Sebereme volební právo

Setkávám se s tím snad stále častěji. Naposledy jsem to zaznamenal, když jsem sledoval reakce na článek pana Polaneckého. Ne tedy přímo pod článkem, tam není diskuze povolena, ale v diskuzích například na Facebooku a jiných platformách. Názor, že těm "méně hodnotným" by se mělo sebrat volební právo. Zdůrazňuji, že tento názor nepodsouvám ani autorovi výše zmíněného článku ani kterémukoliv z jeho spolustraníků, setkal jsem se s ním však u některých příznivců a voličů této strany. Pan Polanecký však úspěšně tyto nálady znovu vyvolal.

Výchozí myšlenka těchto lidí je vždycky stejná - ti, kteří jsou "závislí" na penězích od státu, by neměli mít volební právo. To je přece jasné, ne? Vždyť ty vždy budou volit tak, aby jim stát dal co nejvíce.

A tak kromě důchodců a nezaměstnaných by tito lidé sebrali volební právo hasičům, policistům, lékařům, učitelům, všem úředníkům, vojákům a dalším státním zaměstnancům. Pojďme to však vzít do důsledku, komu všemu by se tedy podle tohoto přístupu mělo vzít volební právo?

K vyjmenovaným musíme přidat všechny živnostníky a majitele a zaměstnance firem, které mají státní zakázky.  Vyloučit bychom měly i majitele a zaměstnance firem a živnostníky, od kterých si státní zaměstnanci, důchodci a nezaměstnaní a již vyloučení zaměstnanci, majitelé firem a živnostníci něco nakupují. Ti přece taky aspoň částečně žijí z peněz recyklovaných státem, a protože lze těžko zjistit, nakolik jsou na těchto penězích závislí, sebereme to preventivně šmahem všem. No a pak musíme vyloučit všechny živnostníky a zaměstnance a majitele firem, od kterých nakupují již vyloučení zaměstnanci a majitelé firem a živnostníci. Tranzitivně se tak s odebráním volebního práva dostane na všechny potenciální voliče.

Nevím, jak si všichni ti naivní lidé myslí, že když začnou omezovat občanská práva, že se společnost nějakým způsobem zlepší. Když naleznete důvod k omezování občanských práv jedné skupině, vždycky se to bude dát rozšířit na další skupinu, klidně podobně chatrnou konstrukcí, jakou jsem uvedl v předchozím odstavci. Tento způsob omezování práv vždy jen povede k nástupu nějakého dalšího totalitního "-ismu", s jakými jsme se v posledních stoletích setkali dost často.

Autor: Ivo Peterka | sobota 7.3.2015 21:51 | karma článku: 18,21 | přečteno: 878x
  • Další články autora

Ivo Peterka

Měsíčník - prosinec 2022

30.12.2022 v 7:07 | Karma: 0

Ivo Peterka

Měsíčník - listopad 2022

10.12.2022 v 6:24 | Karma: 0