Můj první rok na vysoké … fenomén krabičkování

Připadá vám 30 minut na oběd málo? Buďte za ně vděční. Rozvrh v zimním semestru mi dovolil chodit v době oběda do menzy nebo do jiného občerstvení. Sníst si v klidu teplé jídlo je pro mě důležité.Nynější školní plán mi udělal čáru přes rozpočet! Polední jídlo nahrazuje hodina tělocviku, přesun z fakulty na fakultu … A tak jsem se i já dostala ke krabičkám.

Není jen krabičková dieta

V souvislosti s jídlem v krabičkách se vám asi vybaví tzv. krabičková dieta. Ta spočívá v tom, že si zaplatíte určitou částku (leckdy nemalou), vyberete si jak se chcete stravovat - nízkosacharidově, paleo, … a pak vás přes den stíhá auto s vaší stravou. Někdy vám složení vaší stravy vypočítají nutriční odborníci.

Ale co my ostatní? Když budu mluvit za sebe, tak mohu říct, že stíhám snídani a zbytek musí do krabiček. Ve dnech, kdy končím třeba až v 19:30 s sebou tahám i speciální tašku. Stojí mi to za to? Musím říct, že ano. Jednou jsem si nic nevzala a večer se mi z nedostatku cukru klepaly prsty. A přitom jsem zjistila, že když si dělám jídlo sama, neošidím se, jak tomu někdy bývá v menze - 3 kousky masa a půl kila rýže, vážně?

V jednoduchosti je krása

Je jasné, že si do svých přenosných boxů nebudete chystat knedlíky se zelím, na svačinu dort a k večeři bramboráky. Stačí jednodušší jídla a opravdu to nemusí být nuda alá chleba na 100 způsobů. Pokud trváte na teplém jídle, což by alespoň jedno během dne mělo být, pak si přichystejte termo misku. Ale pozor! Z vlastní zkušenosti mám ověřeno, že udrží pokrm teplý max 3 hodiny, potom je vlažný, ale stále se dá sníst. Pro zajištění teploty je lepší dózu vložit ještě do termo tašky. 

A jak může takové jídelníček vypadat?

Snídaně: na koleji

Oběd: kuřecí stehno, brambory, kyselá okurka, sterilizovaná zelenina - mix hrášek, kukuřice, mrkev

Svačina: kukuřičné plátky polité čokoládou, capuccino

Večeře: těstovinový salát s cottage, schwarzwaldskou šunkou, zelenina

Výhody: 

jídlo máte u sebe; leckdy výjde levněji, víte, co jíte; neošidíte se

Nevýhody:

Nosíte s sebou věci na víc; dost nádob na mytí; problémy s teplotou jídla

Také krabičkujete nebo chodíte do jídelen? A kdybyste si mohli vybrat, co byste upřednostnili? Podělte se se mnou o vaše krabičkové nápady ;-) posílejte tipy, fotky apod. na e-mail: jackovova@gmail.com s předmětem: KRABIČKA. Děkuji a užijte si neděli bez krabičky

Autor: Marie Jackovová | neděle 15.3.2015 8:41 | karma článku: 12,43 | přečteno: 1215x