporovano verejnymi penezi. Jelikoz v soucasne dobe je vzdelani povazovano za verejny statek, je zahodno se podivat jak by se dala soucasna situace nejjednoduseji zlepsit.

Prvni a nejdulezitejsi krok by melo byt obrovske zvyseni intensity vyuky spojene s redukci (vetsiny) programu na bakalarske (ve vetsine pripadu neni vyssi uroven potreba). Ve spojitosti s tim je treba mnohonasobne pritvrdit disciplinu a nekompromisne vyhazovat povalece pripadne je financne penalizovat.

Co se tyce skolneho, jeho zavedeni v soucasne dobe je uplne stejny nesmysl jako idioticke "regulacni" poplatky ve zdravotnictvi. Efekt bude jen ten ze se vic penez promrha (nazorny priiklad je reportaz o doktorce zvykle dostavat "provizi" za predepisovani leku).

Diferenciovani splaceni skolneho podle profese/vydelku/zamestnavatele je ciry nesmysl nebot by bylo ruzne obchazeno.

Podotykam ze skolne jsem na VS platil.

0 0
možnosti
PP

parat

4. 8. 2009 17:08
Re: Neuveritelny blabol - tento clovek aspiruje na studium VS .?

Plácáš nesmysly. Nejsi sociál, který tvrdí, že platil školné? Na které škole jsi chlapče školné platil? Dnes vycházejí z VŠ škol ti, co ukončí studium a začínají se učit číst a psát. 100 procentní lidé.... Dnešní VŠ jsou na úrovni středních ško,l před sto léty. A propos - proč by měl ten, co dělá za velmi nízký plat platit školné advokátovi, soudci a dalším "špatně vydělávajícím skupinám"? Jsi mi to ale jelimánek.... Soudruzi vpřed všichni všechno zadarmo, peníze strácejí smysl. Ach jo..:-/

0 0
možnosti
PV

Alcator

4. 8. 2009 15:59
Zlatuškův návrh inspirovaný západem

Státem garantovaná půjčka (tzn. banka MUSÍ půjčit, je-li student přijat ke studiu) na školné (podle oboru 3 až 15 tisíc měsíčně) -- po dobu studia neúročena, poté až pět let odklad splácení s nízkým úročením (3%), poté běžná sazba kolem 8%.

POZOR: Nastoupí-li student po absolutoriu do služeb státu (úředník, státní zástupce, učitel, programátor pro státní úřad, lékař ve veřejném zdravotnickém zařízení apod.), pak se splácení půjčky odkládá na neurčito a každý rok práce "pro stát" se 5 procent půjčené částky odpustí.

Po 20 letech práce pro stát tedy nemá dluh veškerý žádný (což kompenzuje nižší platy ve státní sféře).

V případě objektivních příčin (invalidita, úmrtí...) stát půjčku uhradí za studenta (předpokládá se, že půjde o méně než 1% případů)

+ Škola může až 3% nejlepších studentů za každý semestr školné "odpustit" (prospěchové stipendium).

0 0
možnosti
PV

Alcator

4. 8. 2009 16:03
Re: Zlatuškův návrh inspirovaný západem

Vychází se z toho, že obecně má absolvent VŠ vyšší šanci na získání práce s lepším platem, tzn. studium na VŠ je především investice do budoucnosti.

Návrh je přitom sociálně citlivý, protože "chudý student" nemusí peníze na školné shánět předem, nýbrž je dostává ve formě půjčky s odloženým splácením (splácet začne až 5 let po skončení VŠ, tedy dostatečně dlouho po pravděpodobném získání práce).

Navíc, službou pro stát lze dluh umazávat, tzn. například učitelé, kteří zejména v prvních letech práce mají podpůrměrné výdělky, se nemusí bát, že "nebudou mít na splácení" -- pro ně se situace nijak nemění.

Po 20 letech ve službách pro stát je dluh kompletně smazaný (absolventovi je cca 45 let), zároveň je-li ve státních službách, pak už díky tabulkám začíná mít slušný příjem.

0 0
možnosti
Z

zcek

4. 8. 2009 15:56
špatný předpoklad

Jenže váš článek vychází z předpokladu, že socani uvažují a chtějí pro lidi něco rozumného, a to je špatný předpoklad:) Socani fungujou mnohem jednodušeji - ukážou na "ně" (oni, nepřítel, ten kdo vás ubohé chce okrást) a řeknou "oni po vás za všecko budou chtít peníze, nevolte je, volte nás, my po vás nic chtít nebudem, všechno vám dáme":) A na co lidi slyší?? No přece na ty, co jim dají. Co na tom, že ti druzí je jednak neokradou, jednak jim taky dají, o to přece nejde:) Třeba ty slogany "je přece správné mít úctu ke stáří", to je jako by pravice staré lidi pekla na ohni a žrala:))

0 0
možnosti
JB

Josefaprav

4. 8. 2009 16:56
Re: špatný předpoklad

Prosím o odpověď. Je teď zdravotnictví nastaveno pravicově nebo levicově? Jsem starobní důchodkyně a trpím častými kolapsovými stavy neznámého původu. Jsou podobné epileptickým záchvatům, ale EEG epilepsii neprokázalo. Taktéž okamžité EKG nesvědčí pro srdeční onemocnění. Po posledním kolapsu v ordinaci lékaře bylo EKG i TK normální. Sanitou jsem byla převezena do nemocnice na neurologické vyšetření se žádostí o CT hlavy. Po obvyklém "zavřete oči, předpažte, pravý ukazovák na špičku nosu, teď levý, stoj spatný, projděte se" jsem byla propuštěna jako zdravá (nebo všehoschopná?). CT se nekonalo, protože jak mi sdělila sestra, provádí se starobním důchodcům jen v případě úrazu hlavy (havárie, pádu s rozbitím hlavy...). Jako prevenci např. drobného krvácení z prasklé žilky nelze provést, pojišťovna by zákrok neproplatila. Je to pravicové nebo levicové? A nepište, že blbé, to je snad jasné.

0 0
možnosti