Nechceme, aby školství v jihočeském kraji vedla KSČM

Už jste to asi taky slyšeli a tady se můžete připojit k petici. O čem je řeč? Jihočeský kraj se stal asi prvním, kde byla oblast školství svěřená po dozor KSČM. Byla vybrána osoba nadmíru povolaná. Paní Vítězslava Baborová, 55 let, členka strany a učitelka v Radomyšli. Je to žena mnoha tváří, mnoha paruk (nebo to jsou účesy?) a nemnoha myšlenek.

"Nebudu mlčet!" Baborová na projevu 19.7.

Petice a nesouhlas

Mně osobně na tom vadí dvě věci. Jednak cynismus, který je patrný z toho, že se komunistům dal zrovna resort školství. Vždyť tato strana si v minulosti upevňovala moc právě manipulací s výchovou mladších generací. Co se v mládí naučíš, ve stáří, jako když najdeš. To platí nejen o užitečných dovednostech, ale i o sociální nenávisti a také o určitém způsobu vidění společnosti a dějin. Nezapomínejme, že tato strana se ani dnes netají ambicí překrucovat například výuku dějepisu v souladu s vlastními mocenskými zájmy.

Zadruhé, v této koaliční dohodě vidím další projev dlouhotrvajícího podceňování školství ze strany politických stran. Školství je zkrátka vždy tou cenou útěchy, která se přenechá pro slabšího politického partnera, aby něco dostal a nekřičel. Před volbami zase hodně stran tvrdí, že vzdělání a věda jsou jejich priority. Tak kde je pravda? Pravda je, že vzdělání je důležité a jeho zanedbávání se naší společnosti vymstí. Občanská společnost se "nevyvine" sama od sebe. Žádné vlny evoluce ten zázrak nezpůsobí. Ten musíme způsobit sami kvalitním veřejným vzděláním.

Ohromnou radost mi udělal Martin Rosocha, učitel z Třeboně. Ještě 7. listopadu, založil petici, která žádá, aby v čele resortu nestáli komunisté. Během dvou dní ji podepsalo přes 2000 lidí. Díval jsem se na ni. Není problém ji podepsat. Na internetu je to otázka sekund. Týká se to všech, poněvadž je to precedens.

Baborová?

A není třeba ta paní světlá výjimka? Není to "liberální komunistka", nebo odbornice? Prostudoval jsem si její výroky a musím říct, že ne. Soudružka Baborová je zaujatá členka strany a postrádá schopnost realisticky a rozumně uvažovat. Ve volebním programu si stanovila smělé cíle: zlepšit mezilidské vztahy, nastolit v Evropě mír a odstranit z ní války a „cizí vojáky“, dále pak podpořit jadernou energii a tím vším tak nějak „odstranit příčiny úpadku morálky a růstu násilí a agresivity“. To vše z úrovně jihočeského kraje!

 Ve srovnání s tím se přízemní cíle školského odboru jeví jako prkotina. Ale i na něj Baborová myslela. Přichystala pro nás školství, které bude všem dostupné. Víc o něm nepraví. Ono nějaké školství je přístupné každému, ale jedná se o to, jakou má úroveň a co se v něm učí. Je cílem veřejného vzdělávání vychovat z dětí podpůrce socialismu, nebo jim vštípit zásady politické spravedlnosti? Mají se vzdělávat k závisti, hlouposti a sociální nesnášenlivosti? Máme jim znovu zprostředkovat dědičný hřích komunistického národovectví a mírové demagogie? Ta je ostatně patrná i z volebního programu paní zastupitelky.

Strana se nemýlí...

Zajímavý je postoj KSČM. Nepokusili se ani vysvětlovat, omlouvat, či něco měnit. Žádné distancování od minulosti, vysvětlování, nebo odstoupení od nabídnutého místa. Ne, vydali prohlášení, v němž ústy poslance a krajského zastupitele Braného oznámili těm bezvýznamným podlidem, kteří se bouří, že „protesty jsou nesmyslné.“ Proč? Protože jsme tak rozhodli! Připomeňme, že v minulosti se sama zástupkyně Baborová ozývala s různými protesty, hlavně v otázce zdravotnictví a školství.

Co lze asi čekat?

Levicové strany mívají ve školské politice jednu špatnou tendenci: Obětovat kvalitu na úkor rovnosti. Přidám-li k tomu zjevnou stranickost a nedostatek odstupu od ideologických klišé, vidím, že v případě nové šéfky odboru jsou důvody k nedůvěře. A že s tím nesouhlasí poslanec Braný na tom nic nezmění.

 PETICE: „Proti obsazení resortu školství Jihočeského kraje KSČM“

http://www.petice24.com/signatures/petice_proti_obsazeni_resortu_kolstvi_jihoeskeho_kraje_ksm/start/1960

Fotoreportáž ze zvolení nového zastupitelstva kraje (Budějovický deník, 9.11.)

Tady "hlas lidu" alias diskuze z novinky.cz. Tento názor dostal nejvíc souhlasných hlasů.

Libor Wszolek, Ostrava

Úterý, 13.listopadu 2012, 10:18:29  |  Souhlasím |  Nesouhlasím | +978


Zmanipulovaní nýmandi, kteří vědí o životě en ono chtějí rozhodovat. Docela by mne zajímalo, která neúspěšná pravicová banda v tom má prsty.

Autor: Ivo Cerman | sobota 10.11.2012 10:12 | karma článku: 24,89 | přečteno: 1937x