U nás máme Dušičky, ne halloween

Českých tradic a zvyků máme spoustu. Ovšem, postupně se k nám tlačí i zvyky ze zahraničí.  Ale Dušičky a halloween mají k sobě překvapivě blízko. Přesto ho však nemám rád.

Dnes je den vzpomínek na naše blízké, kteří tu již nemohou být s námi..Památka zesnulých. Určitě mnoho z vás navštívilo hřbitov, zapálilo svíčku či si jen vzpomnělo na své zemřelé blízké..

Dušičky jsou odvozeny od křesťanského svátku Všech svatých, který se slavil 1. listopadu. Halloween se z tohoto svátku vyvinul též, a stalo se tak v Irsku. Do USA byl svátek přenesen až v 19. století. Takže výkřiky, že u nás nechceme americký svátek, jsou liché. Pravdou je jen to, že se halloween slaví především v anglicky mluvících zemích. Ale propagován a oslavován je naprosto odlišně, než "naše" Dušičky. A to mi právě vadí. Již dlouho před samotným halloweenem jsou obchody plné zboží s duchařskou tématikou. Strašidelné kostýmy, pavouci, kostlivci, různé nestvůry, toto můžete spatřit v obchodech v nejrůznějších podobách. Samozřejmě nemůžou chybět dýně. Umělé i živé. Ovšem dlabání dýní s halloweenem přímo nespojuji, jako děti jsme dýně na podzim dlabaly též, aniž bychom měli ponětí o nějakém takovém svátku. Na Dušičky obchodníci myslí taky, ale v daleko menší míře. Pro ně tento svátek zkrátka není tak lukrativní.

Oslava halloweenu je od Dušiček odlišná. V zemích, kde se slaví, se děti ( a leckde i dospělí) převlékají za různé zombíky, kostlivce a jinou havěť ze záhrobí a obcházejí domy, kde dostávají různou "koledu".

Dušičky si naproti tomu dnes připomínáme většinou jen symbolicky, návštěvou hřbitova, zapálením svíčky a tichou vzpomínkou na své blízké zemřelé. Žádný zbytečný tyjátr, jak by řekl můj děda, za kterého mi na poličce hoří svíčka..

Autor: Jakub Beznoska | pátek 2.11.2018 23:33 | karma článku: 34,94 | přečteno: 1027x
  • Další články autora

Jakub Beznoska

Cítíte se jako novodobí otroci?

10.11.2019 v 2:00 | Karma: 24,89

Jakub Beznoska

Genderová vyváženost = nesmysl

9.11.2019 v 2:01 | Karma: 31,57

Jakub Beznoska

Nesmyslná stávka učitelů

4.11.2019 v 18:55 | Karma: 28,91

Jakub Beznoska

Lidem chybí selský rozum

27.10.2019 v 20:51 | Karma: 31,11