Děda s vařečkou: Kuře jako husa

Dobrý den, vážení jedlíci! Je mi jasné, že se s vařením na blogu moc neprosadím, i když jsem začal kuchtit hned po vojně. Již čtyřicet let je mi vařečka stálou partnerkou. Vaření a pečení je mým amatérským koníčkem.

Kuře se čtyřmiFoto: autor

Nebudu ani rozebírat profíky, protože nejlépe si naplníme žaludky pořádnou českou tradiční stravou. Koneckonců - když jsem někdy v roce 2008 začal psát své první osvědčené vychytávky na internet, tak ani v televizích (u nás) ještě neexistovali Kluci, či jiná pozdější kuchařská show.

Dneska začneme tradiční stravou, kterou dovede uvařit i ten nejnemotornější chlap, o ženách nemluvě... Dvakrát si připravíme kuře. Napřed to bude Grilované kuře v troubě, a potom Kuře jako husa.

Grilované kuře v troubě

Budeme potřebovat celé kuře, nejlépe chlazené a čerstvé. A samozřejmě vykuchané. A také skoro kilo soli. Babica by sice řekl kilo sole, ale toho si nevšímejme. Pracovní postup je jednoduchý: Vytáhneme velký pekáč (anebo ten vyšší plech do trouby), a do něj nasypeme souvislou vrstvu soli. Ta vrstva musí být tak vysoká, aby se to celé kuře nedotýkalo toho plechu dole, a počítáme také s tím, že se při pečení nesmí dotýkat ani boků. Na tu vrstvu soli položíme kuře kolmo prsama dolů, tedy na nožky. Prostě tak, jako by ještě žilo i bez hlavy. (Mimochodem, to víte, jak to dělají ženské, když chtějí mít prsa kolmo k tělu? - Chodí po čtyřech!) Ale vraťme se k vaření: Kuře na soli vrazíme do trouby, a pečeme zhruba hodinu, podle velikosti. Nepícháme do něho, neposunujeme ho. To je všechno! Prostě - nic jiného! Jenom kuře a sůl. Po dopečení je kuře parádně pikantní, a má pěknou křupavou kůžičku. Tak to nepohnojte!

Kuře jako husa

Tady už to bude o trochu horší. Proto si raději koupíme kuřecí čtvrtky, ať to celé kuře nemusíme porcovat. A také sádlo, a celý kmín. Sádlo je nejlepší (samozřejmě) husí, ale výborně ho nahradí i to prasečí. Kuřecí čtvrtky nasolíme ze všech stran, sůl "prohněteme" do masa, a poklademe do rendlíku s přiměřeně horkým sádlem kůží nahoru. Teprve potom ty kuřecí čtvrtky pokmínujeme celým kmínem, a to tak, aby to byla parádní vrstva. Podlijeme horkou vodou, (ten kmín nahoře na kůži musí zůstat po celou dobu na stejném místě!) a přiklopíme pokličkou. Kuře dusíme, eventuálně přilijeme zase trochu vody, kdyby se pálilo. Neobracíme, maximálně ty čtvrtky trochu nazvedneme, kdyby se náhodou přichytily. Před dokončením dáme kuře (husu) do předehřáté trouby, bez pokličky, na dopečení. Podáváme s knedlíky, podlitými "husí šťávou", a s kompotem.

Musím podotknout, že i tento druhý recept je moc dobrý. Opravdu to kuře chutná jako husa, a ještě ušetříte. Nedoporučuji ho ale těm rodinám, ve kterých panují přísné mravy, a prdnout si pod společnou duchnou je hřích... 

Autor: Ivo Přeček | čtvrtek 4.4.2013 18:25 | karma článku: 13,22 | přečteno: 921x