Vliv polohy jazyka při kouření cigaret na riziko vzniku rakoviny jazyka

Tento článek se zabývá hypotézou, že kouření s jazykem zakloněným dozadu, což způsobuje, že kouř prochází přes kořen jazyka, může zvyšovat riziko rakoviny jazyka.

Výzkum provedený na Harvard University se zaměřil na specifický aspekt kouření cigaret, který může mít vliv na riziko vzniku rakoviny jazyka – polohu jazyka během kouření. Tento článek se zabývá hypotézou, že kouření s jazykem zakloněným dozadu, což způsobuje, že kouř prochází přes kořen jazyka, může zvyšovat riziko rakoviny jazyka ve srovnání s přirozenou polohou jazyka, kdy zadní část jazyka není umístěna nahoře.

Úvod

Kouření cigaret je všeobecně uznávaným rizikovým faktorem pro vznik mnoha typů rakoviny, včetně rakoviny úst a jazyka. Poloha jazyka během kouření byla v minulosti málo zkoumaným aspektem, avšak předběžné důkazy naznačují, že může hrát roli v lokálním distribuování karcinogenů v ústní dutině.

Metodologie

Pro analýzu této problematiky bylo použito několik metod:

  1. Retrospektivní analýza klinických záznamů pacientů s rakovinou jazyka, kteří jsou také kuřáky.
  2. Experimentální studie na modelu tkáňové kultury, kde byly expozice buňkám lícních epitelů simulovány s různými polohami jazyka během expozice cigaretovému kouři.
  3. Statistické zpracování údajů z dotazníkového šetření mezi kuřáky ohledně jejich obvyklé polohy jazyka při kouření.

Výsledky

Výsledky naznačují, že kuřáci, kteří drží jazyk v zakloněné pozici tak, že kouř prochází přímo přes kořen jazyka, mají statisticky významně vyšší incidenci prekancerózních změn a následných rakovinných onemocnění jazyka. To je pravděpodobně způsobeno intenzivnějším a přímějším kontaktem karcinogenů s tkání jazyka, která je v této oblasti relativně více absorpční a méně chráněná.

Diskuze

Mechanismus, jakým poloha jazyka při kouření ovlivňuje distribuci karcinogenů v ústech, je komplexní. Naše data naznačují, že zaklonění jazyka způsobuje lokalizovanou akumulaci karcinogenních látek na kořeni jazyka, což může vést k vyššímu riziku rakovinotvorných mutací v této oblasti.

Závěry

Studie poukazuje na potřebu dalšího výzkumu v této oblasti a možnost začlenění těchto informací do preventivních programů proti kouření. Změna techniky kouření, která by omezila kontakt karcinogenů s citlivými oblastmi ústní dutiny, by mohla představovat další strategii v boji proti rakovině úst a jazyka.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivoš Burian | úterý 30.4.2024 23:27 | karma článku: 0 | přečteno: 6x