Příjemný večer se spisovatelkou Alenou Jakoubkovou

Krásný literární večer proběhl v benešovské kavárně Na slovíčko. Nebyla jsem překvapená, když jsem nakoukla do přeplněné kavárničky v centru města a našla si jedno z posledních míst k sezení. Bylo plno.

Vzpomínka na Petra Mikeše

Večer začal vzpomínkou na manžela Aleny Jakoubkové, Petra Mikeše, který letos v únoru zemřel. Vzpomínání to bylo příjemné. Nejen, že překládal Ezru Pounda, Jamese Joyse, Jacka Kerouaca, Keyse, Ginsberga a jiné velikány světové literatury, ale napsal spoustu básnických sbírek, které do revoluce vycházely pod pseudonymem Jan Navrátil. Alena se pak svěřila, že to byl právě její muž, který ji podporoval a vlastně ji tak trochu "dotlačil" k tomu, že sama začala psát společenské romány. Dokonce jí v nestřežených okamžicích vpisoval do textu erotické scény.

Alena Jakoubková, Benešov

 

Celý život mezi knihami

Alena Jakoubková nám vyprávěla o svém zaměstnání redaktorky, od kterého je už jen nepatrný krůček k autorské činnosti.  V jejích společenských románech ženy řeší své problémy, jak rodinné nebo osobní. Hlavním tématem jsou vztahy a mnozí z nás se v jejích příbězích najdou. Proto jsou její knihy tak oblíbené a v knihovnách neustále rozpůjčované. Je na pátém místě v kategorii všech českých autorů. Jak nám přiznala, má na svém kontě víc jak dvacet titulů a stále má o čem psát.

Už roky je Alena kmenovou autorkou brněnského nakladatelství MOBA a dvakrát ročně se můžeme těšit na její nové příběhy. My jsme měli to potěšení, zaposlouchat se do úryvků z její poslední knihy, která vyšla v říjnu: Kdo jinému jámu kopá ... sám do manželství padá. Herec František Kreuzmann nás navnadil na příběh ženy, která se snaží vyrovnat s nevěrou svého muže, i když mezi jeho úlety utekla poměrně dlouhá doba. Vše je napsáno s vtipem a lehkostí a jak jsem ho tak poslouchala, říkala jsem si, musím si zaskočit do knihkupectví, abych věděla, jak to s tou Corou dopadlo. Mluvené slovo bylo prokládáno příjemnými melodiemi na kytaru. 

František Kreuzmann

Bylo to moc příjemné posezení a jsem ráda, že jsem do benešovské kavárny Na slovíčko zajela, i když to mám trochu z ruky. Prožila jsem příjemný večer a domů jsem dorazila s úsměvem.

Autor: Iveta Svobodová | pondělí 28.11.2016 22:40 | karma článku: 10,42 | přečteno: 245x
  • Další články autora

Iveta Svobodová

Boris Pralovszký, mistr humoru

26.1.2019 v 17:14 | Karma: 8,75

Iveta Svobodová

Sněhulák

21.11.2017 v 10:15 | Karma: 10,87