Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČSSD: Chytněte se, my Vás (ne)podržíme

Aneb co se opravdu skrývá za, ano, vtipným sloganem nejsilnější sociální strany u nás? Myslíte si, že vás podrží? A vaše děti? Krátké sociálně-politické zamyšlení nad základem tohoto směru. Napsat jsem to musel, protože mnoho těch, kteří díky těmto „držákům“ v šalině začnou diskutovat, plácá nesmysly a ještě více prostě neví.

Základní myšlenkou sociální demokracie jsou jistoty, které zajistí sociální pohodu občanům, kteří se nebudou stresovat, budou zakládat rodiny a pracovat pro blaho společnosti a státu. Základní myšlenkou sociální demokracie u nás je, bohužel, získat si volební preference u svých cílových skupin, tedy důchodců, kterým nezáleží na budoucnosti svých potomků, nezaměstnaných a nevzdělaných, kteří opravdu pracovat nechtějí, rodin, kde ani jeden rodič není pracující, nebo řadový zaměstnanec bez výhledu kariérního růstu. Důchodci je půjdou volit, protože každá koruna dobrá a když už tu flouho nebudeme, omlouvám se za výraz, ale už jsem jej slyšel mnohokrát, tak si to alespoň užijme, po nás potopa. Nepracující či nevzdělaný člověk si lehce spočítá, že se mu vyplatí pobírat dávky a celý měsíc se válet, případně si hodit brigádu na černo, nežli se jít mořit na težkou, většinou manuální práci s minimálním ohodnocením rovnající se mnohdy výši dávek. Rodiny chápu, je třeba je podporovat, bohužel podporovány jsou zejména nízkopříjmové rodiny v systému, že jakmile začne jeden z nich pracovat, přehoupne se rodina přes požadovaný násobek životního minima a některé dávky jsou jim odebrány, takže se vlastně vyplatí nepracovat. A řadoví zaměstnanci, nechci říkat přímo dělníci, ale je to mnohdy tak, kteří pracují pod někým a chtějí mít co největší jistoty a do vlastního podnikání nemají odvahu či know-how. Samozřejmě se nechci nikoho dotknout, ale přiznejme si, že vlastně spousta voličů spadá do některé z těchto kategorií. Pak zde máme uvědomělé voliče, kteří vidí sociálně-politický podtext všeobecné pohody, který, bohužel, v našem národě nejde uplatnit. Alespoň ne teď, v této době. Anebo prostě nechtějí volit „korupnickou vládu“ ODS. A snad poslední, jsou jim syptatičtí kandidáti a o názorech toho moc nevědí. To je průšvih největší.

A většina voličů ČSSD dle průzkumů jsou lidé se středním a nižším vzděláním a leckdy nevědí o mnohých důsledcích kroků, které ČSSD prosazuje. Ale tak to svým způsobem má být a proto také mají pořád tak vysoké preference.

Rád bych tedy vysvětlil, proč není vhodná doba volit tuto stranu. Český stát rozhodně nemá na to, aby zvyšoval sociální dávky a tím se více zadlužoval, což bude mít za pár let více a více katastrofický postih. Český stát nemá na to, aby platil dávky těm, kteří by na ně neměli mít nárok. Český stát by měl motivovat lidi pracovat, ne jim ukázat „pohodlnější“ cestu. Český stát by měl snížit daně, utáhnout na chvíli opasky a ono se to vrátí na nových soukromnících, na firmách, kteří budou moci zaměstnat občany a tím sníží nezaměstnanost a tedy i výdaje ze státní kasy, naopak (ano, i při nižších daních, ale větších objemech zdaněných peněz) to může přinést nárůst příjmů. Český stát by měl podporovat rodiny, ale tak, aby matky žily důstojně při mateřské a pak byly integrovány do pracovního trhu a nezůstaly v pasti nezaměstnanosti, aby mohly například i při mateřské opravdu začít podnikat a nebyly jim házeny klacky pod nohy v podobě zákonů, které je buď vysoce zdaní, nebo jim odeberou veškeré dávky. Český stát by měl více podporovat kvalitu vzdělání, ne snižovat platy učitelům a šetřit na budoucnosti našich dětí a úrovní české vědy. Český stát nejprve musí začít prosperovat, než bude moci rozdělovat. Český stát by měl reflektovat NERV a poučit se s výborných ekonomických i vzdělávacích kroků z přelomu 80. a 90. let z Finska. Český stát by měl myslet na víc, než na to, jak se bude mít přes jedno volební období. Český stát by měl myslet do budoucna a nehodnotit reformy s odstupem jednoho, dvou roků. Český stát by měl mít rozum a rozhodně by teď neměl mít v čele ČSSD, která Vás podrží jen chvilku a za pár let, už neudrží nikoho, protože nebude mít z čeho. Český stát by měl myslet na rozvoj ekonomiky a podporu podnikatelů, vzdělání a školství, která přinese větší blaho do budoucna, než na krátkodobé blaho s mizernou úrovní později. Český stát může udělat správné kroky. Podpořme jej.


Autor: Jakub Gros | středa 23.9.2009 13:49 | karma článku: 28,19 | přečteno: 1199x
  • Další články autora

Jakub Gros

Když se město nezeptá aneb parkovné věcí veřejnou

Krátký místní důkaz potřeby přímé demokracie, kdy mají rozhodovat obyvatelé, ne zastupitelé před koncem funčního období.

25.8.2010 v 10:42 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Ostatní

Jakub Gros

Jeden o nakupování

I tak se mi v neděli mezi nočními v podvečer zachtělo jít si nakoupit, inu, nejsem člověk, který si na vše stěžuje a nemám prenegativistický pohled, ale holt čeho je moc, toho je příliš aneb asi si nikdy nezvyknu.

21.7.2010 v 11:08 | Karma: 39,00 | Přečteno: 6481x | Diskuse| Ostatní

Jakub Gros

Rozhoduji o vládě a budoucnosti ČR, jsem „véčkař“

Aneb pohled z druhé strany a o tom, co si mnozí lidé zase dedukují a překrucují.

9.7.2010 v 14:50 | Karma: 16,61 | Přečteno: 1531x | Diskuse| Politika

Jakub Gros

Jeden nepolitický pro chvíle pohody

Aneb když se spoluobčané snaží Vaši pohodu co nejvíc kazit. Naštěstí se vždycky někdo najde.

19.5.2010 v 10:59 | Karma: 47,28 | Přečteno: 14150x | Diskuse| Společnost

Jakub Gros

Věci neveřejné aneb nespalte se!

Dnes jsem šel na fakultu a na Moravském náměstí místo stánku ČSSD byl stánek nový – nespalte se! Návštěva byla velmi zajímavá s snad stojí za to se nad ní alespoň chvilku pozastavit. A nejprve jsem se smál, ale odešel jsem rozmrzelý, vlastně jsem se nic nedozvěděl.

17.5.2010 v 15:36 | Karma: 21,67 | Přečteno: 2354x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2497x
Studuji Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, v rámci studia se zaměřuji zejména na sociálně-politická témata a výzkum a pomoc společnosti. Jsem zaměstnán na plný úvazek v nadnárodní společnosti a denně komunikuji s francouzskými zákazníky, pro některé tedy - nejsem "vyžírka státu". Jsem členem Věcí veřejných a kandiduji do zastupitelstva města Uherské Hradiště letos na podzim.

Seznam rubrik