Američtí filmaři opět lžou divákům - tentokrát o bitvě u Slavkova

Za několik dní vstoupí do kin nový výpravný film o Napoleonovi Bonaparte. Z dostupných ukázek je zřejmé, že filmařům se zalíbila událost, která se měla údajně odehrát v závěru bitvy u Slavkova. 

Spojenečtí vojáci na jižním křídle byli v závěru bitvy sevřeni do kleští a byli donuceni ustoupit přes zamrzlý rybník. Francouzská zpráva o bitvě říká, že led rybníka se pod ustupujícím vojskem prolomil a velký počet spojeneckých vojáků v rybníce utonul. Je to uvěřitelné, dává to smysl a filmařsky je to nepochybně vděčné. Lidé i koně topící se v ledové vodě určitě nenechají chladného ani dnešního diváka, který už je z filmového plátna zvyklý na ledacos. Potíž je pouze v tom, že nic takového se nestalo.

Tato fake news, kterou si vymysleli Francouzi zřejmě proto, aby zveličili svoje vítězství a ukázali, jak jsou chytří, byla vyvrácena už několik dní po bitvě, kdy byl dotyčný rybník vypuštěn a na jeho dně byly objeveny pouze dvě (podle některých zdrojů tři) mrtvoly.

Hromadné umírání spojeneckých vojáků pod prolomeným ledem se nekonalo, což přiznávají i francouzští badatelé, a dnes, ve věku Internetu, už to ví každý, kdo se alespoň trochu hlouběji zajímá o dějiny napoleonských válek (je to dokonce i na Wikipedii). Mohli by se to snadno dozvědět i scenáristé hollywoodských filmů, pokud by se ovšem zajímali o tak přízemní věci, jako je pravda a skutečnost.

Nepříjemné je, že divák po shlédnutí takovéhoto filmu neví, co z toho, co ve filmu viděl, je pravda a co je lež. Cokoliv ve filmu může být stejně tak dobře pravdivé jako vymyšlené. A bohužel se to netýká pouze hollywoodských filmů - viz český seriál Marie Terezie z dílny veřejnoprávní České televize.

Je třeba počítat s tím, že fake news nejsou vynálezem dnešní doby a že ne všichni šiřitelé fake news jsou agenty Vladimíra Putina.

 

P. S. Jako zjevení v dnešním světě působí americký film Tah pěšcem věnovaný životu bývalého mistra světa v šachu Roberta Fischera. Ve filmu se neobjevuje příliš mnoho záběrů, na kterých jsou vidět šachovnice a postavení kamenů na šachovnicích, ale ty záběry, které se ve filmu vyskytují, jsou naprosto přesné a rozmístění kamenů na šachovnicích zcela přesně odpovídá tomu, co bylo v utkání o mistra světa mezi Fischerem a Spasským skutečně odehráno. Když se chce, tak to jde.

 

Zdroje:

Jiří Kovařík: Slavkov 1805, vydáno: 2013, ISBN: 978-80-7268-983-5

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Slavkova

https://ivocerman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=742185

https://www.csfd.cz/film/275336-tah-pescem/prehled/

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Picek | pondělí 20.11.2023 12:45 | karma článku: 25,36 | přečteno: 1032x