Vzdělávání, otevřenost a boj s korupcí: Wu Zetian jako inspirace pro moderní politiku

Wu Zetian (624-705 našeho letopočtu) se stala první a také jedinou císařovnou Číny v celé historii. Fakticky vládla Číně v letech 665-705 (nejprve jako manželka a regentka císařů tangské dynastie, 690 založila dynastii Zhou).

Na letošní rok připadá 1,400-sté výročí narození Wu Zetian, jediné císařovny v čínské historii.

Představte si Čínu v roce 624 – i když byla Čína té doby mnohem politicky stabilnejší a v mnoha ohledech i rozvinutější než Evropa, nebyl to zrovna svět, kde ženy mají šanci na moc .

A přesto!

Wu Zetian se podařilo vyšvihnout až na samý vrchol pyramidy moci v jedné z nejmocnějších říší té doby.

Její životní příběh je fascinující!

Z dcery dvořana se vypracovala na nejmocnější ženu říše a během své vlády zavedla reformy, které vedly k nebývalému rozkvětu v oblasti ekonomiky, kultury a vzdělanosti.

Byla císařovnou, která by hravě strčila do kapsy kdejakého moderního politika!

"Vzdělávání je to, co odděluje civilizované lidi od barbarů," prohlásila Wu Zetian. A dodala: "Talentovaní lidé se nerodí jen v bohatých a urozených rodinách."

Wu Zetian si uvědomovala, že vzdělání je klíčem k prosperitě státu a proto založila školy, které zpřístupnily vzdělání širším vrstvám obyvatelstva. Podporovala talentované studenty bez ohledu na jejich původ a mimo jiné v roce 655 založila školu pro dívky zaměřenou na vzdělání v oblasti literatury, historie, kaligrafie a matematiky.

"Síla říše závisí na kvalitě jejích úředníků," zdůrazňovala Wu Zetian. "Proto je důležité pečlivě vybírat a vzdělávat ty nejlepší a nejtalentovanější muže a ženy."

Výrazně omezila protekci. Důrazem na systém zkoušek při výběru úřednictva, se do státní správy dostali ti nejtalentovanější a nejschopnější muži a v roce 662 rozšířila systém státních zkoušek tak, aby se jich mohly účastnit i ženy. Mnoho žen pak dosáhlo na ty nejvyšší pozice ve státní správě právě jen na základě svých schopností.

"Otevřenost je klíčem k prosperitě," říkala Wu Zetian. "Uzavřená země je jako bažina, která se brzy zaplní kalem."

Wu Zetian věřila, že izolace vede k úpadku a proto otevřela Čínu světu.

Podporovala studium cizích jazyků a kultur. Odeslala vyslance do cizích zemí, s pověřením, aby navázali diplomatické a obchodní styky. Povolila cizím kupcům obchodovat v Číně. Založila „Úřad pro cizí záležitosti“, který zodpovídal za obchod a diplomacii s cizími zeměmi atd.

Díky tomu Čína zažila nebývalý rozvoj v oblasti ekonomiky, vědy a kultury.

"Muži a ženy jsou od přírody stejní. Proč by ženy měly být omezovány?", je uvedeno ve sbírce politických a filozofických textů, která obsahuje Wu Zetianiny edikty a projevy.

Wu Zetian je někdy považována za průkopnici feminismu. A to nejen proto, že podporovala vzdělávání a emancipaci žen, nýbrž i proto, že její „vláda“ a v principu celá státní správa zahrnovala mnoho schopných a talentovaných žen. Mezi nejznámnější patří její poradkyně Shangguan Wan'er (básnířka, kaligrafka a důvěrná rádkyně Wu Zetian, jež jí pomáhala s řízením státu a diplomacií), generálka Wei Tuan'er (vedla armádu v boji proti turkickým kmenům), ministryně financí Yang Hui (zodpovědná za státní pokladnu) a ministryně spravedlnosti Pei Yan (zodpovědná za justici).

Důležité je zdůraznit, že Wu Zetianina reforma vzdělávacího a zkouškového systému nebyla bez kritiky. Někteří kritici ji obviňovali z toho, že podkopává konfuciánské tradice a ohrožuje stabilitu státu. Nicméně Wu Zetian si stála za svým přesvědčením.

Příběh Wu Zetian nám ukazuje, že i v drsném světě politiky se může prosadit žena s odhodláním a chytrostí. Její důraz na vzdělanost, kompetenci úředníků a otevřenou společnost je nadčasový a inspirativní. I dnes je důležité, aby se do vedení státu dostali ti nejlepší a nejschopnější, bez ohledu na pohlaví, původ nebo jiné faktory.

Wu Zetian rozhodně nejednala „v rukavičkách“ a je kontroverzní postavou čínské historie. Její stoupenci ji oslavují jako reformátorku a vizionářku, zatímco její kritici ji odsuzují za krutost a bezohlednost. Ať už je váš názor na ni jakýkoli, nelze popřít, že Wu Zetian byla výjimečná žena, která zanechala nesmazatelnou stopu v historii Číny.

Autor: Miro Jakab | neděle 11.2.2024 12:08 | karma článku: 12,61 | přečteno: 155x