Můj první rok na vysoké … moje první zkouškové

Jako středoškoláci prožívají čtvrtletní písemné práce od prosince do půli ledna, tak vysokoškoláci zažívají obdobné pocity ke konci prvního měsíce nového roku. Jenže rozdíl je markantní. Teprve nyní se ukazuje prokrastinace, kterou studenti trpí, jelikož na vysoké škole vás nikdo nenutí průběžně se připravovat a z velké části si musíte zvyknout na samostudium 

Nováček a psychika

Když se konečně dokopáte ke studiu, tak se vám sevře hrdlo a vytřeštíte oči nad tím, co se musíte naučit. Asi největší hrůzu jsem spatřila, když mi bylo řečeno, že po přečtení obrovské bichle budu připravena k testu. No jo, jenže přečíst a vstřebat informace jsou dvě rozdílné věci. 

Důležité je nepodcenit psychiku 

1) dejte si vitamínový doping - nevím jak u koho, ale mě docela pomáhala lecitin nebo ginkgo biloba

2) udělejte si místo na učení - vypněte facebook; jděte někam, kde vás to opravdu donutí učit (třeba knihovna)

3) energy drinky vám akorát přitíží - vyletí vám hladina cukru a spíš byste šli na hodinu fitboxu než zasedli ke knize; takže raději káva a čaj

4) odpočívejte - po učení je nejlepší se jít někam vybít - jděte třeba na zmíněný fitbox ;-)

5) hlavně se nestresovat, obzvlášť před usnutím - říkejte si: "Když nejde o život, jde o h****"; také myslete, že když to nedáte na poprvé, tak tam půjdete znova, nu a kdyby i to selhalo, tak si to prostě zapíšete ještě jednou

Nejste encyklopedie

Nejhorší to mají perfekcionisté. Věřte, že se nejde naučit všechno, ani to, co po vás požadují. Udělejte si "kostru" učiva a tu se naučte. Pokud vám zbyde čas, tak nabalujte další informace. 

Zkuste si dělat asociace. Nějaká informace vám může navodit další aniž byste se jí museli memorovat. Také pomáhají obrázky apod.

Koupili jste si sadu zvýrazňovačů? Budou vám stačit max 3. Nemusíte si ze zápiský dělat duhu. Hodně studentů si podtrhuje i to, co je už v textu zvýrazněno. Takže opravdu jen to nejdůležitější, ať nedopadnete jako v Básníkách =)

Mít konexe se vyplatí

Ptejte se starších ročníků. Nasměrují vás, jak bude test koncipován. Ale nečekejte, že vám dají zadání. Možná vám poskytnou nějaké poznámky nebo tipy, co se opravdu učit.

A co až to bude?

Nejdůležitější je si nechat zápočty a zkoušky zapsat! Hlídat si to jak na stagu, tak v indexu. Také v případě neúspěchu je potřeba se zapsat na další termín, jelikož kapacity bývají omezené. 

Nicméně ať to dopadne, jak to dopadne, vždy se najde důvd proč jít zkoušku zapít. Buď z úspěchu nebo ze žalu =)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marie Jackovová | sobota 14.2.2015 8:08 | karma článku: 9,92 | přečteno: 728x