Chybu zastře armádní biokompost (republikace)

Je smutné, jakými různými způsoby dokáží být chyby v politickém rozhodování zastírány. Když na podzim minulého roku "propukla" spíše mediální než faktická epidemie prasečí chřipky, podlehly i politické špičky a ve velkém objednávaly tehdy neexistující očkovací látky za stovky milionů či miliardy. Nebyl žádný ekonomicky vyspělý stát, který by nemedializoval svou připravenost a některé z nich se chlubily zajištěním očkování pro všechny občany.  

Postupem času se však avizovaná pandemie neobjevila a narychlo připravené očkovací látky začaly plnit sklady. S ohledem na rychlost vývoje

těchto látek nikdo nedokázal zaručit jejich účinnost a bezpečnost, ale s ohledem na charakter zakázky odpovídaly stavu vědeckého poznání dané doby, tudíž by jejich výrobci nemohli být sankcionováni za případné škody na zdraví. Byl to obchod století, dodání zboží, za jehož bezvadnost mohl těžko kdo odpovídat.

 

Boj proti nepříteli byl vždy politickým prostředkem k posílení podpory a legitimity rozhodování. Historicky se posouvá charakter takovýchto "nepřátel" do abstraktnější roviny. Zatímco zprvu to byli členové jiného kmene či státu, později jiné rasy a náboženství, novodobá historie je svědkem boje proti jinému světonázoru a recentně boje proti terorismu a ohrožení lidského zdraví (v extrémech vedoucích k ekoterorismu, pharmako-terorismu ap.).

 

Abstraktní formy "nepřátel" umožňují daleko širší pole nástrojů, které z důvodů abstraktnosti obrany mohou vést proti vlastním občanům a bývají v rozporu s dosud nedotknutelnými hodnotami (např. zákaz mučení a jiného nelidského zacházení).

 

Politici více jak kdy v historii jsou stavěni před rozhodování, jehož podkladem jsou chabá faktická data, ale potenciálně fatální důsledky. Do tohoto procesu vstupují lobby a na ně navázaná média, o přímém ovlivňování nemluvě.

 

Bylo-li na podzim rozhodnuto o nákupu očkovacích látek, které mají plnit funkci ochrany před nebezpečím, jež nenastalo, potom je nutné zkoumat, zda-li z tehdy dostupných údajů bylo možné dovodit jiné rozhodnutí. Nebylo-li by možno za tehdejších znalostí dojít k jinému závěru, potom rozhodnutí bylo správné, ačkoli došlo ke škodě (plýtvání státními prostředky). Za takovéto situace je nutné učinit preventivní kroky, které předejdou opakovanému chaoticko-hysterickému rozhodnutí. Bez stanovení postupů analýz nebezpečí se může situace opakovat, tentokráte neomluvitelně.

 

Chybovat je lidské, ale vědomě lpět na chybném postupu je nepřípustné. Po té, co zbyly sklady plné očkovacích látek, látek jejichž aplikaci sami na sobě převážná většina lékařů odmítla, nelze snižovat míru neúspěchu aplikace tak, že jako v totalitních státech se stane armáda nuceným experimentálním konzumentem, jen abychom se očkovacích látek zbavili.

 

Tento příspěvek byl publikován dne 29.1.2010 13:55 na blogu stránek http://houfek.blogy.novinky.cz

Z důvodu zrušení tohoto blogu včetně archivu si jej dovolil autor re-publikovat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivan Houfek | sobota 1.1.2011 0:00 | karma článku: 4,02 | přečteno: 251x