Na plátně … 50 odstínů : 0,5 zážitku

Kromě úderu svátku sv. Valentýna s množstvím čokoládových srdcí, růží, básniček a plných pokladen prodejců s tímto zbožím, udeřilo ještě porno pro ženy v domácnosti – 50 odstínů šedi. S tímto filmem bych spojila více číslic (kromě již zmíněných 50 odstínů), a to 40, 50, a 0,5. Čtyřicet minut do prvního líbání, 50 do sexuálních praktik a 0,5 značící dojem z filmu.

Velké utajování zažili i kritici.Tentokrát museli i oni čekat na půlnoční premiéru jako my, "obyčejní" smrtelníci. Musím říct, že je lituji. Stát ve frontě v tuto dobu na snímek, o kterém se předem ví, že nenabídne velkolepý kulturní zážitek, je opravdu smutné. A přece se tato adaptace podle knižní předlohy E.L. James dostala i na festival jako je Berlinale. A proč má film takový ohlas?

Na zakázku

Ona je tichá, stydlivá, všední a k tomu panna. On je bohatý, mocný, sexy a má tajemství. Princ se zamiluje právě do této obyčejné popelky, ale jejich vztah má značné překážky. Nepřipadá vám to povědomé? Většina příběhů, hlavně zaměřených na ženskou část populace, je vystavěny na bázi původních pohádek, 50 odstínů šedi nevyjímaje. Poslední dobou hodně tvůrců vsází na tzv. díla na zakázku. Film má prvoplánově zasáhnout cílové publikum. Ženy, jež četly předlohu se jdou podívat na romantiku, nabízející vzrušení v podobě sexy miliardáře (Christian Grey), který je má uchvátit neobvyklými sexuálními praktikami. Přes jeho stinnou stránku ho popelka (Anastasia Steel) začíná měnit a probouzí v něm i jemnost. Naopak muži zřejmě knihu nečetli, a tak jdou se svými polovičkami na film buď jako doprovod, nebo se podívat na slibované erotické scénky s nadějí, že rozžehnou u jejich partnerky ty samé choutky. Dalšími diváky jsou kamarádky na dámské jízdě. Ty mají tu výhodu, že mohou projevovat názory na tělo herce, aniž by se musely stydět před svým protějškem. Co si budeme povídat, herec Jamie Dornan dělal model i značce Calvin Klein. Poslední skupinu tvoří sabotéři, zvědavci a kritici. Ti mlčí, koulejí očima a občas si povzdechnou.

Erotika bez rizika

Ti, kdo přišli hlavně za erotikou mají smůlu. Příběh až podezřele připomíná ságu Stmívání. Děj ( i když se slovem děj v tomto případě opatrně) se odehrává v Seattlu, hlavní hrdina má tajemství a je záhadný, dívka je celkem nezajímavá, a přesto si ji zamiluje. Při každém jeho dotyku zavírá oči, vzdychá a vypadá, jako by na ní působil rajský plyn. A při scénce, kdy se zastaví na procházku lesem se modlíte, aby nezačal na slunci zářit.Je toho daleko víc, hlavní hrdina hraje na piano, byl adoptovaný atd.

V padesáté minutě přichází první sex (doslova) a posléze i červená mučírna. Pokud se někdo těšil na nějaké sexuální vymoženosti, tak se bude muset spokojit s bičíkem a pouty. Co vám spíš vyrazí dech je neznalost holícího strojku, a to u obou hrdinů. Sice se to ve filmu jen hemží reklamou, ale možná se mohla zapojit i nějaká značka nabízející depilaci.

Hudbu prosím

Co by se dalo ocenit je soundtrack, na kterém se podílela Ellie Goulding, Annie Lennox a další. Z hudební branže již v úvodních titulcích překvapí jméno Rita Ora, která zde však nepůsobí jako zpěvačka, nýbrž ztvárňuje Christiánovu nevlastní sestru. Také se párkrát pobavíte nad odlehčenými prupovídkami, nicméně za nedlouho se vše začne brát smrtelně vážně. 

Po shlédnutí filmu je atmosféra v sále rozporuplná. Zarytí fanoušci jsou nadšeni a odpůrci budou stále odpůrci, co si budeme povídat. Pak jsou tu i tací, kteří původně byli natěšení, ale ke konci se z jejich úst také ozývá: "Doufám, že už je to konec." A já jsem ráda, že jsem o 280 korun bohatší, jelikož jsem lístky vyhrála.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marie Jackovová | čtvrtek 19.2.2015 16:10 | karma článku: 14,26 | přečteno: 1504x