Příběh staré šperkovnice aneb další příběh komisaře Plischka

Druhý příběh komisaře finanční stráže Eduarda Plischka je velmi působivý. Ocitáme se v období vlády Jeho Veličenstva císaře Františka Josefa I., v příhraničním městě Králíky, na Hoře Matky Boží, které je starým poutním místem.

Po prvních pár stranách je vám jasné, že autorka se v daném historickém období velmi dobře orientuje a provede vás jak historií tak pamětihodnostmi města Králíky. Na mě kniha působila tak, že jsem si všechna místa, kde se příběh odehrával, našla na mapě.

Příběh začíná v klášteře a v poutním kostele v Králíkách, kde po požáru probíhá rozsáhlá rekonstrukce a při bouraní jedné ze zdí, je nalezena šperkovnice plná nádherných šperků a tak je na snadě otázka: Kdo si tam šperkovnici schoval? Komu patří? Je přivolán komisař finanční stráže a začne pátrání, při kterém se odkryje spousta zajímavých osudů. Tajemno do příběhu vnáší i zvláštní reakce starého válečného veterána Mourka, který je patrně s historií šperků obeznámen, ale moc se mu nechce hovořit. 

"Jestli je to tak," trafikant zamžoural a promnul si oči než se odhodlal pokračovat. "Dávej na sebe pozor, Ty i tovaryš. A především ten pomocník, na kterého to vypadlo. Takový rozlomený přívěsek už jsem viděl. A vždycky se kolem stalo něco špatného."

Co špatného se stane si musíte přečíst a jsem si jistá, že vás příběh zaujme.

Příběh je napsán vypsanou rukou Marie Mackové. Postavy jsou věrohodné a i dialogy jsou přizpůsobené tehdejší době. Děj je dobře vystupňován a proubozí ve čtenáři zvědavost jak o historii doby, ve které se ocitá, tak o památky dané oblasti.

Docentka Marie Macková přednáší na vysokých školách a specializuje se na regionální dějiny, dějiny správy, církevní dějiny a dějiny Němců v Čechách. Nejvíce se věnuje 19. století. Žije v Ústí nad Orlicí. Dále napsala:  Z dějin české každodennosti: život v 19. století, Minulostí západočeského kraje XLVI nebo To byla C.K. trafika.

Příběh staré šperkovnice je velmi příjemné čtení a určitě zaujme nejen milovníky historie.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iveta Svobodová | sobota 6.5.2017 16:45 | karma článku: 7,96 | přečteno: 140x
  • Další články autora

Iveta Svobodová

Boris Pralovszký, mistr humoru

26.1.2019 v 17:14 | Karma: 8,75

Iveta Svobodová

Sněhulák

21.11.2017 v 10:15 | Karma: 10,87