Prodej nájemní smlouvy. Cože?!

Prodej nájemní smlouvy - takto přesně zněly začátky mnohých inzerátů v rubrice "Prodej bytů" na realitních serverech. Dnes už to není zpravidla takto přesně formulováno, přesto při vyhledávání bytů v Praze stále zadávám minimální cenu půl milionu, abych se těmto "prodejům" vyhnul.

O co se jedná? Pojďme se podívat na text jednoho inzerátu s hrdým nadpisem Prodej, byt 3+1, 87 m², který "prodej" tohoto bytu v Praze nabízí za neuvěřitelných 219 000 Kč.

Přímá nájemní smlouva na byt 3+1 v ul. Sarajevská, Praha 2 - Vinohrady. Byt se nachází v 1. z 5 pater cihlového domu. V koupelně vana, WC samostatně. V bytě vysoké stropy, samostatné pokoje. Byt i dům v původním stavu. Vytápění WAW. Regulovaný nájem na dobu neurčitou 11112,-Kč, služby 500,-Kč/os. Celý inzerát naleznete zde.

Naprosto neomaleně se tu nabízí sjednání nájemní smlouvy na regulované nájemné nikoliv někomu sociálně slabému - čímž pan poslanec Křeček často argumentoval, že institut regulovaného nájemného je tu kvůli sociálně slabým - ale komukoliv, kdo složí na dřevo 219 000 Kč. Nevím, kde by sociálně slabí občané vzali 219 000 Kč. Nechci tu rozebírat historii, jak došlo k tomu, že byty s regulovaným nájmem jsou vlastněny soukromníky. To, co mi přijde jako podstatné je, že jestliže se dá s regulovaným nájmem obchodovat, pak je nesmysl, aby v dnešní podobě regulovaný nájem existoval. Možnost převádět tento nájem i na lidi, kteří těmi potřebnými nejsou, dělá z celé instituce regulovaného nájmu frašku. Ostatně poněkud mě zaskočilo, že se tyto inzeráty stále vyskytují, protože už začátkem roku 2013 by i v Praze měla veškerá regulace skončit. Proto mi zůstává záhadou, pro koho by ještě takováto "koupě" mohla být výhodná. Navíc i dnes se dá v Praze v dané výši regulovaného nájemného sehnat komerční nájem (byť ne na Vinohradech) bez nutnosti platit onu "koupi". Ač jsem zastáncem toho, že stát by měl podporovat levné bydlení pro sociálně slabší občany, osobně jsem přesvědčený, že je správné, že plošná regulace nájemného končí.

Autor: Ivo Peterka | neděle 13.11.2011 8:00 | karma článku: 19,31 | přečteno: 7540x
  • Další články autora

Ivo Peterka

Měsíčník - prosinec 2022

30.12.2022 v 7:07 | Karma: 0

Ivo Peterka

Měsíčník - listopad 2022

10.12.2022 v 6:24 | Karma: 0