Slovenština v ČT už nesmí být! - A hotovo!

     Takto ostře se vyjádřila jazyková lektorka mnohých "nemluvů" Jana Postlerová (72), která tvrdě vytáhla do boje za barvy úřední češtiny. Štve ji, že ve vysokých funkcích jsou stále lidé, kteří mluví slovensky na své podřízené.

      "Veď sme boli jeden národ!", říkají jí prý ČechoSlováci ve vysokých funkcích, když se jich ptá, proč na své podřízené zaměstnance nemluví česky. A ona jim jízlivě odpovídá: "Čo bolo, to bolo!"

     Nejvíce ale paní Postlerovou mrzí, že se i v České televizi mluví slovensky. Takový pořad "Objektiv" má vysokou sledovanost, ale někdy jím provází slovenská moderátorka Anetta Kubalová, která je prý výborná, ale nemluví česky! Naštěstí tu máme slovenské herečky (českých nekonečných seriálů), které se (u ní) česky učí, a určitě budou za pár let dokonalé.

     "Chtěla bych, aby byl konečně vytvořen zákon o úředním jazyku!", hřímá paní Postlerová směrem k zákonodárcům. - "Potřebujeme ho jako sůl!"

     Já mám Slováky rád a slovenštinu také. Denně sleduji slovenské televize, a rozdíl řečí vůbec nevnímám. Hodně dlouho jsme byli Československo, a prolínání jazyků nikdo neřešil... 

     Národy (a jazyky) se míchaly, míchají, a pro Evropu nedejbože ještě více míchat budou. A "nám Čechům" tady vadí spisovná slovenština v české televizi... Kam to kráčí zavilí čeští šílenci úředního jazyka?

     Paní Postlerové přeji, aby se nedožila toho, až na nás z ČT bude kvákat někdo arabsky, nebo čínsky, rusky, americky, atd. Slovenštině ještě zatím rozumíme...    

 

 

Autor: Ivo Přeček | čtvrtek 11.2.2016 13:18 | karma článku: 32,87 | přečteno: 2214x