Svatba pozdního léta, od: Jan Kačer

Do Činoherního klubu jsem vyrazila plna očekávání. Jan Kačer je pro mě velkou hereckou autoritou. Moc ráda se vracím k Jane Eyrové, kde jako Rochester zářil vedle Marty Vančurové. Když si pustím Údolí včel,  jde mi mráz po zádech.

Mohla bych pokračovat ve výčtu jeho nádherných rolí, ale musím říct, že jako s autorem divadelní hry jsem se s ním setkala poprvé. Také samozřejmě nebylo kdy, neboť Jan Kačer, který letos oslaví významné životní jubileum, uvedl do života svou prvotinu. Ladislav Smoček, který hru režíruje, napsal, že se Jan Kačer na jeviště Činoherního klubu nevrací jen jako herec, ale i jako objev. A  musím s ním plně souhlasit.

Komedie Jana Kačera není jen hrou o zmatcích kolem již zmíněné svatby, ale především o ztrátách a nálezech života. O rozhodnutích, tedy o špatných rozhodnutích, ztrátách partnerství a znovu nalezení vztahu. Je to o tom, co mělo být před lety řečeno a uděláno, ale nebylo. Ne každý dostane šanci zastavit čas a navázat rozhovor tam, kde kdysi ustal a vyjasnit si to, co nás po celá léta tížilo.

Když jsem tam seděla a poslouchala dialogy, přemýšlela jsem o tom, zda já sama dokážu odpouštět a nebo celý život táhnu všechny ty bolesti, viny a křivdy  s sebou. Odpuštění není vůbec jednoduché a málo kdo to dokáže. Každý touží po lásce a věrnosti, po úspěchu, po štěstí ... náš život je o touze.

Tématem jedné z dějových linek hry je emigrace, vykořenění ze společnosti a po letech nesnadného života hledání cesty zpět a navazování vztahů, tam kde tehdy ustaly. Dále se setkáváme s odhalením pozdního rodičovství a nabízí se nám zajímavý pohled na přijetí dané skutečnosti na obou stranách, otec i dítě. Mohu vyjmenovat všechny zajímavé okamžiky, ale to bych vás připravila o překvapení.

Dialogy i monology jsou bezvadně napsané a všem jasně srozumitelné.

Naprosto nadšená jsem byla z hereckých výkonů, nemohu nikoho vypíchnout. Rozhlížela jsem se po plném hledišti, kde se všichni bavili a se zájmem sledovali vývoj hry. Ve tvářích jsem viděla úsměvy,

Svatba pozdního léta, Jan Kačer

ale jsem si jistá, že všechny dané téma donutilo zamyslet se nad svými životy.

Byl to krásný večer, děkuji Janu Kačerovi.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iveta Svobodová | úterý 3.5.2016 0:06 | karma článku: 16,56 | přečteno: 369x
  • Další články autora

Iveta Svobodová

Boris Pralovszký, mistr humoru

26.1.2019 v 17:14 | Karma: 8,75

Iveta Svobodová

Sněhulák

21.11.2017 v 10:15 | Karma: 10,87