Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Projíme se k demokratickému zestátnění ? (republikace)

První republika bylo zvláštním obdobím našeho národa, získali jsme svobodu, nezávislost, vlastní stát, samosprávu. Lidé mě-li vztah ke státu i obci, nebyl to jen úřad, ale jakýsi širší ekonomicko-sociální domov.  

Po desetiletích totalitaristicky orientovaného režimu zanikl vztah k neziskovému sektoru, nevládním organizacím a kupodivu i státu, přestože vlastně vše mělo být všech. Pravděpodobnou příčinou toho bylo nenaplnění zmíněné utopické myšlenky, kdy výsledně bylo všechno ničí, brát státu a od státu bylo přirozené a nikomu hodnoty nescházely.

 

Bohužel s nástupem naší rozverné demokracie tento trend pokračuje. Kdo nebere od státu, okrádá rodinu. Hlavním motivem mnoha politicky angažovaných lidí není zanechat po sobě stopu kreativity a staletého věhlasu, ale spíše mít snazší přístup k moci a státem spravovaným prostředkům.

 

Zatímco každá rodina ví, že dluhy jednoho dne musí splatit a pokud tak neučiní, skončí její majetek v exekuci nebo insolvenčním řízení, se státem je to problematické. Kromě absolutních výjimek státy nekrachují, jen si mohou půjčovat za stále horších a horších podmínek, jejich rozpočty čím dál tím více uhrazují pouze jen úroky z dluhů.

 

Je nasnadě se zaměřit na výdaje, jsou-li orientovány na investice dlouhodobé spotřeby, které mohou přinést státu příjmy a lidem zaměstnání, seberealizaci, potom se může jednat o investici efektivní, pokud její potenciální zisk je vyšší než náklady. Pokud však výdaje směřují do aktuální spotřeby, různých forem její stimulace (např. šrotovné ap.), roztáčí se tak kolesa stále rostoucího nezvratného zadlužení.

 

V nabytém zvyku oddělení státního od soukromého se sice lidé podivují, ale nepovažují státní dluh za dluh vlastní. Konečně stát je přeci stejným vlastníkem jako kdokoli jiný. Je to však mylný pocit jistoty, neboť nutně se zadlužením státu může dojít k jeho neschopnosti plnit svoji funkci.

 

V nejmenší míře se přímo dotkne obyvatel zadluženého státu přerostlý dluh tak, že již nebude možno vynakládat prostředky nejen na sociální výdaje (bude tedy nutné snižovat nebo zrušit různé formy důchodů a dávek), ale též na výdaje nutné na potenciálně výnosné investice a opravy (což lidé pocítí na možnostech vzdělání, infrastruktuře, bezpečí a spravedlnosti).

 

Vlastnické právo se každému zdá jako neporušitelné a univerzální, každý má pocit, že za dluh státu neručí, ale není tomu úplně tak. Státní výdaje budou neustále vyžadovat růst příjmů a nejsnadněji se zdaňuje majetek. Nemluvím o populistickém zdaňování majetku bohatých, ale zdaňování veškerého majetku. Pokud by takováto daň byla 10% z hodnoty věcí, potom fakticky za 10 let dojde k demokratickému zestátnění formou zdanění, neboť bez ohledu na příjem z takovéto věci musí vlastník státu za právo jejího vlastnictví hodnotu věci zaplatit, za život třeba několikrát.

 

Pokud by stát nemohl plnit vůbec své funkce, nemohl zajistit svoji vnější ochranu, stal by se snadným dobyvačným cílem států jiných, kteří by touto cestou mohly vyřešit své případné finanční problémy. Ačkoli je takovéto stádium extrémním, bylo by pošetilé se domnívat, že stupeň civilizačního vývoje změnil lidi natolik, aby se vzdali možnosti kořistění. Zatímco v předchozím stádiu jsem upozornil na nutnost demokratického zestátnění majetku, v takovémto případě by se zánikem státní moci zaniklo i vlastnictví, které dle mého názoru je se státní mocí nutně spjato, neboť jen ta mu poskytuje ochranu (konečně vyšší vlastnické právo suveréna není jen zdánlivým právem královny v Británii, ale projevuje se též u nás
například v možnosti vyvlastnění).

 

Nepodaří-li se najít dostatek politické vůle omezit populistické výdaje, nečeká nás příliš radostný osud. Bohužel, současný stav se stále více ukazuje jako projev politické inkompetence nebo prospěchářství.

 

Jako řadovému státnímu zaměstnanci se mi též nelíbila vidina snížení platů, ale pokud bych viděl, že dochází k úsporám na státních nákladech, k výběru nejvýhodnějších státních dodavatelů, potom bych smířlivě považoval takovouto újmu jako efektivní investici do vlastní budoucnosti.

 

Přestože se sám tento článek jeví apokalypticky-utopistický, myslím, že na úrovni obcí nebude trval dlouho, kdy zadlužení bude nutné řešit formou zvyšování daní (podle současné úpravy například u daně z nemovitostí až 10x proti stavu roku 2007 nebo ve formě jincýh místních poplatků). Konečně kdo by se divil věřitelům obcí, že se domáhají na svých dlužnících, aby se tito nevzdávaly svých možných příjmů.

 

 

Tento příspěvek byl publikován dne 11.1.2010 16:12 na blogu stránek http://houfek.blogy.novinky.cz

Z důvodu zrušení tohoto blogu včetně archivu si jej dovolil autor re-publikovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Houfek | sobota 1.1.2011 0:00 | karma článku: 4,37 | přečteno: 231x
  • Další články autora

Ivan Houfek

Válka od kafe

Bezprostředně a s obavami, přesto však jen online od kafe prožívá Západ po desítkách let konflikt, který by se ho mohl dotknout.

28.2.2022 v 9:00 | Karma: 8,14 | Přečteno: 208x | Diskuse| Politika

Ivan Houfek

Skuteční hrdinové makají i bez vyznamenání, zabijačky či salonku

Vyznamenání často dostávají funkcionáři, skuteční hrdinové často dřou bez jasné podpory a slyšitelného poděkování. Zdravotníci a další obětavě dřou, je na místě je podpořit – upřímně, od lidí, ne v rámci politického proslovu.

26.10.2020 v 12:09 | Karma: 17,28 | Přečteno: 386x | Diskuse| Společnost

Ivan Houfek

V době koronavirové stát musí sáhnout i k zestátňování

Lékaři nemají základní ochranné pomůcky, zejména respirátory, přitom stát stále nepřistoupil k jejich zestátňování - byť jak se ukazuje, existují sklady, které jimi přetékají.

19.3.2020 v 9:09 | Karma: 13,21 | Přečteno: 529x | Diskuse| Politika

Ivan Houfek

Regio-dobytčákem jen s kožichem

Dopravit se z bodu A do bodu B je možné mnoha způsoby a někdy jízda modrým, žlutým nebo černým může končit krvavě červenou.

23.11.2018 v 12:00 | Karma: 24,58 | Přečteno: 1103x | Diskuse| Cestování

Ivan Houfek

Prezident je mrtev, ať žije prezident !

Kostky jsou vrženy a nyní už lze jen protestovat, stávkovat a bouřit se, ale taková je demokracie. Často na místo stmelující a konstruktivní, demagogická a rozvracející.

27.1.2018 v 14:00 | Karma: 8,21 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  13:16

Přímý přenos Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

Zůstane Korčok v politice? Většina Slováků ho tam nechce, ukázal průzkum

6. května 2024  13:10

Pouhá třetina Slováků si přeje, aby neúspěšný prezidentský kandidát Ivan Korčok své další kroky...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  13:07

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Vlak usmrtil ženu, stres u jedné z cestujících vyvolal epileptický záchvat

6. května 2024,  aktualizováno  12:55

V Holýšově na Plzeňsku srazil ráno vlak ženu, lékař jí už nedokázal pomoci. V péči záchranářů navíc...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 726x
Ačkoli jsem povoláním a vzděláním právník, nejsem schopný mlčky přihlížet politickému dění, které se často řídí mylnou vidinou okamžitého efektu.

Seznam rubrik