Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už jsou tady zas

Intelektuálům a neomarxistům opět došla trpělivost. S čím? No přeci s demokracií. A to nejen v České republice.

Pan Brady (jehož životní příběh je navýsost úctyhodný) odcestoval z České republiky nejen spokojený, ale zajisté také překvapený. Synovec se postaral o zahájení „revoluce“ a strýček se mu náramně hodil pro jeho politickou kampaň. Nakolik je to čestné a slušné, to nechť si v hlavě tento praktikující křesťan, ovanutý duchem dalajlámy, srovná sám. Revolučním shromážděním v Show Jana Krause a následnou manifestací na Staroměstském náměstí (vybavují se mi záběry jiných manifestací na tomto místě z let 1942, kdy zde „český lid“ nuceně přísahal věrnost Říši, a 1948, kdy zde Klement Gottwald mohl dát pohov ozbrojeným „dělníkům“, neboť na Hradě dosáhl svého) mohlo vše v klidu skončit. Nicméně se objevilo několik vyhaslých celebrit po boku nové generace spasitelů světa, aby vyzvali k občanskému neklidu, k sesazení demokraticky zvoleného prezidenta, k ochraně západního směřování České republiky (nebyl to snad Miloš Zeman, kdo na Hradě vyvěsil vlajku EU a požadoval rychlé přijetí jednotné evropské měny?) a k ochraně „svobody a demokracie“. Tak vám nevím, jakou demokracii tu tito pánové chtějí chránit. Není náhodou demokracie vládou lidu, přímo či nepřímo zasahujícího do fungování státu? Neznamená demokracie možnost volby, smíření se s výsledkem rovného a spravedlivého hlasování a většinovou převahou tu jednoho, tu druhého tábora? Nedává demokracie všem stejnou možnost podílet se na fungování politických stran a na péči o budoucnost naší země? Pro tyto naše spoluobčany zřejmě nikoliv.

To opět není nic, co bychom z historie již neznali. Byli to především bolševici, kteří vždy a všude „bojovali za svobodu a demokracii“ (s vlastními definicemi těchto pojmů) a pro svůj boj museli často využít krvavé a agresivní metody, neboť většina společnosti by jim k ustavení diktatury mandát nedala. Komunisté neměli většinu v československém zákonodárném sboru po volbách v roce 1946. Ruští bolševici neměli většinu v Dumě po volbách v roce 1917. Nehledě na ještě „zajímavější“ způsob cesty k moci v dalších zemích, kterým byly občanské války (Čína, Korea, Vietnam atd.) Jestliže se k občanskému neklidu vyzývá v totalitě, je to hrdinské gesto a může přinést svobodu a demokracii, po které lidé prahnou. Jestliže se ale k občanskému neklidu vyzývá v demokratickém státě, je to naopak gesto odsouzeníhodné, v jehož důsledku nás čeká leda tak nová totalita intelektuálů a samozvaných odborníků (elit...nebo jelit?). Není ani náhoda, že opět pod revoluční vlajkou vidíme vzdělance a známé „osobnosti“. V době první republiky byla KSČ také stranou s výraznou podporou mnohých umělců a literátů.

Miloš Zeman je populistický socialista, se kterým nemám žádnou výraznou názorovou shodu a nemohu mu věřit ani jeho protiislámské postoje, když zároveň ukazuje na švédský model sociálního a multikulturního státu coby na inspiraci. Snadno zneužitelný, neefektivní, ale velmi štědrý sociální systém je pro ekonomické migranty největším lákadlem, stejně jako super-liberální společnost, která muslimům umožňuje vytvářet šaría-zóny a ghetta, ve kterých vychovávají mladé džihádisty. Přesto, coby přesvědčený demokrat, respektuji prezidenta Zemana (zvoleného v přímé volbě občanů) a velmi se mi hnusí snahy o znásilnění demokracie a popírání běžných principů fungování demokratické společnosti, které vyvíjí část naší společnosti (velmi malá část společnosti, která umí jen dobře zařvat a získat si pozornost).

Problém s demokracií mají „osvícené vrstvy“ i v ostatních zemích. V Rakousku se již několik měsíců snaží zabránit zvolení Norberta Hofera (kandidáta tamní Svobodné strany Rakouska) prezidentem a tak se čachruje s hlasováním, s obálkami, volby se ruší a odkládají. Ve Francii má Marine Le Pen nakročeno do Elysejského paláce, protože lidé jsou právem naštvaní na tamní politický establishment, který zcela selhává v de facto válečném stavu. No a vůbec nejdivočejší je situace ve Spojených státech amerických, kde se Donald Trump pár dní před volbami dostal do vedení průzkumů, kauza Clintonové a jejích e-mailů je znovu prošetřována FBI, na mítinky jí na poslední chvíli přispěchal podporovat Barack Obama a to znamená, že Demokraté začínají mít strach. Začínají si uvědomovat, že tak jasné, jak se ještě před nedávnem zdálo, to nebude a Trump má velkou šanci zvítězit a pořádně zamíchat dosavadním zhoubným směřováním USA.

Je otázkou, zda se i u nás objeví lídr, který se postaví proti bourání demokratických principů a hodnotového žebříčku a dokáže oslovit „tichou většinu“. Je to potřeba. Známe historii, známe omyly levicových intelektuálů a katastrofické důsledky jejich činění. V jednom ovšem mají pravdu - jsou tu dnes snahy o likvidaci svobody a demokracie. Akorát ukazují na špatnou stranu a spíše by se měli podívat do zrcadla. Ty snahy jsou totiž ztělesněné politickou korektností, multikulturalismem, pocitem nadřazenosti a elitářstvím. Proti tomuto ohrožení hodnot demokratické společnosti je potřeba se postavit.

Autor: Lukáš Jadrný | čtvrtek 3.11.2016 18:09 | karma článku: 40,38 | přečteno: 1935x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Poslanci ve Sněmovně jednají o novele zákona o zbraních a postavení umělců

11. června 2024  13:07

Aktualizujeme Na řádném jednání Sněmovny projednají poslanci v prvním čtení předlohy zákonů o zbraních a...

GLOSA: Nerudová eurokomisařkou? Výsledek voleb její šance prudce srazil

11. června 2024

Premium Pánové, tohle nebylo dobrý, může si šéf STAN Vít Rakušan zopakovat při pohledu na výsledky...

USA povolily dodávky zbraní brigádě Azov. Nezastaví se před ničím, reaguje Kreml

11. června 2024  12:32

Spojené státy zrušily zákaz poskytovat americké zbraně a výcvik brigádě Azov, ukrajinské elitní...

Řidič nadýchal přes pět promile, s hlídkou komunikoval a zvládl se i podepsat

11. června 2024  12:32

Těžko uvěřitelných 5,37 promile alkoholu nadýchal devětatřicetiletý muž z Karlovarska v neděli 9....

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
 

 

Seznam rubrik