Aplikace Mapy.cz

Také jste viděli tu krásnou reklamu na aplikaci Mapy.cz, jak si turista uprostřed přírody najde zajímavá místa poblíž své pozice a aplikace ho naviguje lesem? Realitě to zrovna neodpovídá.

Mapy.cz na internetu mám rád, protože dobře fungují a mají nadstandardní škálu mapových podkladů. Namlsán reklamou jsem nainstaloval aplikaci pro Android a bohužel musím říct, že jsem byl jednoznačně zklamán.

První verze, kterou jsem si nainstaloval, ani nestahovala offline mapy. Takže jste museli být připojeni k internetu, aby se vám vůbec zobrazil mapový podklad. Což někde uprostřed lesa určitě potěší. Nicméně slibovali, že další verze už bude mít možnost stáhnout si mapy pro offline použití.

Počkal jsem si tedy na novou verzi a skutečně slib byl splněn. Dalo se stáhnout 365MB podkladů a aplikace nyní ukazuje podobně vzhledné podklady jako webová stránka. Sice je to podstatné zlepšení, ale jinak na aplikaci nezměnili nic podstatného. Zatímco běžná GPS aplikace jednou nastartuje GPS a pak už ukazuje pozici, Mapy.cz nastartuje GPS, ukáže pozici, vypne GPS, za chvíli opět nastartuje GPS, aktualizuje pozici, vypne GPS, a tak pořád dokola. Dost pochybné chování, nemyslíte? Chcete cokoliv najít? Opět potřebujete připojení internetu. Skutečně vhodná aplikace pro turisty, kteří si uprostřed lesa (kde typicky bývá velmi silný signál, že?) chtějí najít zajímavá místa ve svém okolí.

Je vidět, že reklama velmi předběhla realizaci, ale doufám, že vývoj na mobilní aplikaci Mapy.cz nepřestane a že tak za rok nebo dva se už dočkáme nějaké skutečně použitelné verze. Přimlouval bych se za to, aby jako první věc, kterou změní, bylo to nervy drásající neustálé zapínání a vypínaní GPS (žádná jiná GPS aplikace se mi na mobilu takto nechová).

Autor: Ivo Peterka | čtvrtek 9.1.2014 23:08 | karma článku: 8,92 | přečteno: 834x
  • Další články autora

Ivo Peterka

Měsíčník - prosinec 2022

30.12.2022 v 7:07 | Karma: 0

Ivo Peterka

Měsíčník - listopad 2022

10.12.2022 v 6:24 | Karma: 0