Čajová cesta: Od císařů k modernímu světu – část první
Představte si horký letní den před několika sty let někde v Číně (a že léto v Číně bývá opravdu horké). Sedíte v zahradě svého domu a v ruce držíte šálek horké tekutiny s lahodnou vůní.
To je čaj!
Nápoj s bohatou historií a tradicí, která sahá tisíce let do minulosti. Pojďme se ponořit do fascinujícího světa čaje a prozkoumat jeho cestu od čínských císařů až do moderní doby.
Zmínky o čaji sahají do třetího tisíciletí před naším letopočtem a jeho objev je popsán mnoha legendami. Mezi nejrozšířenější patří následující tři.
První je o „Božském rolníkovy“ – mytologické postavě považované za zakladatele čínské medicíny a zemědělství, údajně vládnoucí Číně před skoro 5,000 lety. Jednoho dne, když seděl „Božský rolník“ pod stromem a vařil si vodu k pití, spadlo mu do horké vody několik lístků ze stromu. Všiml si, že voda získala příjemnou vůni. Ochutnal vodu, a byl potěšen její chutí a povzbuzujícími účinky.
Druhá legenda je o Bodhidharmovi, který údajně přišel do Číny z Indie v 5. století n. l., aby šířil buddhismus. Cesta mu trvala devět let a aby se zbavil únavy a lépe se soustředil, žvýkal listy čajovníku. Od té doby se čaj stal důležitou součástí budhistické tradice.
Třetí je pak o pastýři, který si všiml, že jeho ovce se po snědení listů čajovníku stávají energičtějšími a odolnějšími vůči nemocem. Pastýř si listy také vyzkoušel a pocítil jejich povzbuzující účinky. Rozhodl se pak listy sdílet s vesničany, kteří je začali používat jako nápoj.
Nevíme, jak a kdy přesně byl čaj objeven, nicméně během času se stal nedílnou součástí čínské kultury a brzy se rozšířil do celého světa.
Způsob výroby i pití čaje se v průběhu staletí vyvíjel.
V Číně se čaj tradičně pije z malých šálků bez cukru a mléka. V Japonsku se vyvinul ceremoniální rituál pití čaje zvaný "chanoyu", který klade důraz na estetiku a klid. Ve Velké Británii a Indii se čaj stal populárním v 17. století a dodnes se pije s mlékem a cukrem.
Existuje mnoho druhů čaje, které se liší podle způsobu zpracování čajových lístků. Mezi nejznámější druhy patří:
- Zelený čaj: Čajové lístky se záhy po sběru a zavadnutí suší horkým vzduchem (nebo párou, jako například v Japonsku), čímž se zachovává jejich zelená barva a svěží chuť.
- Nízko fermentovaný oolong: Čajové lístky se částečně fermentují a teprve následně suší, čímž získávají zlatavou barvu a ovocnou chuť.
- Vysoko fermentovaný oolong: Čajové lístky se před sušením fermentují déle, čímž získávají tmavou barvu a silnou chuť.
- Černý čaj: Čajové lístky se plně fermentují, čímž získávají tmavou barvu a robustní chuť. V Číně se „náš“ černý čaj nazývá červený, podle barvy nálevu.
- Pu-erh: Čajové lístky se fermentují a poté se lisují do kompaktních tvarů, které v případě tzv. syrového pu-erhu časem stárnou a často též slouží jako výhodná investice, která může výrazně nabýt na ceně (v sedmdesátých letech minulého století v čínském Yunnanu objevili zkrácenou verzi „zrání“ pu-erhu, tento se nazývá „zralý“ a chuťově se od „tradičního“ pu-erhu odlišuje)
Požehnáním i prokletím se čaj stal pro dynastii Qing (sedmnácté až dvacáté století našeho letopočtu), kdy se čajová kultura dále rozvíjela a čaj se stal nesmírně důležitým exportním artiklem, který Čína prodávala pouze za stříbro.
V důsledku této politiky Velká Británie v 19. století čelila obrovské obchodní nerovnováze s Čínou. Britové nakupovali velké množství čaje a hedvábí z Číny, ale Číňané měli malý zájem o britské zboží. To vedlo k enormnímu odlivu stříbra z Británie do Číny.
Británie ztrácela zásoby stříbra, které bylo v té době klíčovým měnovým kovem a odliv stříbra vyvrcholil ekonomickou krizí.
Východiskem z této situace se stalo pašování opia.
Velká Británie pěstovala opium v Indii a ilegálně ho dovážela do Číny. Obchod s opiem byl pro Brity velice lukrativní, neboť masová, a stále rostoucí, závislost Číňanů na této droze zvyšovala poptávku a Británie opium prodávala pouze za stříbro. Karta se obrátila. Čínská vláda se snažila obchod s opiem potlačit, ale Británie se bránila silou.
V roce 1839 zahájila Velká Británie proti Číně první opiovou válku, která trvala tři roky a skončila vítězstvím Britů. Čína musela podepsat Nankingskou smlouvu, která:
- Otevřela pět čínských přístavů pro britský obchod
- Legalizovala obchod s opiem
- Postoupila Hongkong Velké Británii
V roce 1856 zahájila Velká Británie a Francie druhou opiovou válku proti Číně. Válka trvala čtyři roky a skončila další porážkou Číny. Čína musela podepsat Pekingskou smlouvu, která:
- Otevřela další čínské přístavy pro cizí obchod
- Legalizovala křesťanství v Číně
Opiové války měly pro Čínu zničující následky. Čína ztratila suverenitu a musela se podřídit západním mocnostem. Navíc se miliony Číňanů staly závislými na opiu se všemi důsledky pro tehdejší společnost.
Nicméně Velká Británie se snažila vyřešit svůj „čajový“ problém i jinak a v první polovině devatenáctého století se podařilo dosáhnout obrovského úspěchu – objevila čaj v Indii a to v krátkém časovém období hned na dvou místech – v Asámu a v Darjeelingu.
Dle britské tradice objevil čaj v Asámu v roce 1823 britský důstojník Robert Bruce při lovu v džungli. Místní kmen ho pohostil čajem z listů divoce rostoucího čajovníku.
Nicméně moderní výzkum ukazuje, že čaj se v Assamu pěstoval a konzumoval už dávno před Bruceovým příchodem. Místní kmeny ho používaly po staletí jako stimulant a léčivý prostředek.
V roce 1839 pak objevil britský botanik Joseph Dalton Hooker divoce rostoucí čajovníky v Darjeelingu. Současně též Britové dovezli sazenice čínského čajovníku přímo z Číny do Indie. První čajové plantáže v Darjeelingu založili Britové v roce 1856.
Pěstování čaje v Darjeelingu se rychle rozvíjelo a brzy se Darjeeling stal jedním z nejznámějších pěstitelských regionů čaje na světě.
Asámský a Darjeelingský čaj se vzájemně liší.
V Asámu se pěstuje čajovník druhu Camellia sinensis var. Assamica, který má silnější chuť a tmavší barvu než Darjeelingský čaj.
Darjeelingský čaj je z čajovníku druhu Camellia sinensis var. Sinensis. Má jemnější chuť a světlejší barvu než Asámský čaj a je ceněn pro své květinové aroma a svěží chuť.
Zejména Darjeelingský čaj se stal natolik populárním, že celkové celosvětově prodané množství čaje označované jako Darjeeling zhruba třikrát překračuje celkové skutečně vypěstované množství tohoto čaje …
Darjeeling se tak stává populární a masově falšovanou komoditou.
V druhé polovině 19. století, částečně v důsledku kávové rzi, klesajícím cenám kávy a podpoře britské koloniální vlády, začala produkce čaje na Sri Lance, která se v období několika desetiletí taktéž stala masovou. Na Sri Lance se pěstují oba hlavní kultivary čaje. Ceylon Dimbula má typické znaky asámské odrůdy, zatímco například Ceylon Nuwara Eliya je jemnější a aromatičtější, což je typičtější pro čínský kultivar.
I přes popularitu Indických a Ceylonských čajů a faktu, že v současné době se čaj pěstuje v mnoha zemích světa včetně Keni, Sri Lanky, Vietnamu, Indie, Japonska a mnoha dalších, zůstává Čína suverénně největším vývozcem čaje.
Miro Jakab
Dnešní Čína a život v ní
Čína se v posledních letech dostala do centra zájmu téměř celého světa. Není se čemu divit. Čína předčila Západ v rozvoji mobilních sítí a zatímco my rošiřujeme 5G pokrytí, Čína již testuje 6G sítě.
Miro Jakab
Čína jako (zatím) zmařená příležitost pro české firmy
České firmy mají historicky silné vazby na globální trhy, přičemž Čína jako jedna z největších ekonomik světa představuje obrovskou příležitost.
Miro Jakab
Zamyšlení nad Čínou a Českou republikou v oblasti ekonomického rozvoje
Během posledních čtyř dekád se Čína transformovala z plánované ekonomiky na dynamický model řízeného kapitalismu, kde čínská vláda vytvořila podmínky pro růst trhu a podnikání.
Miro Jakab
Tajemná síla čaje: Cesta za poznáním léčivých účinků čaje - část druhá
V dnešním blogu o čaji bych se chtěl věnovat zdravotním účinkům čaje. V Číně i Japonsku je čaj od minulosti až po současnost využíván nejen pro svoji chuť, ale i pro své léčebné účinky. Tento blog má přispět k objasnění proč.
Miro Jakab
Vzdělávání, otevřenost a boj s korupcí: Wu Zetian jako inspirace pro moderní politiku
Wu Zetian (624-705 našeho letopočtu) se stala první a také jedinou císařovnou Číny v celé historii. Fakticky vládla Číně v letech 665-705 (nejprve jako manželka a regentka císařů tangské dynastie, 690 založila dynastii Zhou).
Další články autora |
Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková
Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje...
Pohřešovaného manažera našli mrtvého, po noční nehodě patrně bloudil v lese
Policisté v pondělí dopoledne našli pohřešovaného manažera e-shopu s hudebními nástroji Kytary.cz....
Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka
Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák,...
Chaos, protesty a vojáci v parlamentu. V Jižní Koreji hodiny platilo stanné právo
Jižní Korea zažila den plný chaosu poté, co prezident Jun Sok-jol vyhlásil stanné právo kvůli silám...
Kvůli agresivitě Romy neregistruji, vyhlásila pediatrička po konfliktu s nimi
S neurvalostí, agresivitou a urážkami se setkala v čekárně své ordinace dětská lékařka z Aše. Podle...
Tchajwanská armáda je na nohou, zjistila nezvyklý pohyb z čínské strany
Armáda na Tchaj-wanu je ve vysoké pohotovosti kvůli předpokládanému čínskému vojenskému cvičení. V...
Chytil agresivního bezdomovce za krk, ten zemřel. Teď exmariňáka osvobodili
Porota v New Yorku v pondělí osvobodila bývalého příslušníka amerického námořnictva Daniela Pennyho...
Byl v McDonald’s i s důkazy. V USA dopadli vraha šéfa zdravotní pojišťovny
Americké policii se podařilo zadržet muže, který je hlavním podezřelým v případu nedávné vraždy...
Mluvila za UK po tragédii, teď dostala řád Čestné legie za přínos medicíně
Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková v pondělí převzala z rukou francouzského velvyslance...
Pronájem bytu 1+kk 35 m2 + 6 m2 terasa, stanice metra Stodůlky
Svitákova, Praha 5 - Stodůlky
17 000 Kč/měsíc
- Počet článků 6
- Celková karma 16,40
- Průměrná čtenost 283x