Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

drevorubec

30. 4. 2008 13:28
Paměť není dostatečné rozhodovací kriterium

Pokud budete pozorovat plod v jeho prenatálním vývoji, budete schopen vidět rozvoj jeho motorických i mentálních schopností. Ten bez ohledu na okamžik porodu pokračuje až do dospělosti. Od určitého věku se obě kategorie schopností zvolna degradují až do okamžiku smrti.

Když se týdenního kojence zeptáte, jestli by mu vadilo být usmrcen, dostanete stejnou odpověď jako od plodu v prenatálním vývoji. Dokonce si Vaši otázku nikdy v budoucnosti neuvědomí. Pokud se zeptáte člověka po úraze, kterému fungují jen vegetativní funkce nebo je v koma, jestli bz mu vadilo být usmrcen, zřejmě dostanete stejnou odpověď jako v předchozích dvou případech.

Přesto, druhý a třetí případ je chráněn zákony mnohem lépe, než nenarozené dítě. Proč? Co oči nevidí srdce nebolí? Je to tak spravedlivé?

Abych nebyl jen anonym, snažil jsem se o morálních aspektech okolo potratu napsat na horcicka.blog.idnes.cz.

0 0
možnosti
D

drevorubec

30. 4. 2008 13:47
Re: Paměť není dostatečné rozhodovací kriterium

Chtěl jste diskutovat. Mě tedy zajímal Váš názor, jestli zabití malého kojence je již vražda, nebo ještě euthanasie? (dle Vašeho článku). Jaká je ta dělící čára z fyziologického a z morálního hlediska??

0 0
možnosti
S

skydream

30. 4. 2008 11:24
diskuze

nejak vam ta diskuze nevychazi... strucne a jasne. potrat ano ale opatrne. potrat je zlo ale obcas nutne zlo proc o tom psat takove sahodlouhosti co nikdo nechce cist? :-) ale zase se mi libila myslenka kde toto bylo spojeno s zivotem zvirete... zajimave...

0 0
možnosti
JD

icmek

30. 4. 2008 11:29
Re: diskuze

v tom je problém. všichni koukají na potrat jako na zásah do něčeho, co se týká jich samotných. ale ono se to týká primárně toho plodu, na kterém se interrupce dopustíme. a o tom je třeba mluvit.

0 0
možnosti
JS

Cubikula

30. 4. 2008 10:19
interrupce - pro me ano!

a proc? no, je to jednoduchy, mladym lidem se proste aktik vymkne kontrole a nemaj na to, aby uzivili sebe a decko, natoz, jestli jeste studuji, jasne, holka si tim nici zdravi, ale...

s tim souvisi i ekonomika mladych, nestudujicich lidi, pokud nemam zajisteno, proc si to dite nechavat, kdyz vim, ze ho neuzivim? jasne, muzu ho dat k adopci, ale normalni holka, kdyz decko nosi 9 mesicu a jeste si prozije normalni porod, tak uz k diteti ma vztah...

k tomu se nabizi argumentovat - co pomoc rodicu? a napadlo vas nekdy, ze rodice nejevi zajem o sve deti (sou rozhadani) nebo treba mlady clovek uz rodice z ruznych duvodu mit nemusi?

dalsi pripad - otehotneni pri znasilneni...jaka zena by chtela nosit a vychovavat dite takovyho c....a, kterej ji znicil psychiku?

ja sem pro potraty, sice o nich slysim nerad, ale akceptuju je, protoze neznam situaci lidi, co na ne chodi...

0 0
možnosti
  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3111x
jsem svobodný člověk. chci říkat, že svoboda je důležitá, avšak né na úkor svobody někoho jiného.