O prostředí Metro

Četl jsem několik článků ve kterých autoři více či méně věnují novému prostředí Metro v MS Windows 8. Někdy to jsou jen velmi malé zmínky jako v tomto článku, podle kterého má nové prostředí odrazovat podnikovou klientelu od přechodu k nové verzi systému, nebo jsem se dokonce v jiném článku (na který jsem si bohužel neuložil odkaz) dočetl, že by Metro mohl být důvod pro přecházení uživatelů na GNU/Linux. To asi sotva, stejně jako se nestalo u takového propadáku, jakým byly Windows Vista.

Abych to uvedl na pravou míru, jsem „opensource positive“, za nejlepší serverové systémy považuji ty od BSD a tento text píšu v Ubuntu. Ale absolutně nevěřím tomu, že by kvůli Metru měli uživatelé přecházet k jiným operačním systémům. Není důvod.

To podstatné totiž je, že prostředí Metro je určeno jen pro specifický typ aplikací. Ono to není jen nové uživatelské prostředí, ve spojení s WinRT je to spíše sandbox se svým vlastním API (kterým je ono WinRTA) na spouštění a běh aplikací dostupných z příslušného Windows Store Marketu (a přitom nebude možné nainstalovat jinou aplikaci než koupenou na tomto Marketu). Cena za jednu licenci SW z Windows Store je přitom maximálně $999. WinRT samo o sobě definuje mnoho omezení, z nichž jedno je i předem definovaná sada zařízení přes WinRT dostupných - Metro aplikace nemohou přistupovat přímo k zařízením v systému, dokonce ani nemají přístup do běžného souborového systému, tak jako aplikace pro desktop. Mají přístup pouze k zařízením ve WinRT a je na WinRT, jestli tato virtuální zařízení namapuje na fyzická zařízení v systému, či nikoliv - např. když v systému není žádná zvuková karta, těžko může WinRT obecné zařízení Zvuková Karta na něco namapovat. V Metru můžou na popředí běžet zároveň maximálně dvě aplikace a celé prostředí je zaměřeno hlavně na zařízení s dotykovými obrazovkami.

Předchozí odstavec zcela jasně ukazuje, proč tu s námi nadále zůstanou aplikace pro desktop - asi si lze těžko představit, že obrovské množství aplikací pro desktop bude někdo přepisovat do WinRT/Metro, nehledě k tomu, že u mnohých aplikací tento přepis není proveditelný právě kvůli omezení WinRT. A proto ve Windows 8 i nadále zůstává na PC (a noteboocích) klasický desktop tak jak jej známe ze všech předchozích verzí MS Windows už od verze 95/NT 3.51, ve kterém sice v preview verzi chybělo tlačítko Start, nicméně na školení MS jeden ze školitelů vyslovil domněnku, že to jen někdo asi omylem zakomentoval - no nechme se překvapit finální verzí. Klasický desktop patrně nebude ve Windows 8 pro ARM procesory, ale tam to tolik nevadí, protože ty jsou stejně určeny do zařízení typu tablet s dotykovou obrazovkou. Co se týká firemní sféry - předpokládám, že Microsoft umožní start systému přímo do klasického desktopu a tudíž firemní uživatel po přechodu na novou verzi téměř nic nepozná.

  1. To mimo jiné znamená, že C++/CX lze použít pouze pro Metro aplikace
Autor: Ivo Peterka | neděle 1.7.2012 8:12 | karma článku: 6,26 | přečteno: 954x
  • Další články autora

Ivo Peterka

Měsíčník - prosinec 2022

30.12.2022 v 7:07 | Karma: 0

Ivo Peterka

Měsíčník - listopad 2022

10.12.2022 v 6:24 | Karma: 0