Vítkovo kvarteto...pravej, nefalšovanej, poctivej, českej bigbít...

... a jejich nejznámější pecka Pražskej démon...vynikající záležitost, naprosto nesmazatelná z hudební historie... pro dnešní mládež zcela nepochopitelná muzika ...

Vítkovo kvarteto je česká  bigbeatová skupina, vystupující od počátku 80. let 20. století. Po celou dobu své existence vystupuje s prakticky neměnným repertoárem. Vítkovo kvarteto působí na české rockové scéně tedy již více, jak 30 let, vzniklo ze skupiny „Pevná součást“. V osmdesátých letech vystupovalo zejména po klubech v Praze a zároveň vystupovalo v rámci možností na všech možných kulturních akcích. V roce 1984 nazkoušelo Vítkovo kvarteto hudbu k muzikálu „Don Juan“ pro soubor Pradivadlo. Píseň z tohoto muzikálu („Kdo ví“) získala cenu za nejlepší song na Rockfestu. V témže roce zvítězilo Vítkovo kvarteto na Vokalíze. Proslulé byly Společenské večery přátel Vítkova kvarteta konané v Lucerně, stejně úspěšnou akcí byla Štvanice na alkohol na Štvanici, kterých se zúčastnili všichni, kteří v té době (a někteří dodnes) v big beatu něco znamenali např. Žlutý pes, Oceán, Pražský výběr, Laura a její tygři, Jasná páka, Panika atd.

Významným předělem v životě kapely byly zahraniční šnůry (Dánsko, Švédsko, Švýcarsko, Rakousko). Ve Švédsku je frontman kapely Jiří Růžek dodnes znám jako český Joe Cocker. Osobnosti, které působí či působily ve Vítkovu kvartetu současně hrají či hráli např. v Čechomoru, Žlutém psu, Pražském výběru, Mefistu, ve skupině Nahoru po schodišti dolů band, Faust atd. Za zmínku stojí i spolupráce s kapelou našeho fenomenálního muzikanta Oty Petřiny v projektu Veteráni studené války, který bohužel už všechno sleduje z hudebního nebe.

 

 

 

VÍTKOVO   KVARTETO

 

Největším hitem této skupiny je píseň Pražskej démon.

 

Video zdroj : You Tube

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivo Panuš | středa 25.5.2016 19:38 | karma článku: 19,77 | přečteno: 1479x