Třicet sezon lásky Inny Rottové

Doposud jsem od Inny Rottové nečetla žádnou knihu. Velmi na mě zapůsobil samotný příběh, ale i způsob, jakým je vystavěn. Odehrává se v přítomnosti a současně se v každé kapitole vracíme do minulosti.

Hlavními postavami jsou úspěšný autor knih, český emigrant, žijící v New Yorku, Petr Toman. Za totalitního režimu se vyučil zámečníkem a až po emigraci si doplnil vzdělání. Po revoluci si v našem hlavním městě koupil byt, aby měl kde přebývat, při svých návratech do vlasti. Tentokrát ale přijíždí, aby se aktivně účastnil prezentace své nové knihy o houslistkách a o jejich životech. Čirou náhodou potkává v knihkupectví svou bývalou učitelku z učňáku Irmu Markovou.  Nebo se mu to alespoň zdá, uběhlo tolik let. Nedá mu to a tak po ní začne pátrat, ale osud nebo náhoda tomu chtějí a ona se objeví na jeho autogramiádě. Vzpomínky lezou na povrch a on se vrací do dob, kdy ho učila Irma Marková a do dob následujících.

Otevírají se dvě dějové linky. Jedna patří Petru Tomanovi a druhá Irmě Markové. On se nevzdává a jistá síla ho nutí, aby ji vyhledal. Ona zase vzpomíná na svůj život se svým mužem a dcerami, ale především na svou životní lásku, Jana Krona, za kterou se po mnohaletém vztahu provdala. 

Irma Marková, i když po mateřské učila na učilišti a byla donucena odejít, se stala úspěšnou překladatelkou ruského jazyka. Vrcholem její kariéry byla její spisovatelská činnost. Píše povídky a divadelní hry. Ve všem co dělá ji podporuje Jan Kron, tolerovaný jak manželem tak i dětmi.

Nejvíc se mi líbil pohled na život ženy, která se díky svému přízvuku liší od ostatních, i když má naše občanství a českého manžela. Je zde předložen velmi reálný pohled na život člověka, který je považován za cizince, i když je vlastně "náš". Problémem je i Irmino druhé občanství a její demokratické smýšlení, které nebylo socialistickým režimem tolerováno. Víc už prozrazovat nebudu.

Paní Inna Rottová má velmi čtivý styl a je dobrá vypravěčka. Její příběh vás zaujme a nepustí. Každopádně je znát, že autorka čerpá z vlastních zkušeností. Jste prostě nuceni číst a vzrušeně čekáte jak příběh skončí.  

Knihu mohu jen doporučit.

Autor: Iveta Svobodová | pondělí 6.11.2017 12:04 | karma článku: 6,72 | přečteno: 210x
  • Další články autora

Iveta Svobodová

Boris Pralovszký, mistr humoru

26.1.2019 v 17:14 | Karma: 8,75

Iveta Svobodová

Sněhulák

21.11.2017 v 10:15 | Karma: 10,87