Na dálnicích se držíme uprostřed, vpravo se prostě nedá jet

Opravdu elegantní výmluva..  Návrh redakci idnes.cz na objektivní otestování a tím i vyvrácení těhle keců.

Vážená redakce idnes.cz,

jako první věc bych rád citoval z Vašeho článku v rubrice AUTO:

"Právě technický stav pravého pruhu uvádějí řidiči jako nejčastější důvod svého stylu jízdy. Pohled na silnice jim často dává za pravdu. Díry a koleje od kamionů například na pražské Jižní spojce jsou toho důkazem."

Článek pojednává o DÁLNICÍCH, a většina řidičů (tedy skutečných řidičů, a né těch rádoby velezkušených figurek, které absolutně tápou v předpisech) si stěžuje na řidiče, kteří blokují celou dálnici bezdůvodnou jízdou v prostředním pruhu, která není zákonem povolena. Nevím, co tedy ve Vašem článku dělá Jižní spojka, když se nejedná o dálnici, a dokonce ani o silnici pro motorová vozidla, kde by zákon ukládal povinnost jet co nejblíže pravému okraji vozovky. Jižní spojka je obyčejná komunikace o více jízdních pruzích, nacházející se v obci, a tudíž dle zákona o provozu na pozemních komunikacích "smí řidič užít k jízdě kteréhokoliv jízdního pruhu, a přitom se nepovažuje za předjíždění..." a bla bla dál to znáte. DOUFÁM!.  Jižní spojku vynechte.

Vezměme tedy úsek Praha - Mirošovice, tedy část D1, naší nejvytíženější dálnice, kde jsou 3 jízdní pruhy. OVĚŘTE SI NA VLASTNÍCH AUTECH, které pruhy jsou nejkvalitnější, resp. v kterym pruhu to nejméně drncá. Například okolo Průhonic je daleko nejkvalitnější pravý jízdní pruh, a to v obou směrech. Pouze přímo u sjezdu na Průhonice ve směru na Prahu jsou vyjeté koleje, avšak týká se to délky vozovky cca 150 metrů a NIKOHO ty koleje nenutí k aquaplaningu. NIKOHO NIKDO nenutí v těch kolejích jet, místa je okolo nich dost. navíc jde o místo, kde se zároveň napojují auta od Průhonic, tudíž normální řidič v tomto místě pravým pruhem nejede, protože podle zákona umožňuje bezpečné zařazení do průběžného pruhu ostatním řidičům tím, že uhýbá do prostředního, potažmo levého pruhu.

Je jízda v prostředním pruhu nejbezpečnější? NENÍ, a normální a duševně zdravý jedinec to nemůže nikdy tvrdit. Já osobně považuji jízdu v prostředním pruhu za tu nejvíce nebezpečnou. Když jedu prostředním pruhem, předjíždím kamion a levym pruhem mě vezme nějaký SUV rychlostí 160km/h, cítím se asi tak bezpečně, jakobych si srovna nasadil brusle a spustil se ze skály. Vůbec pocit, že se za mnou řítí někdo cizí a má mně minout o metr, je hotovou nirvánou. Nechci brát ostatním řidičům iluze o bezpečnosti provozu, ale když jedu v levém pruhu a předjíždím ostatní, cítím se daleko bezpečněji :) Já jedu rychleji, vše je v mých rukou, já jsem povinen předvídat a reagovat na situaci před sebou. A jsem tak spokojen. Když jedu prostředkem, mám pocit, že o mé bezpečnosti rozhoduje někdo jiný.

Proč jezdíte prostředkem??

Protože je to pohodlné. Protože si vlezete do prostředního pruhu ihned potom, co se napojíte na dálnici a vypnete. Ti nejhorší z nich prostě vypnou, přestanou vnímat okolí. Nevidí za sebe, nekoukají vedle sebe a kolikrát ani před sebe. Myslíte si, že kdo jede za váma rychleji, ten Vás prostě objede, a ty, co jedou vpravo, ty prostě nemusíte řešit. Nemusíte řešit ty, co se napojujou, nemusíte řešit vůbec nic.

Naprostej extrém zažívám na nájezdu v Říčanech, kde se připojovací pruh mění v průběžný. Předemnou jedou 3 auta, první auto jede 60km/h. To je zcela v pořádku. Jede pomalu, rozvážně, proti tomu nemám nic. Když ale vjedeme na dálnici, čekal bych, že zůstane v pravém jízdním pruhu a třem vozidlům, která jedou za ním, umožní předjetí. Bohužel, to tupé hovado ihned po napojení na dálnici přemístí svojí plechovku do prostředního pruhu. A stále jede 60km/h. Pravý jízdní pruh je uplně volný, nikde ani jeden kamion, a on musí jet prostředkem. Přitom pravý jízdní pruh je tam snad kvalitnější, než prostřední a levý.

Všem - pokud nepředjíždíš, tak jeď vpravo. Já tě tím pádem budu moci předjet prostředním pruhem, a uvolním levý pruh někomu, kdo jede ještě rychleji. Když tě levým pruhem předjede auto a před tebou se zařadí uplně doprava, tak se zařaď taky doprava a nezůstávej jako dement uprostřed. Když se připojuješ na dálnici, využij připojovací pruh v celé jeho délce. Když jedeš prostředním pruhem, a někdo na tebe zezadu bliká, tak věz, že má podle zákona právo blikat a ty děláš patrně něco špatně. Když neuhneš, tak věz, že má ten za tebou podle zákona právo začít troubit.

Na závěr - na D1 od Mirošovic dál na Brno se v pravým pruhu opravdu nedá jet.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: jakub dvořák | úterý 1.2.2011 8:00 | karma článku: 15,70 | přečteno: 2273x
  • Další články autora

jakub dvořák

Křesťanství v ČR nechceme

16.1.2015 v 21:12 | Karma: 16,69

jakub dvořák

Necháme se terorizovat??

9.5.2011 v 8:10 | Karma: 35,92

jakub dvořák

6A6 6666

19.4.2011 v 8:30 | Karma: 17,43